Ελλάδα

Οργή στις Σέρρες: Έναν μήνα καίει η φωτιά στο όρος Όρβηλος, από τις 9 Αυγούστου στο Μενοίκιο

Οργή στις Σέρρες: Έναν μήνα καίει η φωτιά στο όρος Όρβηλος, από τις 9 Αυγούστου στο Μενοίκιο Φωτογραφία: Forecast Weather Greece
Μήνυση κατά παντός υπευθύνου από τον Δικηγορικό Σύλλογο Σερρών για τη φωτιά στον Όρβηλο

Αντιμέτωπες με δύο φωτιές που καίουν αγροτοδασικές εκτάσεις επί ημέρες είναι οι Σέρρες, η μία στο όρος Όρβηλος πάνω από το Αχλαδοχώρι και το Άγκιστρο και η δεύτερη στο όρος Μενοίκιο πάνω από το Χιονοχώρι. Τις τελευταίες μάλιστα ημέρες δεν επιχειρούσαν εναέρια μέσα, παρά μόνο σήμερα σηκώθηκε ένα ελικόπτερο για τη φωτιά στο Μενοίκιο, που, όπως λένε κάτοικοι της περιοχής έχει από χθες φουντώσει.

Σύμφωνα με πρωινή ενημέρωση από την Πυροσβεστική, οι δυνάμεις κατάσβεσης αντιμετωπίζουν αυτές τις ημέρες κυρίως καπνούς.

Στο όρος Όρβηλος βρίσκεται ένα όχημα με δύο πυροσβέστες, ωστόσο το σημείο είναι δύσβατο. Η φωτιά καίει για 28η μέρα, με τον δήμαρχο Σιντικής, Γιώργο Τάτσιο να τονίζει τη Δευτέρα σε δηλώσεις του στη Voria.gr πως τις τελευταίες ημέρες δεν επιχειρεί κανένα εναέριο μέσο, με αποτέλεσμα η φωτιά από εκεί που απλά κάπνιζε, να έχει λάβει ξανά διαστάσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εστία πέρασε πάνω από το Αχλαδοχώρι Σερρών, όπου κατέκαψε πευκόδασος και αυτή τη στιγμή εντοπίζεται πάνω από το Άγκιστρο όπου καίει οξιά. Ο δήμαρχος ανέφερε ότι έχουν καεί περί τα 26.000 στρέμματα δάσους, ενώ σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην πλατεία Αγκίστρου εκδόθηκε ψήφισμα διαμαρτυρίας, το οποίο θα περάσει από το δημοτικό συμβούλιο και θα αποσταλεί στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. «Νιώθουμε ότι μας έχουν ξεχάσει, ότι είμαστε αβοήθητοι» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο κ. Τάτσιος.

Στο όρος Μενοίκιο, η φωτιά καίει από τις 9 Αυγούστου και σύμφωνα με την Πυροσβεστική εντοπίζεται σε δύσβατο ορεινό σημείο σε μεγάλο υψόμετρο. Στο σημείο επιχειρούν 58 πυροσβέστες με 14 οχήματα, 4 ομάδες πεζοπόρο και μηχανήματα έργου. Μόλις σήμερα, δόθηκε εντολή να επιχειρήσει ένα ελικόπτερο.

Οργισμένοι δείχνουν κάτοικοι της περιοχής σε αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ χαρακτηριστική είναι και η εικόνα που αναρτήθηκε το βράδυ της Τρίτης στη σελίδα Forecast Weather Greece, όπου διακρίνεται ένα πύρινο μέτωπο από το χωριό Ορεινή Σερρών.

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου από τον Δικηγορικό Σύλλογο Σερρών για τη φωτιά στον Όρβηλο

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τη φωτιά στο όρος Όρβηλος, η οποία «κατακαίει επί ένα σχεδόν μήνα παρθένο και προστατευμένο δάσος, χωρίς να υπάρξει καμία σοβαρή προσπάθεια αναχαίτισης ή κατάσβεσης της πυρκαγιάς» θα καταθέσει στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Σερρών ο Δικηγορικός Σύλλογος Σερρών.

«Στο δράμα που βιώνουν οι κάτοικοι της ακριτικής μας περιοχής στα βόρεια σύνορά μας, αλλά μαζί με αυτούς και όλοι οι Σερραίοι, δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να αποδοθούν ευθύνες για την πρωτοφανή οικολογική καταστροφή» γράφει σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Παναγιώτης Καρίπογλου.

Σε δηλώσεις του στη Voria.gr, ο κ. Καρίπογλου εξήγησε πως με τη μηνυτήρια αναφορά «θα ζητήσουμε να διερευνηθεί κατά πόσο υπήρξε οικολογική καταστροφή, γιατί η Πυροσβεστική Υπηρεσία λέει ότι καίει μόνο χαμηλή βλάστηση στον Όρβηλο και αυτό είναι καλό γιατί ανακυκλώνεται το χαμηλό υπόστρωμα κάτω από τα δέντρα». Αυτό που επιδιώκει ο Δικηγορικός Σύλλογος είναι να διαταχθεί πραγματογνωμοσύνη, «να δούμε αν κάηκαν δέντρα ή όχι, αν έγινε οικολογική καταστροφή, πόση είναι η έκταση που κάηκε και γιατί δεν πέταξαν σχεδόν καθόλου εναέρια μέσα, δηλαδή γιατί αφέθηκε στην τύχη της η φωτιά. Κατά συνέπεια αν υπάρχει παράβαση καθήκοντος» συμπλήρωσε ο πρόεδρος των δικηγόρων.

«Είναι η μόνη κίνηση που μπορούμε να κάνουμε για να πιέσουμε την κατάσταση» κατέληξε ο κ. Καρίπογλου.

Πηγή: Voria.gr