Ελλάδα

Εορτολόγιο 2024: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 9 Αυγούστου

Εορτολόγιο 2024: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 9 Αυγούστου Φωτογραφία: pexels
Γιορτή και σήμερα 9 Αυγούστου σύμφωνα με το εορτολόγιο 2024. Ποιοι γιορτάζουν, σε ποιους να ευχηθείτε.

Σήμερα 9 Αυγούστου 2024 και σύμφωνα με το εορτολόγιο 2024 τιμάται η μνήμη των Αποστόλου Ματθαίου, Μαρτύρων Αλεξίου Δημητρίου, Ιακώβου, Ιουλιανού, Ιωάννου, Λεοντίου, Μαρκιανού, Πέτρου, Φωτίου, Μαρίας και Μάρθας και Αντωνίου του Αλεξανδρέως.

Γιορτάζουν: Ματθίας.

Ο Απόστολος Ματθίας

Ήταν με βάση την Καινή Διαθήκη ο αντικαταστάτης του Ιούδα στον κύκλο των δώδεκα Αποστόλων.

Ο Ματθίας δεν μνημονεύεται στους καταλόγους των αποστόλων που αναφέρονται στα τρία συνοπτικά ευαγγέλια. Με βάση το πρώτο κεφάλαιο των Πράξεων, μετά την Ανάληψη του Χριστού, ο απόστολος Πέτρος πρότεινε στους περίπου 120 μαθητές να επιλέξουν ένα, προκειμένου να καλύψουν τη θέση του Ιούδα στον κύκλο των δώδεκα:Πρότειναν δύο: τον Ιωσήφ, που τον έλεγαν Βαρσάββα, που πήρε και το όνομα Ιούστος, και τον Ματθία. Έβαλαν κλήρους με τα ονόματά τους, κι ο κλήρος έπεσε στο Ματθία, που προστέθηκε στους έντεκα αποστόλους.

Καμία επιπλέον πληροφορία για τον Ματθία δε δίνεται στην Καινή Διαθήκη. Ακόμη και το όνομά του ποικίλλει: η συριακή έκδοση του Ευσέβιου τον αναφέρει όχι σαν Ματθία αλλά Τολμάι, που όμως δεν πρέπει να συγχέεται με τον Βαρθολομαίο (που σημαίνει «γιος του Τολμάι»), ο οποίος ήταν ένας από τους δώδεκα αρχικούς αποστόλους. Ο Κλήμης Αλεξανδρείας αναφέρει ότι κάποιοι τον αποκαλούσαν Ζακχαίο, ενώ άλλες πηγές τον αναφέρουν σαν Βαρνάβα. Ο Αδόλφος Χίγκενφελντ τον ταυτίζει με τον Ναθαναήλ που αναφέρεται στο Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιον.