Ελλάδα

ΕΟΔΥ: 24 νέα κρούσματα και 3 θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου την τελευταία εβδομάδα

ΕΟΔΥ: 24 νέα κρούσματα και 3 θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου την τελευταία εβδομάδα Φωτογραφία: UNSPLASH
Συνολικά έχουν καταγραφεί 15 θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Είκοσι τέσσερα νέα κρούσματα και 3 θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου, καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ.

Παράλληλα, έχουν καταγραφεί, τρία εισαγόμενα κρούσματα της λοίμωξης σε ασθενείς που εκτέθηκαν σε άλλη χώρα του εξωτερικού (Αλβανία), τα οποία δεν περιλαμβάνονται στην ανάλυση. Συνολικά έχουν καταγραφεί 15 θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ηλικίας άνω των 60 ετών. Η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 85 έτη (εύρος 61 - 92 έτη) σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Επίσης, από την αρχή της περιόδου 2024, μέχρι σήμερα, 28 Αυγούστου, έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί συνολικά 124 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 95 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 29 εμφάνισαν ήπιες εκδηλώσεις/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Την περίοδο 2024, έχουν καταγραφεί κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, σε οικισμούς, σε 51 Δήμους της χώρας, σε 23 Περιφερειακές Ενότητες, και συγκεκριμένα στις Περιφερειακές Ενότητες: Λάρισας, Καρδίτσας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Χαλκιδικής, Πέλλας, Σερρών, Κιλκίς, Ημαθίας, Ροδόπης, Δράμας, Έβρου, Ξάνθης, Θάσου, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Αργολίδας, Νοτίου Τομέα Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Φθιώτιδας, Βοιωτίας και στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης. Ο ΕΟΔΥ θεωρεί πιθανή και αναμενόμενη τη διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα.

dytikosneilos1_2c92b.jpg

Παράλληλα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε χώρες γειτονικές αυτής, κατά την ίδια περίοδο, έχουν καταγραφεί κρούσματα στις: Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Αυστρία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Κροατία, Κόσοβο, Αλβανία και Σερβία.

NETWORK