Ελλάδα

Φωτιά στο Ξυλόκαστρο: Πύρινη κόλαση και σήμερα Τρίτη - Παραμένει κλειστή η Αθηνών-Πατρών

Φωτιά στο Ξυλόκαστρο: Πύρινη κόλαση και σήμερα Τρίτη - Παραμένει κλειστή η Αθηνών-Πατρών
Η μάχη των πυροσβεστών με τη φονική φωτιά στο Ξυλόκαστρο συνεχίζεται σε δύο μέτωπα με το ένα εξ αυτών να βρίσκεται κοντά στην εθνική οδό Πατρών-Κορίνθου, η κυκλοφορία στην οποία έχει διακοπεί από χθες το βράδυ.

Νύχτα - «κόλαση» έζησαν οι κάτοικοι και πυροσβέστες καθώς για τρίτο 24ωρο μαίνεται η φονική φωτιά που έχει ξεσπάσει στο Ξυλόκαστρο στην Κορινθία. Δύο άνθρωποι είναι νεκροί, δύο πυροσβέστες τραυματίες, ενώ σπίτια και δάσος έχουν παραδοθεί στις φλόγες.

Η φωτιά από τον Πύργο πέρασε στη Λυγιά, ενώ έχει φθάσει στα Τρίκαλα Κορινθίας που καίει σε δύσβατη περιοχή στο Ξανθοχώρι και τα Σοφιανά. Υπενθυμίζεται ότι από την Κυριακή έχουν σταλεί διαδοχικά μηνύματα από το 112, καλώντας τους κατοίκους να απομακρυνθούν από τις περιοχές Πύργος, Χελυδόρεο, Ζάχολη, Λαγκαδαίικα, Σπαρτιναίικα, Πελλήνη, Άνω Καλλιθέα Ξυλοκάστρου.

Το πιο δύσκολο μέτωπο είναι αυτό που κατευθύνεται προς στην εθνική οδό, στο Δερβένι και τη Λυγιά. Οι φλόγες από τον Πύργο έχουν περάσει στη Λυγιά, έχουν φτάσει στα Τρίκαλα Κορινθίας και συνεχίζει να καίει σε δύσβατη περιοχή στο Ξανθοχώρι και τα Σοφιανά.

Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή έχουν μειωθεί αλλά το μέτωπο είναι πάνω από 30χλμ με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να μην εφησυχάζουν.

Στο σημείο επιχειρούν 390 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 115 οχήματα, εθελοντές και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας αλλά και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και δυνάμεις της δασικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας. Από αέρος επιχείρησαν μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας 24 εναέρια μέσα, 12 αεροσκάφη και 12 ελικόπτερα εκ των οποίων τα 2 για το συντονισμό τους.

Νέο μήνυμα από το 112

Με μήνυμα από το 112 ειδοποιήθηκαν στις 7.20 το πρωί όσοι βρίσκονται στις περιοχές Λαγκαδαίικα, Σπαρτιναίικα, Πελλήνη και Άνω Καλλιθέα να απομακρυνθούν προς Σοφιανά και Ρέθι.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, επιχειρούν 406 πυροσβέστες με 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 132 οχήματα και με το πρώτο φως της ημέρες ξεκίνησαν ρίψεις νερού από 5 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη

Διεκόπη η κυκλοφορία στην εθνική Πατρών-Κορίνθου

Σημειώνεται ότι για προληπτικούς λόγους διεκόπη η κυκλοφορία σε τμήμα της Πατρών Κορίνθου. Ο αυτοκινητόδρομος έκλεισε για προληπτικούς λόγους από το ύψος της Λυκοποριάς ως το Δερβένι.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται στην παλαιά εθνική οδό Κορίνθου – Πατρών από τον κόμβο της Λυκοποριάς, στο 132ο χιλιόμετρο, μέχρι τον κόμβο του Δερβενίου, στο 140ο χιλιόμετρο.