Ελλάδα

Όλα στον... αυτόματο: Μαϊμού έλεγχος στο λούνα παρκ λίγες ώρες πριν την τραγωδία

Όλα στον... αυτόματο: Μαϊμού έλεγχος στο λούνα παρκ λίγες ώρες πριν την τραγωδία
Νέα στοιχεία φωτιά έρχονται στο φως της δημοσιότητας για το λούνα παρκ του τρόμου στη Χαλκιδική που στέρησε τη ζωή σε έναν 19χρονο το βράδυ της περασμένης Δευτέρας.

Η κηδεία του 19χρονου Γιάννη τελέστηκε την Τετάρτη, 21 Αυγούστου, στη Βέροια, σε κλίμα βαθιάς θλίψης. Η οικογένεια, οι συγγενείς, οι φίλοι και οι συμμαθητές του συγκεντρώθηκαν στον Ιερό Ναό της Αναλήψεως Παπάγου στη Βέροια, για να αποχαιρετήσουν τον νεαρό που έχασε άδικα τη ζωή του στο λούνα παρκ.

Μπαράζ ελέγχων και ερευνών από πραγματογνώμονες

Ειδικοί πραγματογνώμονες συνέχισαν τις έρευνες στον χώρο του λούνα παρκ, πραγματοποιώντας αναπαράσταση του συμβάντος με σακιά βάρους 75 κιλών, προσομοιώνοντας τη λειτουργία του παιχνιδιού. Στο σημείο ήταν παρόντες και ο ιδιοκτήτης του λούνα παρκ μαζί με τον γιο του. Μέχρι στιγμής, δεν έχει επιβεβαιωθεί αν το δεύτερο λούνα παρκ που ανήκει στον ίδιο ιδιοκτήτη διαθέτει την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας.

Την Τετάρτη, ειδικοί τεχνικοί διέκοψαν την παροχή ρεύματος στο χώρο, ενώ το λούνα παρκ σφραγίστηκε επισήμως από την αστυνομία, και το παιχνίδι που οδήγησε στον θάνατο του 19χρονου τέθηκε υπό λεπτομερή εξέταση.

Σοβαρές και εγκληματικές παραλείψεις στο λούνα παρκ

Αναφορές κάνουν λόγο για σοβαρές παραλείψεις στο λούνα παρκ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Open, την ημέρα της τραγωδίας είχε προγραμματιστεί τεχνικός έλεγχος, ο οποίος όμως δεν πραγματοποιήθηκε στην πράξη. Ένας εργαζόμενος σε άλλο λούνα παρκ του ίδιου ιδιοκτήτη ανέφερε ότι ο τεχνικός που υπέγραψε την έκθεση καταλληλότητας, δεν έκανε κανέναν ουσιαστικό έλεγχο πριν υπογράψει τα έγγραφα.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Star, το λούνα παρκ άνοιξε στις 15 Μαΐου χωρίς τη σχετική γνωστοποίηση, καθώς δεν είχε καταθέσει τα απαραίτητα έγγραφα για την καταλληλότητα των μηχανημάτων. Ο ιδιοκτήτης γνώριζε ότι θα αντιμετώπιζε πρόστιμο, αλλά το ποσό φαινόταν μικρό σε σχέση με τα κέρδη από την τουριστική περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, το λούνα παρκ λειτουργούσε από την αρχή της σεζόν χωρίς άδεια και χωρίς τους απαραίτητους ελέγχους, ενώ πωλούσε εισιτήρια για παιχνίδια που δεν είχαν ελεγχθεί. Ο 58χρονος ιδιοκτήτης είχε επίσης αποκλειστεί από ένα πανηγύρι στην Κοζάνη επειδή δεν είχε τα απαραίτητα πιστοποιητικά καταλληλότητας.

Συγκεκριμένα, στις 29 Ιουλίου 2024, η Επιτροπή Διενέργειας Δημοπρασιών του δήμου Κοζάνης ακύρωσε τη συμμετοχή του ιδιοκτήτη στο πανηγύρι «Νιάμερος» λόγω έλλειψης πιστοποιητικών για τα ψυχαγωγικά μέσα. Η ίδια αιτία αποκλεισμού ισχύει και για τον δεύτερο διαγωνιζόμενο.