Ελλάδα

Νέο έκτακτο δελτίο καιρού: Ισχυρές καταιγίδες τις επόμενες ώρες - Χιλιάδες κεραυνοί πάνω από το Ιόνιο

Νέο έκτακτο δελτίο καιρού: Ισχυρές καταιγίδες τις επόμενες ώρες - Χιλιάδες κεραυνοί πάνω από το Ιόνιο
Τοπικές βροχές και καταιγίδες στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, οι οποίες θα συνοδεύονται τοπικά από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και από τοπικές χαλαζοπτώσεις προβλέπονται και σήμερα, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 19/08/2024.

Πιο αναλυτικά:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
α. Τις πρώτες πρωινές ώρες στο βόρειο Ιόνιο (κυρίως στην περιοχή της Λευκάδας και της Κεφαλλονιάς), στη δυτική Στερεά και την Ήπειρο
β. Από τις πρωινές ώρες στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και πιθανόν στα βόρεια τμήματα της Θεσσαλίας, που από το απόγευμα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Εξαιρετικά έντονη ήταν χθες η ηλεκτρική δραστηριότητα στην Ελλάδα, κυρίως στα δυτικά όπου είχαμε βροχοπτώσεις και ζημιές.

Χιλιάδες κεραυνοί μέσα σε λίγες ώρες

Τα στοιχεία του meteo.gr από τον ευρωπαϊκός μετεωρολογικό δορυφόρο τρίτης γενιάς MTG-I1, που φέρει όργανο καταγραφής των ηλεκτρικών εκκενώσεων (κεραυνοί και αστραπές) σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, δείχνουν ότι την Δευτέρα, περίπου ως τις 18:400 καταγράφηκαν 31.828 εκκενώσεις.

Από αυτές οι 3.906 ήταν πάνω από την ξηρά και οι 27.922 πάνω από τη θάλασσα, κυρίως στην περιοχή του Ιονίου, όπως φαίνεται στον χάρτη. Έντονη ήταν η δραστηριότητα στην περιοχή του Βόλου, στη βόρεια Εύβοια και σε τμήματα της Πελοποννήσου.

meteo22_9d3c6.jpg

Βροχές και καταιγίδες με έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα εκδηλώθηκαν σε τμήματα της χώρας τη Δευτέρα 19/08. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το μεγαλύτερο ύψος βροχής έως τις 19:00 περίπου καταγράφηκε στους Παξούς και ήταν ίσο με 45 χιλιοστά. Στον σχετικό πίνακα παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως τη συγκεκριμένη ώρα.

meteo11_b9bac.jpg