Ελλάδα

Πότε αλλάζει η ώρα σε χειμερινή το 2024

Πότε αλλάζει η ώρα σε χειμερινή το 2024 Φωτογραφία: ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI
Οι χώρες που εφαρμόζουν ακόμη αυτό το σύστημα αποτελούν μειοψηφία. Η αλλαγή ώρας που έρχεται και περνάμε σε χειμερινή.

Την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου θα αλλάξει φέτος η ώρα, με τη χειμερινή να διαδέχεται τη θερινή. Τα ξημερώματα της Κυριακής 27 Οκτωβρίου οι δείκτες των ρολογιών στις 4 π.μ. θα γυρίσουν μία ώρα πίσω και θα δείξουν 3 π.μ..

Η θερινή ώρα βασίζεται σε ένα σύστημα που σκοπό έχει την καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας για εξοικονόμηση ενέργειας.

Σε Ελλάδα και Ευρώπη, η θερινή ώρα διαρκεί για 7 μήνες, ενώ η χειμερινή (ή ηλιακή ώρα) αρχίζει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου και κρατάει τους υπόλοιπους 5 μήνες.

Σημειώνεται πως οι χώρες που εφαρμόζουν ακόμη αυτό το σύστημα αποτελούν μειοψηφία, καθώς σχεδόν όλες οι ασιατικές και αφρικανικές χώρες έχουν μία και μόνο ώρα όλη τη χρονιά.

Η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου που δεν εφαρμόστηκε...ποτέ

Τον Μάρτιο του 2019 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ψηφίσει υπέρ του τερματισμού της αλλαγής της ώρας την άνοιξη και το φθινόπωρο - από το 2021.

«Η αλλαγή της ώρας πρέπει να καταργηθεί» είχε δηλώσει το 2018 ο τότε επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά από μια σχετική διαδικτυακή έρευνα σε ολόκληρη την ΕΕ. Το 84% όσων πήραν μέρος σε αυτήν είχε συμφωνήσει με το τέλος αυτής της πρακτικής.

Η απόφαση βρίσκεται έκτοτε «στον πάγο».