Ελλάδα

«Ματώνουν» για ένα κεραμίδι 80 εκπαιδευτικοί στη Ρόδο - Κοιμούνται σε αυτοκίνητα, σκηνές και ξαπλώστρες

«Ματώνουν» για ένα κεραμίδι 80 εκπαιδευτικοί στη Ρόδο - Κοιμούνται σε αυτοκίνητα, σκηνές και ξαπλώστρες
Μάστιγα οι άστεγοι εκπαιδευτικοί. Όσα απίστευτα καταγγέλλει στο Dnews o πρόεδρος της ΔΟΕ, Σπύρος Μαρίνης.

Παραμονές της έναρξης της σχολικής χρονιάς και για ακόμη μια χρονιά στο προσκήνιο έρχεται ο Γολγοθάς που βιώνουν οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί που καλούνται να βρουν στέγη στα μέρη που θα αναλάβουν τα διδακτικά τους καθήκοντα. 

Από την πρώτη στιγμή που γνωστοποιήθηκαν οι τοποθετήσεις τους στα σχολεία της επικράτειας, ξεκίνησε η περίοδος των «Παθών» τους καθώς οι τιμές ενοικίασης έστω και γκαρσονιέρας είναι δυσθεώρητες. Η κατάσταση είναι απαράδεκτη και κάθε χρόνο αντί να διορθώνεται το πρόβλημα εντείνεται. Ποιος θα ξεχάσει τις εικόνες των εκπαιδευτικών που πριν τρία χρόνια έμεναν σε σκηνές σε παραλίες μέχρι να λυθεί το ζήτημα της στέγης τους; 

«Είναι ντροπή να κοιμάμαι στο αυτοκίνητο» – Τι καταγγέλλει δάσκαλος διορισμένος στη Ρόδο

Κι όμως η τραγική πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί αποτυπώνεται με τον πιο δηλωτικό τρόπο στην ανάρτηση ενός δασκάλου από το Δημοτικό Σχολείο Γενναδίου Ρόδου που κοιμάται στο ΙΧ του καθώς αδυνατεί να βρει σπίτι να μείνει. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του που έφερε στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «Ροδιακή»: «Είμαι δάσκαλος του Δημοτικού Γενναδίου από πέρυσι αλλά και φέτος, αναζητώ γκαρσονιέρα για ενοικίαση στο Γεννάδι μέχρι 300 ευρώ τον μήνα. Είναι ντροπή να κοιμάμαι στο αυτοκίνητο διότι μου ζητάνε 400 ευρώ για ένα στούντιο και αδυνατώ να δίνω τόσα λεφτά για ένα σπίτι».

Η ιστορία του αντικατοπτρίζει αυτό που βιώνουν κάθε χρόνο τέτοιες μέρες όλοι οι εκπαιδευτικοί είτε αναπληρωτές είτε νεοδιοριζόμενοι την ίδια στιγμή που κράτος και Υπουργείο Παιδείας επιδεικτικά κωφεύουν, αρνούμενοι να παρέμβουν ώστε να βρεθεί μια λύση για τέτοιες περιπτώσεις. Εκατοντάδες εκπαιδευτικοί αντί να προετοιμάζονται για τη διδακτέα ύλη, εκλιπαρούν για ένα κατάλυμα σε τιμή προσιτή καθώς οι ιδιοκτήτες δεν δείχνουν καμία διάθεση να τους εξυπηρετήσουν. Βλέπετε το κέρδος είναι αυτό που μετράει. 

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το Dnews με εκπαιδευτικό που φέτος διορίστηκε στα Δωδεκάνησα μας επιβεβαιώθηκε ότι η περίπτωση του δασκάλου από τη Ρόδο είναι ακριβώς ό,τι βιώνει και εκείνος καθώς η αναζήτηση στέγης σε προσιτή τιμή εξελίσσεται σε Οδύσσεια. «Δεν μπορεί να λειτουργήσουν τα σχολεία με άστεγους εκπαιδευτικούςΗ κυβέρνηση μας διόρισε και θεωρεί ότι από εκεί και πέρα πρέπει να κόψουμε το κεφάλι μας για να βρούμε πόρους για να νοικιάσουμε σπίτι και να βγάλουμε με αξιοπρέπεια εις πέρας τις αυτονόητες οικονομικές υποχρεώσεις μας».

Μένουν άστεγοι εκατοντάδες εκπαιδευτικοί στα νησιά και δεν ανοίγει ρουθούνι

Για τις ανησυχητικές διαστάσεις της έλλειψης στέγης και του Γολγοθά των νεοδιορισθέντων εκπαιδευτικών μίλησε στο Dnews ο Τάσος Γιουρούκογλου, Δάσκαλος και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ρόδου ξεδιπλώνοντας την απελπιστική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί του. «Αυτές τις μέρες 70 -80 νεοδιόριστοι δάσκαλοι έφτασαν στο νησί για να ορκιστούν και αναλάβουν τα καθήκοντά τους. Οι συνάδελφοι καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ενοίκια της τάξεως των 500 έως 650 ευρώ για σπίτια αποθήκες μόλις 40 τμ την στιγμή που ο μισθός τους με τις κρατήσεις ανέρχεται στα 770 ευρώ.  Δεν γίνεται να βρει σπίτι ο δάσκαλος με αυτά τα οικονομικά δεδομένα. Το πρόβλημα της στέγασης είναι οξύτατο και φυσικά δεν είναι καινούργιο. Κάθε χρόνο υπάρχει αυτό το ζήτημα αλλά όπως αποδεικνύεται ουδείς έχει το φιλότιμο να το επιλύσει. Έχουμε κάνει επανειλημμένως κινήσεις και έχουμε αιτηθεί ως Συμβούλιο Δασκάλων και Νηπιαγωγών στο Δήμο μας να δοθεί κάποιο επίδομα στους νεοδιοριζόμενους αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει πράξη τίποτα. Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας γνωρίζουν το θέμα, ακούνε τα παράπονα των συναδέλφων αλλά αποποιούνται των ευθυνών τους.  Ο Δήμος έχει γίνει δέκτης παρεμβάσεων μας επί του θέματος χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα. Την Παρασκευή θα κάνουμε παρέμβαση και στο Περιφερειακό Συμβούλιο με την ελπίδα να εισακουστούμε γιατί ο χρόνος πιέζει και οι συνάδελφοι πρέπει να ξέρουν πού θα μείνουν με το άνοιγμα των σχολείων».

ΔΟΕ: 1000 παραιτήσεις εκπαιδευτικών πέρσι - Απών για ακόμη μία φορά το υπουργείο Παιδείας

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις του προέδρου της ΔΟΕ, Σπύρου Μαρίνη, που κληθείς να σχολιάσει την ανάρτηση του δασκάλου της Ρόδου, τόνισε στο Dnews ότι «ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας του τρόμου για αναπληρωτές και νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς με την αναζήτηση στέγης να αποτελεί το σημαντικότερο τροχοπέδη στα νέα τους καθήκοντα. Το πρόβλημα τη στέγης δεν είναι μόνο στα νησιά και στις τουριστικές περιοχές αλλά σε όλη την Ελλάδα. Οι αναπληρωτές είναι σε αδιέξοδο και είναι πραγματικά ντροπή κάποιοι να μένουν για ημέρες στο αυτοκίνητό τους, σε σκηνές και σε ξαπλώστρες. Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες που ο μισθός δε φτάνει. Ένας νεοδιόριστος με εισαγωγικό κλιμάκιο παίρνει 776 ευρώ και ο αναπληρωτής γύρω στα 900.»

Μάλιστα τονίζει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης λέγοντας: «Η οικονομική εξαθλίωση είναι απίστευτη για τους εκπαιδευτικούς τη στιγμή που η κυβέρνηση μιλά για μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης και κερδοφορία. Η κατάσταση έχει φθάσει στο κόκκινο και δεν πάει άλλο. Η στάση του Υπουργείου Παιδείας και της Κυβέρνησης είναι κυνική ως προς σε αυτά τα ζητήματα. Σε συνάντηση που είχε το ΔΣ της ΔΟΕ στο Υπουργείο Παιδείας, ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης μας απαξίωσε, ενώ βρίσκει τον χρόνο να συναντιέται με όλους τους άλλους».

Προς επίρρωση των όσων λέει παρέθεσε και στοιχεία βάσει των οποίων «μόνο πέρσι είχαμε 1000 παραιτήσεις εκπαιδευτικών γιατί δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα. Έχουν διπλασιαστεί τα αιτήματα των εκπαιδευτικών για άσκηση ιδιωτικού έργου.

Υπάρχουν εκπαιδευτικοί που το βράδυ εργάζονται ως ντελιβεράδες. Καλούμε την κυβέρνηση να λάβει και να ανακοινώσει άμεσα τις αποφάσεις που θα διασφαλίσουν το αυτονόητο για τους συναδέλφους μας, να έχουν δηλαδή στέγη να μείνουν στις περιοχές, μακριά από τις οικογένειές τους, όπου προσφέρουν της υπηρεσίες τους στη δημόσια εκπαίδευση κάτω από αντίξοες συνθήκες. Ως ομοσπονδία το επόμενο διάστημα θα βάλουμε στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων το ζήτημα των αυξήσεων των μισθών των εκπαιδευτικών και επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού, τους μόνιμους διορισμούς και το επίδομα ενοικίου.»

Κραυγή αγωνίας των εκπαιδευτικών και στις Κυκλάδες

Το θέμα αναδεικνύει και η Α' ΕΛΜΕ Κυκλάδων η οποία έστειλε σχετική επιστολή προς τους Δήμους όλων των νησιών των Κυκλάδων μέσω της οποίας απαιτεί να μεριμνήσουν για την στέγαση των εκπαιδευτικών. «Όπως θα γνωρίζετε πλέον, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται στα νησιά των Κυκλάδων, λόγω των αυξημένων ενοικίων και του ιδιαίτερα υψηλού κόστους διαβίωσης στο νησιά των Κυκλάδων καθιστούν όλο και περισσότερο τη ζωή, το έργο και τη διαβίωση τους όλο και πιο δύσκολη», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι εκπαιδευτικοί.

Η επιστολή των εκπαιδευτικών Κυκλάδων στους δήμους

Κύριοι Δήμαρχοι, Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, όπως θα γνωρίζετε πλέον, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται στα νησιά των Κυκλάδων, λόγω των αυξημένων ενοικίων και του ιδιαίτερα υψηλού κόστους διαβίωσης στο νησιά των Κυκλάδων, καθιστούν όλο και περισσότερο τη ζωή, το έργο και τη διαβίωση τους όλο και πιο δύσκολη.

Σε συνδυασμό μάλιστα με τις συνεχείς περικοπές μισθών και επιδομάτων αλλά και το συνεχώς αυξανόμενο κόστος ζωής και μετακίνησης στην περιοχή των Κυκλάδων δημιουργούνται πλέον συνθήκες που καθιστούν τα νησιά των Κυκλάδων πολύ «δύσκολα» για όλους τους εκπαιδευτικούς. Γι αυτό και ως σωματείο των εκπαιδευτικών στις Βόρειες Κυκλάδες (Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων), σας καλούμε να μεριμνήσετε για τη διαμονή και τη στέγαση όλων των συναδέλφων που θα φτάσουν στο νησί τις επόμενες στα νησιά των Κυκλάδων.

Σας καλούμε:

- Να διαμορφώσετε κτίρια του Δήμου κατάλληλα για την υποδοχή, τη στέγαση και τη διαμονή συναδέλφων εκπαιδευτικών.
- Να μισθώσετε κτίρια για τη διαμονή των συναδέλφων , σε περίπτωση που δεν υπάρχουν αδιάθετα κτίρια στη διάθεση των Δήμων.
- Να χορηγήσετε στους συναδέλφους μόνιμους και αναπληρωτές, επίδομα στέγασης – σίτισης κατά τη διάρκεια της διαμονής τους στο νησί σας. Αναμένουμε τις ενέργειές σας».