Ελλάδα

Συνολάκης: Η φωτιά ήταν «Γούι» - Δεν μπήκε στην πόλη, η πόλη μπήκε στα δάση

Συνολάκης: Η φωτιά ήταν «Γούι» - Δεν μπήκε στην πόλη, η πόλη μπήκε στα δάση
«Ο αστικός ιστός έχει παρεισφρήσει μέσα στα περιαστικά δάση» τόνισε ο καθηγητής και πρόεδρος της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής

Για μια ακόμα φορά ο Κώστας Συνολάκης κλήθηκε να δώσει τα φώτα του ως ειδικός για την τεράστια φωτιά στην Αττική που από τον Βαρνάβα έφτασε στα Βριλήσσια και το Χαλάνδρι, καίγοντας ανεξέλεγκτα μέσα στον οικιστικό ιστό.

Ο Κώστας Συνολάκης μιλώντας στην ΕΡΤ κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα «γιατί η φωτιά μπήκε στον αστικό ιστό». 

«Ο αστικός ιστός έχει εισφρύσει και πολλές φορές ανεξέλεγκα στα περιαστικά δάση», είπε ο Κώστας Συνολάκης και συνέχισε λέγοντας ότι οι φωτιές «στα όρια μεταξύ του δάσους και των οικισμών είναι οι πιο δύσκολες για να μπορέσουν να ελεγχθούν».

Για να το κάνουμε λιανά ο Κώστας Συνολάκης είπε ούτε λίγο, ούτε πολύ ότι δεν μπήκε η φωτιά στην πόλη αλλά η πόλη στα περιαστικά δάση που πήραν φωτιά.

Ο πρόεδρος της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής μας ενημέρωσε παράλληλα ότι η φωτιά που κατέκαψε την Αττική ήταν «Γούι» (Wildland Urban Interface -WUI), δηλαδή στα όρια μεταξύ του δάσους και των οικισμών.