Ελλάδα

Κακοκαιρία Daniel: Οι εικόνες σήμερα στα χωριά που βυθίστηκαν στις λάσπες

Κακοκαιρία Daniel: Οι εικόνες σήμερα στα χωριά που βυθίστηκαν στις λάσπες Φωτογραφία: EUROKINISSI
Κακοκαιρία Daniel: Ένας χρόνος από την μεγαλύτερη καταστροφή της Θεσσαλίας. Δείτε εικόνες ένα χρόνο μέτα.

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από την μεγαλύτερη καταστροφή της Θεσσαλίας. Η κακοκαιρία Daniel άφησε πίσω της 17 νεκρούς σοβαρές καταστροφές στις περιοχές του Βόλου, του Νοτίου Πηλίου, της Λάρισας και της Καρδίτσας, με πλημμύρες που προκάλεσαν τεράστιες ζημιές. Οι υπερχειλίσεις ποταμών, όπως του Πηνειού, πλημμύρισαν ολόκληρα χωριά, καταστρέφοντας υποδομές, σπίτια και επιχειρήσεις.

Οι κάτοικοι προσπαθούν να ξαναστήσουν τις επιχειρήσεις τους, αλλά οι δυσκολίες παραμένουν, ειδικά σε περιοχές όπου το οδικό δίκτυο δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως, ιδίως στα ορεινά.

Η πορεία της κακοκαιρίας

Στις 5 Σεπτεμβρίου, οι πλημμύρες στη Θεσσαλία, είχαν σαν αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον ενός ατόμου. Την ίδια μέρα, η Ζαγορά δέχθηκε 1.092 χιλιοστά βροχής, 55 φορές περισσότερες από τις μέσες βροχοπτώσεις της χώρας για τον ίδιο μήνα. Η Πορταριά κατέγραψε επίσης νέο ρεκόρ βροχόπτωσης με 884 χιλιοστά. Δεν ήταν δυνατή η μέτρηση περαιτέρω χιλιοστών βροχοπτώσεων επειδή ο μετεωρολογικός σταθμός στη συνέχεια απέτυχε να δώσει στοιχεία.

Στις 6 Σεπτεμβρίου, ο χείμαρρος Κραυσίδωνας, που πηγάζει από το Πήλιο, ξεχείλισε στις όχθες του στο Βόλο και η πόλη γέμισε λάσπες.

6302039_e8a30.jpg

Στις 7 Σεπτεμβρίου, ο βασικός αυτοκινητόδρομος μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης έκλεισε και τα δρομολόγια των τρένων μεταξύ των δύο πόλεων ανεστάλησαν. Επίσης περισσότεροι από 800 άνθρωποι χρειάστηκε να διασωθούν από την ΕΜΑΚ μέσα από κτίρια και γέφυρες που κατέρρευσαν και βυθισμένα χωριά. Στη Λάρισα, μετά το τέλος των βροχοπτώσεων στις 8 Σεπτεμβρίου, το νερό συνέχισε να ανεβαίνει, καθώς ο Πηνειός ποταμός υπερχείλισε στις όχθες του φτάνοντας σε στάθμη 9,5 μέτρων, σε σύγκριση με την κανονική στάθμη των 4 μέτρων.

6302040_3a70d.jpg

Την ίδια μέρα, η συνεχόμενη έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα κατά τις πρωινές ώρες είχε σαν αποτέλεσμα την υπερχείλιση των ποταμών, με πολλά χωριά (όπως ο Βλοχός και η Μεταμόρφωση) να βυθιστούν κάτω από τα νερά και δεκάδες κατοίκους να εγκλωβιστούν. Στο Μορφοβούνι Καρδίτσας αρκετά σπίτια κατέρρευσαν, ενώ οι κάτοικοι στον Παλαμά ανέβηκαν στις στέγες των σπιτιών τους ή σε ψηλότερα σημεία προκειμένου να προστατευθούν.

6302093_9a9ad.jpg

6302068_87e0b.jpg

6302067_64e3b.jpg

6302057_16670.jpg

6302048_94db3.jpg