Ελλάδα

Μελτέμια αλλά και 40αρια «απειλούν» με νέες φωτιές σήμερα: Τελικά έρχεται νέος καύσωνας;

Μελτέμια αλλά και 40αρια «απειλούν» με νέες φωτιές σήμερα: Τελικά έρχεται νέος καύσωνας; Φωτογραφία: Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Ο καιρός δεν σταματά να προκαλεί δυσφορία κυρίως σε όσους παραμένουν στις μεγάλες πόλεις: Πότε θα εξασθενήσουν οι βοριάδες και τελικά θα έχουμε νέο καύσωνα το σαββατοκύριακο;

Για μικρή πτώση της θερμοκρασίας στα ανατολικά με ισχυρό μελτέμι σήμερα και ακόμη περισσότερο αύριο Τετάρτη κάνει λόγο ο Θοδωρής Κολυδάς, που προειδοποιεί ωστόσο για νέα νέα εξασθένηση των ανέμων και άνοδο της θερμοκρασίας την Παρασκευή.

Πιο αναλυτικά γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός σήμερα Τρίτη.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση στα ανατολικά ηπειρωτικά θα φτάσει τους 36 με 38, στα δυτικά ηπειρωτικά τους 38 με 39 και τοπικά τους 40 βαθμούς, ενώ στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 και στις Σποράδες, τις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη δεν θα ξεπεράσει τους 32 βαθμούς Κελσίου.

Στη Αττική ο καιρός θα είναι αίθριος με τους ανέμους από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά 6 τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 37 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα ανατολικά η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι επίσης γενικά αίθριος, με βορειοδυτικούς ανέμους 5 με 6 μποφόρ, οι οποίοι σταδιακά θα εξασθενήσουν από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία πάλι θα κυμανθεί από 23 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

{https://x.com/KolydasT/status/1817872888340291640}

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυργκαγιάς σήμερα

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα στις περιφέρειες Αττικής και Κρήτης καθώς και σε αρκετές περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας .

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται σήμεα για τις εξής περιοχές:
- Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)
- Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
- Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας, ΠΕ Σποράδων)
- Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Κιλκίς)
- Περιφέρεια Κρήτης
- Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΕ Κέρκυρας)
- Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Νέα μικρή πτώση της θερμοκρασίας την Τετάρτη

Γενικά αίθριο καιρό θα έχουμε την Τετάρτη στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα λίγων βροχών μικρής διάρκειας αναμένονται το πρωί στο νότιο τμήμα της κεντρικής Μακεδονίας και στην ανατολική Θεσσαλία και το μεσημέρι στη νοτιοδυτική Πελοπόνησσο.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ στρεφόμενοι το απόγευμα σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 και πιθανόν τοπικά έως 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα φτάσει στα ηπειρωτικά και τα νησιά του Ιονίου τους 35 με 37 βαθμούς, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 34 με 36 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα τους 28 με 31 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός της Πέμπτης

Γενικά αίθριος καιρός θα είναι ο καιρός και την Πέμπτη χωρίς μεγάλες εκπλήξεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 και τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα φτάσει στα ηπειρωτικά και τα νησιά του Ιονίου τους 36 με 37 βαθμούς, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 33 με 35 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου.

Πέφτουν τα μποφόρ, ανεβαίνει η θερμοκρασία

Γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια ορεινά τις μεσημβρινές ώρες θα έχουμε την Παρασκευή

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί 3 με 4 και στα ανατολικά βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Γενικά αίθριος καιρός αναμένεται και το Σάββατο με λίγες νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια ορεινά τις μεσημβρινές ώρες, οπότε στα βόρεια ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.

Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα νότια πελάγη από δυτικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.

«Δεν είναι όλα καύσωνας» απαντά ο Μαρουσάκης

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ο Κλέαρχος Μαρουσάκης δεν βλέπει καύσωνα τις επόμενες ημέρες.

Ο μετεωρολόγος του OPEN σε ανάρτησή του αναφέρει μεταξύ άλλων πως «σε ότι αφορά τώρα στα περί νέου καύσωνα κτλ, μέχρι και το τέλος της εβδομάδας δε φαίνεται κάτι τέτοιο (μετεωρολογικά τουλάχιστον....), με τα μελτέμια να κυριαρχούν και τη ζέστη να είναι πιο έντονη προς τα δυτικά και το νοτιοανατολικό Αιγαίο.

»Ας λάβουμε υπόψη μας ότι μια μέγιστη θερμοκρασία της τάξης των 35 με 36 βαθμών θεωρείται κοντά στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα και άρα οι 38 π.χ βαθμοί που θα συναντήσουμε στα δυτικά μακριά από την επίδραση του μελτεμιού δεν θα πρέπει να αποτελούν είδηση. Κάθε καλοκαίρι τα βιώνουμε αυτά, μην τα θεωρούμε και όλα ακραία!»

Παράλληλα τονίζει πως «αυτή η πολύ μεγάλη περίοδος ξηρασίας φαίνεται να λαμβάνει τέλος μιας και υπάρχουν ενδείξεις σύμφωνα και με το μακροπρόθεσμο σύστημα πρόγνωσης που τρέχουμε για διαμόρφωση τύπου κυκλοφορίας που θα φέρει ένα ικανοποιητικό διάστημα με αρκετές βροχές».

{https://www.facebook.com/klearhos.marousakis/posts/pfbid031niiJi6K1zVSNMugsCwE8AXhMyGUbD4xWXtEbcjpEqWksX4tFCESWEG69aXVibSAl}