Παιδεία

Σχολεία: Καταλήψεις τέλος αλλιώς μάθημα στις αργίες και κουτσουρεμένες εκδρομές

Σχολεία: Καταλήψεις τέλος αλλιώς μάθημα στις αργίες και κουτσουρεμένες εκδρομές
Τι αλλάζει στην αναπλήρωση των μαθημάτων λόγω καταλήψεων, πώς θα γίνεται η τηλεκπαίδευση

Το Υπουργείο Παιδείας επιδιώκει να φρενάρει τους μαθητές και επίδοξους καταληψίες από το να προχωρήσουν σε αναστολή μαθημάτων και να βάλουν λουκέτο στα σχολεία προχωρώντας σε καταλήψεις καθώς στο ΦΕΚ για την φετινή σχολική χρονιά έχει ειδική διάταξη που προβλέπει μαθήματα στις αργίες και κόψιμο εκδρομών.

Ειδικότερα, πρόθεση του Υπουργείου είναι να αυστηροποιήσει το πλαίσιο που θα γίνονται οι αναπληρώσεις των μαθημάτων και των χαμένων σχολικών ωρών λόγω απουσιών με μια σειρά ρυθμίσεων που ευελπιστεί ότι θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τους μαθητές ιδίως αυτούς των Γυμνασίων και Λυκείων καθώς προβλέπεται μέχρι και...παράταση της σχολικής χρονιάς και λήξη των μαθημάτων αργότερα από το προκαθορισμένο χρόνο. Εξίσου σημαντική για τους μαθητές είναι η επισήμανση ότι θα δεν μπορεί να καλυφθεί ο χρόνος των μαθημάτων που χάθηκαν τότε αυτόματα θα περικόπτονται εκδρομές και περίπατοι.

Τι ορίζει αναλυτικά η διάταξη

Ειδικότερα, η νέα υπουργική απόφαση ορίζει τα εξής:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’
Έτος, Διακοπές και Αργίες
Άρθρο 1
Σχολικό και Διδακτικό Έτος

“7. Σε περίπτωση έκτακτου ή απρόβλεπτου γεγονότος, το οποίο καθιστά αδύνατη ή ιδιαιτέρως δυσχερή τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε τμήμα/ τμήματα σχολικής μονάδας ή σε ολόκληρη σχολική μονάδα, οι σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υποχρεούνται να παρέχουν σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπου τόσο οι μαθητές/τριες όσο και οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν αποκλειστικά εξ αποστάσεως στην εκπαιδευτική διαδικασία.

8. Στη συνεχεία, αφού αποκατασταθεί η λειτουργία της σχολικής μονάδας, το σχολείο υποχρεωτικά παρέχει και δια ζώσης τον ίδιο αριθμό διδακτικών ωρών που παρείχε εξ αποστάσεως, λόγω της παρεμπόδισης, με τους παρακάτω τρόπους:

α) με περιορισμό των εργάσιμων ημερών των πολυήμερων εκδρομών,

β) με περικοπή περιπάτων και εκδρομών και

γ) με αξιοποίηση των σχολικών εορτών με την παράλληλη πραγματοποίηση των εορτών και των μαθημάτων. Μαθητές/τριες, οι οποίοι/ες με τις πράξεις τους καθιστούν αδύνατη ή ιδιαιτέρως δυσχερή τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε τμήμα/τμήματα σχολικής μονάδας ή σε ολόκληρη τη σχολική μονάδα, δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν στη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και λαμβάνουν αδικαιολόγητη απουσία, για όσες διδακτικές ώρες προβλέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα της ημέρας.

9. Αν τα σχολεία δε λειτουργήσουν για διάστημα  μεγαλύτερο των δεκαπέντε (15) εργάσιμων ημερών, το διδακτικό έτος μπορεί να παραταθεί για αντίστοιχο ή μικρότερο χρονικό διάστημα με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού μετά από εισήγηση του/της Περιφερειακού/ής Διευθυντή/ντριας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης”.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τη διάταξη ΕΔΩ