Επιχειρήσεις

LAMDA Development: Αύξηση 72% στα ενοποιημένα κέρδη EBITDA στο πρώτο εξάμηνο του 2024

LAMDA Development: Αύξηση 72% στα ενοποιημένα κέρδη EBITDA στο πρώτο εξάμηνο του 2024
Η επισκεψιμότητα στα εμπορικά κέντρα της εταιρείας αυξήθηκε κατά 2%, με συνολικά 11,6 εκατ. επισκέπτες, ενώ οι πωλήσεις καταστημάτων κατέγραψαν άνοδο 6%, φτάνοντας τα 375 εκατ. ευρώ

Με αύξηση 72% στα ενοποιημένα κέρδη EBITDA προ αποτιμήσεων, τα οποία ανήλθαν στα 46,5 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2024, η LAMDA Development σημείωσε εξαιρετικές επιδόσεις. Η μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων στην Ελλάδα παρουσίασε ρεκόρ Retail EBITDA στα 43,6 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, κυρίως λόγω της αύξησης των εσόδων από βασικά μισθώματα και στάθμευση.

Η επισκεψιμότητα στα εμπορικά κέντρα της εταιρείας αυξήθηκε κατά 2%, με συνολικά 11,6 εκατ. επισκέπτες, ενώ οι πωλήσεις καταστημάτων κατέγραψαν άνοδο 6%, φτάνοντας τα 375 εκατ. ευρώ. Σημαντική πρόοδος σημειώνεται και στα υπό ανάπτυξη έργα στο Ελληνικό, όπου έχουν συμφωνηθεί μισθώσεις για το 63% της Συνολικής Μεικτής Εκμισθώσιμης Επιφάνειας (GLA) στο The Ellinikon Mall και το 69% στη Riviera Galleria.

Οι μαρίνες της εταιρείας συνέχισαν την ανοδική πορεία τους, με έσοδα ύψους 15,4 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 13%, ενώ τα EBITDA των μαρινών αυξήθηκαν κατά 9%, φτάνοντας τα 9,8 εκατ. ευρώ.

Το έργο στο Ελληνικό συνεχίζει να αποδίδει, με συνολικές εισπράξεις από πωλήσεις ακινήτων να φτάνουν τα 776 εκατ. ευρώ από την έναρξη του έργου, ενώ τα κεφαλαιουχικά έξοδα για το πρώτο εξάμηνο του 2024 ανήλθαν σε 104 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η κατασκευή των μεγάλων έργων όπως ο Riviera Tower και τα Cove Residences προχωρούν γοργά, ενώ το 83% των εκσκαφών για την υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος έχει ολοκληρωθεί.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου 2024 ο Διευθύνων Σύμβουλος της LAMDA Development, Οδυσσέας Αθανασίου δήλωσε: «Όλοι οι επιχειρηματικοί τομείς του Ομίλου συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία και στο Α’ Εξάμηνο του 2024. Οι συνολικές εισπράξεις από πωλήσεις ακινήτων στο Έργο Ελληνικού προσεγγίζουν τα 800 εκατ. ευρώ από την έναρξη του έργου έως το τέλος Αυγούστου 2024 ενώ μέχρι το τέλος του έτους εκτιμούμε ότι οι συνολικές εισπράξεις θα ξεπεράσουν τα 900 εκατ. ευρώ.

Οι εισπράξεις από τις πρόσφατες πωλήσεις οικοπέδων αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω τα ταμειακά διαθέσιμα και να θωρακίσουν τον ισολογισμό του Ομίλου. Παράλληλα με την ταχεία πρόοδο στις οικιστικές αναπτύξεις, οι εργασίες συνεχίζονται και στα έργα υποδομών όπως η υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος και το The Ellinikon Sports Park, ενώ αναμένουμε περαιτέρω εντατικοποίηση του ρυθμού εργασιών σε όλα τα μέτωπα τα επόμενα τρίμηνα. Τα Εμπορικά Κέντρα σε λειτουργία, όπως και οι Μαρίνες, συνεχίζουν να δημιουργούν νέα ρεκόρ κερδοφορίας».

NETWORK