Διεθνή

Οι απρόβλεπτες συνέπειες της νέας απόπειρας δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ

Οι απρόβλεπτες συνέπειες της νέας απόπειρας δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ
Πόσο μπορεί να αλλάξει το εκλογικό απότελεσμα του Νοεμβρίου η φερόμενη απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ στην Φλόριντα;

Ο Ντόναλντ Τραμπ βγήκε... αλώβητος την Κυριακή από μια δεύτερη «πιθανή» απόπειρα δολοφονίας που ερευνούν τώρα οι Αρχές, αφού ένας άνδρας φέρεται να τον σημάδεψε με καραμπίνα ενώ εκείνος έπαιζε γκολφ στη Φλόριντα.

Σύμφωνα με τον σερίφη του Palm Beach Ric Bradshaw, γύρω στις 13:30 - μεταξύ της... πέμπτης και της έβδομης τρύπας - ο πράκτορας που συνόδευε τον πρώην πρόεδρο παρατήρησε μια κάννη τουφεκιού να ξεπροβάλλει μέσα από τον φράχτη με τα δέντρα που περιβάλλει το γήπεδο γκολφ.

Ο πράκτορας άνοιξε πυρ, ενώ ο ένοπλος διέφυγε με ένα μαύρο Nissan, αφήνοντας πίσω του ένα τουφέκι τύπου AK-47, δύο τσάντες και μια κάμερα τοποθετημένη στον φράχτη για να καταγράφει. Η αστυνομία συνέλαβε εντέλει τον Ryan Wesley Routh, έναν 58χρονο άνδρα που ζούσε το τελευταίο διάστημα στη Χαβάη.

29244485_278e3.jpg

Στην Ουκρανία το κίνητρο της παραλίγο επίθεσης;

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μεταφέρει η Washington Post, ο άνδρας τα τελευταία χρόνια προσπαθούσε να συμμετάσχει στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ είναι γνωστός στις Αρχές, καθώς είχε - μεταξύ άλλων - ταμπουρωθεί με πολυβόλο σε κτίριο το 2002.

Ένα από τα στοιχεία που έχει γίνει γνωστό είναι μια ανάρτηση της φερόμενης συντρόφου του, Kathleen Shaffer, στο GoFundMe,που ζητούσε χρήματα για να υποστηρίξει τον αρραβωνιαστικό της, Ryan, ο οποίος «ταξίδεψε στο Κίεβο τον Απρίλιο για να υποστηρίξει τον λαό της Ουκρανίας. Σκοπεύει να μείνει για τουλάχιστον 90 ημέρες και διαμένει σε ξενώνα με στρατιωτική μονάδα», έγραφε η ανάρτηση. Οι φωτογραφίες στη σελίδα δείχνουν έναν λεπτό, ξανθό άνδρα που μοιάζει με άλλες φωτογραφίες του 58χρονου που έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο.

Σε περσινή συνέντευξη του Routh στους New York Times σχετικά με τις προσπάθειες Αμερικανών να παράσχουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, είχε δηλώσει στην εφημερίδα ότι αφού πέρασε αρκετούς μήνες στη χώρα το 2022, σχεδίαζε να μεταφέρει Αφγανούς στρατιώτες που είχαν διαφύγει από τους Ταλιμπάν στην Ουκρανία για να πολεμήσουν. 

Ο Routh φαίνεται επίσης να έγραψε πέρυσι ένα βιβλίο 291 σελίδων για την απογοήτευσή του γύρω από την Ουκρανία, σύμφωνα με μια καταχώριση στο Amazon που πωλούσε τον τόμο για 2,99 δολάρια. Το βιβλίο, το οποίο υποτίθεται ότι αφορά τον «χαμένο πόλεμο» της Ουκρανίας και το «μοιραίο ελάττωμα της δημοκρατίας», περιλαμβάνει σελίδες με σκληρές φωτογραφίες, συμπεριλαμβανομένων αποκεφαλισμών, νεκρών παιδιών και πτωμάτων.

29245513_c09e0.jpg

Η θεία πρόνοια και το αφήγημα του «ασταμάτητου»

Αυτή είναι η δεύτερη φορά - μέσα σε μόλις δύο μήνες -  που ένας άνδρας με τουφέκι μεγάλης ισχύος φτάνει σε απόσταση αναπνοής από τον Τραμπ, ενισχύοντας τον φανατισμό και τις θεωρίες συνωμοσίας σε μια ήδη βαθιά διαιρεμένη Αμερική.

Το CNN κάνει λόγο για την υποβόσκουσα βία που παραμένει μια συνεχής σκιά πάνω από την αμερικανική πολιτική, ενώ σχολιάζει πως οι νέες ανησυχίες για το ξέσπασμα βίαιων επεισοδίων μέχρι την ημέρα των εκλογών (αλλά και μετά από αυτές) θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη χώρα «σε έναν ακόμη πιο σκοτεινό δρόμο».

«Είμαι ασφαλής και καλά και κανείς δεν έπαθε τίποτα. Αλλά, υπάρχουν άνθρωποι σε αυτόν τον κόσμο που θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για να μας σταματήσουν», δήλωσε ο Τραμπ σε ένα από τα μηνύματα της προεκλογικής του εκστρατείας που καλούσαν την Κυριακή σε επαγρύπνιση.

«Τίποτα δεν θα μου κόψει την φόρα. ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΟΥΜΑΙ ΠΟΤΕ!

Μια εκ των κορυφαίων συμμάχων του εξέδωσε δήλωση στην οποία επανέφερε την ιδέα ότι ο Τραμπ γλίτωσε από τη θεία πρόνοια, ενώ η πρόεδρος του συνεδρίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Βουλής των Αντιπροσώπων υποστήριξε ότι μετά τα όσα συνέβησαν, η χώρα είχε πλέον καθήκον να εκλέξει τον Τραμπ.

«Ευτυχώς, ο Θεός συνεχίζει να προσέχει τον πρόεδρο Τραμπ. Ως Αμερικανοί πρέπει να συστρατευθούμε μαζί του τον Νοέμβριο για να προστατεύσουμε τη δημοκρατία μας και να επαναφέρουμε την ειρήνη στον κόσμο».

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον, αφού επισκέφθηκε τον πρώην πρόεδρο στο θέρετρό του στο Μαρ-α-Λάγκο την Κυριακή, άφησε επίσης να εννοηθεί ότι ο Τραμπ σώθηκε έπειτα από θεϊκή παρέμβαση, ενώ επέμεινε στο αφήγημα ότι ο Τραμπ είναι ανίκητος.

«Κανένας ηγέτης (στην) αμερικανική ιστορία δεν έχει υπομείνει περισσότερες επιθέσεις και δεν έχει παραμείνει τόσο δυνατός και ανθεκτικός. Είναι ασταμάτητος».

Αυτή η αίσθηση ότι ο Τραμπ «προστατεύεται από τον Θεό» είχε μεγάλη απήχηση στους υποστηρικτές του έπειτα από την πρώτη απόπειρα εις βάρος του τον Ιούλιο. Οι θεωρίες αυτές κάμφθηκαν, ωστόσο, όταν ο Μπάιντεν αποσύρθηκε από την κούρσα, βάζοντας την Χάρις στο παιχνίδι. 

29018796_9aa5c.jpg

Λάδι στην φωτιά της πόλωσης

Ο Τραμπ έχει ήδη υποστηρίξει - αν και χωρίς αποδείξεις - ότι ο Μπάιντεν και η Χάρις είναι συνένοχοι για την εις βάρος του απόπειρα δολοφονίας στην Πενσυλβάνια, επειδή χρησιμοποίησαν ως όπλο το Υπουργείο Δικαιοσύνης εναντίον του.

Έχει επίσης επανειλημμένα αψηφήσει τις συμβουλές της ίδιας του της ομάδας να επικεντρωθεί σε μια συνεκτική κριτική με πολιτικά επιχειρήματα κατά της Χάρις. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πως θα ασχοληθεί - όπως του ζητούν - με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν, σε μια εποχή που πολλοί ψηφοφόροι εξακολουθούν να παλεύουν με τις υψηλές τιμές παρά τη μείωση του πληθωρισμού. Και παρότι μετά την απόπειρα του Ιουλίου επέδειξε μια κάποια αυτοσυγκράτηση, ο Τραμπ έχει ξεκάθαρα επιστρέψει και πάλι στον ατίθασο εαυτό του.

Πρόσφατα προειδοποίησε τους πολιτικούς του αντιπάλους ότι θα στρέψει τον νόμο εναντίον τους και θα τους «κλείσει μέσα» σε περίπτωση αλλοίωσης του αποτελέσματος τον Νοέμβριο, ενώ διπλασίασε τους αβάσιμους ισχυρισμούς του περί νοθείας στις προηγούμενες κάλπες.

Ο πρώην πρόεδρος είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χρησιμοποιήσει τα τελευταία γεγονότα για να ενισχύσει τον αβάσιμο ισχυρισμό του ότι είναι θύμα δίωξης. «Αλλά είναι πολύ νωρίς να πούμε αν η δεύτερη απόπειρα δολοφονίας θα έχει μεγαλύτερο πολιτικό αντίκτυπο από την πρώτη», σχολιάζει το CNN.

Υπό κανονικές συνθήκες, μια τέτοια απόπειρα εναντίον ενός υποψηφίου θα ήταν λογικό να προκαλέσει ένα κύμα συμπάθειας που θα μπορούσε να μεταφραστεί σε πολιτικό προβάδισμα. Το επεισόδιο στο γήπεδο γκολφ, ωστόσο, έρχεται τη στιγμή που η μάχη με την Χάρις είναι στήθος με στήθος.

Ενώ και οι δύο υποψήφιοι μάχονται για μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους σε αμφίρροπες πολιτείες, δεν είναι σαφές πόσο θα μπορούσε κανείς να αλλάξει γνώμη σχετικά με τον Ντόναλντ Τραμπ.