Ελλάδα

Σε δίκη 17 ανώτερα στελέχη της ΕΛΑΣ για την υπόθεση Φουρθιώτη

Σε δίκη 17 ανώτερα στελέχη της ΕΛΑΣ για την υπόθεση Φουρθιώτη
Σε δίκη για παράβαση καθήκοντος παραπέµπονται πρώην κορυφαία στελέχη της ΕΛΑΣ και εν ενεργεία αξιωµατικοί, που εμπλέκονται στις αποφάσεις για διάθεση πολυάριθµης αστυνοµικής φύλαξης στον δηµοσιογράφο Μένιο Φουρθιώτη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή» σε δίκη για παράβαση καθήκοντος παραπέμπονται ο πρώην αρχηγός του Σώµατος Μιχάλης Καραµαλάκης, δύο ακόµη αντιστράτηγπο ε.α., καθώς και τα µέλη της επιτροπής που γνωµοδότησαν θετικά στο αίτηµα να διατεθεί αστυνοµική φύλαξη στον Μένιο Φουρθιώτη.

Επιβεβαιωµένες πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι - συνολικά 17 - πρώην και εν ενεργεία αξιωµατικοί έλαβαν πριν από λίγα εικοσιτετράωρα κλήση προκειμένου να δικαστούν στο Τριµελές Πληµµελειοδικείο της Αθήνας για το αδίκηµα της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος.

Της παραποµπής τους προηγήθηκε πολύµηνη προκαταρκτική εξέταση της υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων που αποκάλυψε πως παρότι δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις στο διάστηµα από τον Νοέµβριο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021, η ηγεσία της ΕΛΑΣ διέθεσε συνολικά στη φύλαξη του Μένιου Φουρθιώτη τέσσερις αστυνοµικούς, δύο συνοδευτικά οχήµατα (µία µοτοσικλέτα και ένα αυτοκίνητο) καθώς και 24ωρη φύλαξη της οικίας του.

Σε επίσηµα έγγραφα που τέθηκαν υπόψη της «Κ», ο εισαγγελέας εγκαλεί τα στελέχη της αστυνοµίας ότι διατήρησαν τη φύλαξη παρά το γεγονός ότι υπήρχαν αναφορές - καταγγελίες αστυνοµικών της φρουράς του ότι τους εξανάγκαζε να παραβαίνουν τα καθήκοντά τους.

Υπενθυμίζεται πως οι αστυνομικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από το σπίτι και τη συνοδεία του Μένιου Φουρθιώτη με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη τον Μάρτιο του 2021: Πληροφορίες τότε ήθελαν η εντολή να διατεθούν αστυνοµικοί στον τηλεπαρουσιαστή να είχε δοθεί από στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με την επιτροπή της ΓΑ∆Α να γνωμοδοτεί θετικά κατόπιν άνωθεν εντολών.