Ελλάδα

Πατέρας Αντώνιος: Αυτά τα παιδιά χρησιμοποιήθηκαν εναντίον μας για να μας καταστρέψουν

Πατέρας Αντώνιος: Αυτά τα παιδιά χρησιμοποιήθηκαν εναντίον μας για να μας καταστρέψουν Φωτογραφία: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI
Κατά την απολογία του, ο πατέρας Αντώνιος υπενθύμισε στο δικαστήριο ότι κάποιοι εκ των καταγγελλόντων έχουν ποινικό μητρώο και προέρχονται από δύσκολα περιβάλλοντα.

Κατηγορηματικά αρνήθηκε τις κατηγορίες για ξύλο, τιμωρίες και καταναγκαστική εργασία στις δομές της Κιβωτού του Κόσμου, απολογούμενος ο ιδρυτής της, πατέρας Αντώνιος, εμμένοντας στην αρχική του υπερασπιστική γραμμή ότι οι καταγγέλλοντες ανήλικοι χειραγωγήθηκαν για να στραφούν εναντίον του.

«Αυτά τα παιδιά χρησιμοποιήθηκαν εναντίον μας για να μας καταστρέψουν. Δεν έχουν καταλάβει τι έχει γίνει. Δεν ξέρουν τι έχει γίνει. Εγώ τους συγχωρώ, τα έχω μεγαλώσει. Έχω κοπιάσει, έχω δώσει το είναι μου, μαζί με την πρεσβύτερα μου και τους υπόλοιπους συνεργάτες μου», υποστήριξε ο κατηγορούμενος ιερέας, υπενθυμίζοντας στο δικαστήριο ότι κάποιοι εκ των καταγγελλόντων έχουν ποινικό μητρώο και προέρχονται από δύσκολα περιβάλλοντα.

«Εγώ ξέρω ποια παιδιά μεγαλώναμε, δύσκολα παιδιά, παραβατικά παιδιά, όλοι ξέραμε και τον κίνδυνο που υπήρχε. Δυστυχώς ο χαρακτήρας τους είχε διαμορφωθεί σε κάποια πράγματα και όπου δεν μπορούσαμε να παρέμβουμε, στο σχολείο και στις παρέες, συνέβαιναν αυτά τα πράγματα. Αυτό με κάνει να πιστεύω ότι αυτά τα παιδιά καθοδηγηθήκαν από κάποιους και εκμεταλλευόμενοι το χαρακτήρα τους, έφτασαν να μας κατηγορήσουν και να μας οδηγήσουν εκτός Κιβωτού», υποστήριξε ο πατήρ Αντώνιος, τοποθετώντας το έναυσμα για την ενορχηστρωμένη-κατά τον ίδιο- επίθεση εναντίον του, μετά από δυο περιστατικά στις δομές του Βόλου (κλοπή) και της Καλαμάτας.

«Το εύλογο ερώτημα είναι γιατί τα παιδιά να πουν όλες τις κατηγορίες για εμάς; Τα παιδιά ήταν βαριά τραυματισμένα. Έρχονταν με καταδικαστικές αποφάσεις, είχαμε χρόνο από τα 15 έως 18 τους, η πρώτη δουλειά ήταν η θεραπεία του τραύματος, να επουλώσουμε τις πληγές», είπε θέλοντας να δώσει έμφαση στο ότι οι καταγγέλλοντες είχαν επανειλημμένα παραβατική συμπεριφορά.

«Καταγγελίες στη σφαίρα της φαντασίας»

Με τη σύζυγό του, Σταματία Γεωργαντή, στο πρώτο έδρανο του δικαστηρίου να τον παρακολουθεί, ο πρώην διοικητής της ΜΚΟ αντέκρουσε όλες τις καταγγελίες των φιλοξενούμενων ανηλίκων για ξυλοδαρμούς και καψόνια από εργαζόμενους των δομών.

«Ούτε εξαναγκαστικές εργασίες υπήρχαν, ούτε εξαντλητικές. Σε καμία περίπτωση. Είναι στη σφαίρα της φαντασίας, όσοι μας κατηγορούν, δεν μιλάνε για την Κιβωτό. Είναι αστείο, τι να πω….Οι περιγραφές που διαβάζω μέσα στη δικογραφία είναι επιστημονικής φαντασίας», είπε φορτισμένος κατά την απολογία του ο κατηγορούμενος ιερέας.

«Για τους ξυλοδαρμούς, ότι έχω πειθήνια όργανα που καθοδηγούσα κόντρα στις αξίες και αρχές της Κιβωτού. Δεν ισχύουν αυτά τα πράγματα. Εγώ ήθελα να διαφυλάξω τον πνευματικό μου ρόλο μακριά από τον παιδαγωγικό ρόλο, μακριά από την παιδαγωγία, αν κάποιος έπρεπε να επιβάλει τη συνέπεια…Εγώ κράτησα το πνευματικό μου ρόλο. Δεν ανακατευόμουν με τα διοικητικά, μπορεί να έλεγα τη γνώμη μου, αλλά δεν αποφάσιζα εγώ. Ο χρόνος μου ήταν συγκεκριμένος», ανέφερε ο κατηγορούμενος, βγάζοντας τον εαυτό του από το «κάδρο» των ευθυνών, αναφορικά με το ποιος μπορεί να έδινε εντολή για έκνομες συμπεριφορές εναντίον των φιλοξενούμενων που δεν υπάκουαν.

Μάλιστα, ο κατηγορούμενος ιδρυτής της Οργάνωσης, προσπαθώντας να πείσει το δικαστήριο ότι όσοι τον καταγγέλλουν καθοδηγήθηκαν, επεσήμανε ότι ακόμη και αυτοί που προχώρησαν σε καταγγελία σε βάρος του, είχαν την καλύτερη σχέση μαζί του, είτε εντός, είτε εκτός δομής της Κιβωτού.

«Όταν έφευγαν αυτά τα παιδιά, είχαμε την καλύτερη σχέση μαζί τους. Πνευματική σχέση. Εγώ είχα πολύ καλή σχέση μαζί τους και μετά τα 18 τους», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε για τον 19χρονο που κατήγγειλε τον ιερέα για σεξουαλική κακοποίηση.

«Αυτό το συγκεκριμένο παιδί, όπως και τα αλλά παιδιά, θα μπορούσαμε να τα έχουμε στείλει σε δικαστήρια, να τα αφήναμε. Αυτά ήταν τα παιδιά μας. Ο ηθικός αυτουργός που πασχίζαμε να γλιτώσουν αυτά τα παιδιά, ήμουν εγώ», ανέφερε σχετικά ο κατηγορούμενος.

Ο κατηγορούμενος ρωτήθηκε για συγκεκριμένο καταγγέλλοντα από δομή του Βόλου. Ο πατήρ Αντώνιος απάντησε ότι το διάστημα, στο οποίο αναφέρεται η καταγγελία του, τον συνάντησε στο Βόλο και δεν του είπε τίποτε.

«Τον είδα τον Α. Συνομιλήσαμε. Θα μπορούσε να μου ανοίξει την καρδιά του, δεν θα το έβλεπα ότι σε αυτήν την κατάσταση που περιγράφουν. Τον είδα για ώρα, όχι πέντε λεπτά.»

Πρόεδρος: Σας λέει κάτι ότι υπήρχαν χτυπήματα αλλά τα προκάλεσε ο ίδιος;

Κατηγορούμενος: Ήταν ένα παιδί που προκειμένου να επιβιώσει είχε μάθει χίλιους τρόπους και πράγματα.

Πρόεδρος: Θυμάστε εσείς ή οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι να είχαν πει σε παιδαγωγούς πως χτύπησε μόνος του;

Κατηγορούμενος: Δεν θυμάμαι κάτι αλλά ξέρω πως κάτι πρακτικές τις συνήθιζε, ψέματα και υπερβολές.

Ο πάτερ Αντώνιος που βρίσκεται αντιμέτωπος με την ελληνική δικαιοσύνη στην πρώτη δίκη που τον αφορά, καθώς ακολουθούν οι υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης δυο ανηλίκων αγοριών και η δικογραφία για τα οικονομικά της οργάνωσης, έπλεξε το εγκώμιο της ΜΚΟ, μιλώντας για πρότυπο λειτουργίας οργάνωσης με παρά πολλές βραβεύσεις.

«Έγινε η καλύτερη οργάνωση, έρχονταν οργανώσεις από το εξωτερικό και εκπαιδεύονταν. Η δουλειά μας μέσα στα χρόνια βραβεύτηκε επανειλημμένως από την Ακαδημία Αθήνας. Ντουλάπες ολόκληρες από βραβεία. Δε στο δίνει το βραβείο ο άλλος έτσι, γίνεται έρευνα. Ο πρύτανης με ανακήρυξε επίτιμο διδάκτορα της Γεωπονικής, για το Γεωργικό σχολείο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο ιδρυτής της Κιβωτού.

Η απολογία του πατρός Αντώνιου συνεχίζεται.

NETWORK