Ελλάδα

Φωτιά στην Αττική: Οργή των κατοίκων - «Πρέπει να καούν τα σπίτια μας για να έρθουν εναέρια;»

Φωτιά στην Αττική: Οργή των κατοίκων - «Πρέπει να καούν τα σπίτια μας για να έρθουν εναέρια;» Φωτογραφία: INTIME/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΡΕΛΑΣ
Απόγνωση και οργή από τους κατοίκους, καταγγελίες για απουσία πυροσβεστικών δυνάμεων.

Η οργή και η απόγνωση «πνίγει» τους κατοίκους της βορειοανατολικής Αττικής που είδαν τα σπίτια τους και τις επιχειρήσεις τους να καίγονται, ή κατέβαλαν οι ίδιοι υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σώσουν τις περιουσίες τους από τη φωτιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη.

Πολλοί κάτοικοι των περιοχών που πλήττονται από την πυρκαγιά φωνάζουν ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις άργησαν να φτάσουν στο σημείο όπου οι ίδιοι έδιναν μάχη με τις φλόγες.

«Έμεινα μόνος μου τις τρεις πρώτες ώρες. Τώρα που σβήσαμε τη φωτιά, ήρθε το πυροσβεστικό», είπε στον ΣΚΑΪ άνδρας που μένει στο Πάτημα Βριλησσίων. Ο ίδιος περιέγραψε ότι κάτοικοι έδωσαν μάχη με λάστιχα και κουβάδες, ενώ στη συνέχεια τους βοήθησαν εθελοντές, στην προσπάθεια που έκαναν για να μην καούν σπίτια.

«Η πυροσβεστική έφτασε έπειτα από μία ώρα»

Κάτοικος του λόφου Αστεροσκοπείου στην Πεντέλη κατήγγειλε ότι ήταν επί τρία λεπτά στην αναμονή, όταν τηλεφώνησε στην Πυροσβεστική, ενώ τελικά οι πρώτες δυνάμεις έφτασαν εκεί έπειτα από μία ώρα και αφού ο ίδιος είχε δώσει μάχη για να μην καεί το σπίτι του.

«Έσωσα το σπίτι. Μπήκε η φωτιά από το παράθυρο. Ευτυχώς ήμουν μέσα, είχα κάποια μπιτόνια, έριξα νερό και έσβησα τη φωτιά. Θα καιγόταν ολοσχερώς το σπίτι μου», περιέγραψε στο Mega.

Το αυτοκίνητό του κάηκε, όπως και το εργαστήριο που είχε στον προαύλιο χώρο του σπιτιού. «Η Πυροσβεστική έφτασε έπειτα από μία ώρα. Πήρα στην Πυροσβεστική, τρία λεπτά ήμουν στην αναμονή και πήρα στην Άμεση Δράση για να ειδοποιήσουν», κατήγγειλε.

«Το κράτος κοιμάται, πού είναι τα πυροσβεστικά;»

Παρόμοια καταγγελία έκανε και κάτοικος της Νέας Πεντέλης, που μαζί με γείτονες έκανε υπεράνθρωπη προσπάθεια για να σώσουν ό,τι μπορούσαν όταν οι φλόγες έφτασαν στα σπίτια.

«Το κράτος δεν κάνει τίποτα, κοιμάται. Πυροσβεστικά δεν υπάρχουν, ούτε ένα, τι κάνουν;», είπε για τα εναέρια μέσα. «Πού είναι τα πυροσβεστικά; Πού είναι το κράτος;», είπε οργισμένος στον ΣΚΑΪ.

«Πρέπει να καούν και τα δικά μας σπίτια για να έρθουν;»

Την ίδια ώρα, κάτοικος του οικισμού Ανατολή στη Νέα Μάκρη κατήγγειλε ότι επί ώρες δεν επιχειρούν εναέρια μέσα στην περιοχή, με αποτέλεσμα οι φλόγες να πλησιάζουν τα σπίτια.

«Το πρωί είδαμε 4-5 ελικόπτερα και μετά τα χάσαμε εντελώς», δήλωσε στο STAR και διερωτήθηκε γιατί δεν επιχειρούν αεροσκάφη της πυροσβεστικής στην περιοχή. «Μου λέει η αστυνομία να φύγω από το σπίτι μου γιατί θα καεί. Όχι, δεν φεύγω από το σπίτι μου», τόνισε.

«Έφυγαν τα εναέρια μέσα, πήγαν αλλού. Έχουν δίκιο γιατί καίγονται σπίτια. Πρέπει να καούν και τα δικά μας σπίτια για να έρθουν;», συμπλήρωσε.