Ελλάδα

Δεν ήξεραν, δεν άκουσαν, δεν έλεγξαν - Δίχως τέλος οι αποκαλύψεις για το λούνα παρκ στη Χαλκιδική

Δεν ήξεραν, δεν άκουσαν, δεν έλεγξαν - Δίχως τέλος οι αποκαλύψεις για το λούνα παρκ στη Χαλκιδική Φωτογραφία: INTIME
Ρεπορτάζ και αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνουν μία απέραντη αναλγησία και ανευθυνο-υπεύθυνους που σπεύδουν να αποποιηθούν ευθύνες για τον θάνατο του 19χρονου στο λούνα παρκ.

Παραλείψεις, κενά, άδειες από δήμους που επιμένουν ότι δεν είναι δική τους δικαιοδοσία να χορηγούν άδειες λειτουργίας και υπεύθυνες δηλώσεις που πιστοποιούν την καλή κατάσταση του «crazy dance» είναι ο απόηχος του τραγικού θανάτου του 19χρονος σε λούνα παρκ στη Χαλκιδική.

Ρεπορτάζ και αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνουν μία απέραντη αναλγησία και ανευθυνό-υπεύθυνους, που σπεύδουν να αποποιηθούν ευθύνες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ. στις 20 Αυγούστου προσκομίστηκαν από την υπεράσπιση των ιδιοκτητών 5 υπεύθυνες δηλώσεις υπογεγραμμένες από μηχανολόγο μηχανικό με ημερομηνία Μάϊου οι οποίες βεβαιώνουν ότι τα μηχανήματα ήταν σε καλή κατάσταση.

Την 1η Ιουνίου πέρυσι οι ιδιοκτήτες του λούνα παρκ κατέθεσαν αίτηση για προσωρινή άδεια λειτουργίας προς τον δήμο. Στις 22 Αυγούστου του ίδιου χρόνου πήρε άδεια από τον δήμο για λειτουργία – σχεδόν 3 μήνες αργότερα- ενώ ο έλεγχος που όφειλε να γίνει στο συγκεκριμένο παιχνίδι έχει ημερομηνία στα έγγραφα 4 Αυγούστου. Στον ετεροχρονισμένο αυτόν έλεγχο δε, η πιστοποίηση αναφέρει ότι το συγκεκριμένο παιχνίδι «crazy dance» ήταν σε καλή κατάσταση και μυστηριωδώς μέσα σε ένα έτος κατέρρευσε.

Προσοχή από την κατασκευάστρια εταιρεία

Την ίδια ώρα, η κατασκευάστρια εταιρεία έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για το συγκεκριμένο παιχνίδι του λούνα παρκ, που βρήκε τραγικό θάνατο ο 19χρονος.
Σύμφωνα με αποκάλυψη του Mega, η ιταλική εταιρεία από τον Απρίλιο του 2017 είχε αναφέρει για το εν λόγω παιχνίδι, το «crazy dance» ότι παρουσιάζει ρωγμές στην δομή της κύριας κατασκευής που συγκρατεί τα οχήματα των επιβατών. Η αστοχία αυτή είναι επικίνδυνη για τους πολίτες, σύμφωνα με την εταιρεία που επικαλείται το ρεπορτάζ.

Η εταιρεία σύμφωνα με το έγγραφο συστήνει το παιχνίδι να μην υπερβαίνει τον χρόνος λειτουργίας, που ορίζεται συνολικά στα περίπου τα 4 χρόνια, ενώ στα 15 πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιείται, όπως αναφέρει το Mega. Το συγκεκριμένο όμως στο λούνα παρκ ήταν ήδη μεταχειρισμένο, όπως αναφέρει.
Επιπλέον η εταιρεία έδινε 16 σημεία για τη συντήρηση του παιχνιδιού και στο λούνα άρκ δεν είχε τηρηθεί καμία ενώ δεν υπήρχε και καμία πιστοποίηση του μηχανήματος.

Μπαλάκι οι ευθύνες για τη λειτουργία του λούνα παρκ

Την ίδια ώρα η αστυνομία φαίνεται είχε ενημερώσει με έγγραφό της από τις 9 Ιουλίου τον δήμο Κασσάνδρας ότι το λούνα παρκ στη Χαλκιδική δεν είχε γνωστοποιήσει τη λειτουργία του.

Σύμφωνα με αποκάλυψη της ΕΡΤ, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιουλίου και διαπιστώθηκε ότι στερείται σχετικής γνωστοποίησης. Το έγγραφο αυτό έχει επικολληθεί στην επιχείρηση, ως συνοδευτικό με ένα έγγραφο του δήμου Κασσάνδρας. Ωστόσο δήμος Κασσάνδρας απάντησε ότι τυπικά είχε 60 μέρες για να αναλάβει δράση.

Η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά, μιλώντας στην ΕΡΤ την Τρίτη δήλωσε ότι ο Δήμος δεν δίνει άδεια λειτουργίας για τα λούνα παρκ και επισήμανε πως το συγκεκριμένο βρισκόταν σε ιδιωτικό χώρο.

Σημειώνεται ότι ο ιδιοκτήτης του λούνα παρκ και ο χειριστής του οδηγήθηκαν στην εισαγγελέα Πολυγύρου και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους. Η εισαγγελέας ζήτησε προκαταρκτική εξέταση για να διακριβωθούν οι συνθήκες του δυστυχήματος και μετά την ολοκλήρωσή της θα αποφασιστεί η ποινική αξιολόγηση και των δύο. Σε βάρος του 58χρονου σχηματίστηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία από αμέλεια και σε βάρος του 21χρονου για θανατηφόρα έκθεση.