Ελλάδα

«Αντίο» καλοκαίρι: Αυτή θα είναι η «κρύα» μέρα της εβδομάδας

«Αντίο» καλοκαίρι: Αυτή θα είναι η «κρύα» μέρα της εβδομάδας Φωτογραφία: Eurokinissi
Καλοκαίρι τέλος. Και επίσημα έρχεται το Φθινόπωρο, με τον καιρό τις επόμενες μέρες να φέρθει μία νότα δροσιάς.

Έχει περάσει ο μισός Οκτώβρης και δεν λέμε να φορέσουμε μακρυμάνικο. Οι μέρες της ζέστης και των... σανδαλιών περνούν σιγά - σιγά και από το επόμενο 28ωρο και έπειτα πολύ θα χρειαστούν να κατεβάσουν τα χειμωνιάτικα.

Ίσως τα μπουφάν ως επιλογή είναι παρατραβηγμένη ωστόσο, η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι αρκετά κάτω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σταδιακή υποχώρηση θα παρουσιάσουν οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν το τελευταίο διάστημα. Η πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται να είναι αισθητή σε ολόκληρη τη χώρα και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα.

Όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία οι αέριες μάζες που θα εγκατασταθούν πάνω από τη χώρα μας από την Παρασκευή 18/10 θα είναι γενικά κατά 4 έως 6 °C ψυχρότερες από τις κανονικές για την εποχή τιμές και τοπικά στη Βόρεια Ελλάδα 7 έως 8 °C ψυχρότερες από τις κανονικές για την εποχή τιμές.

Στην εικόνες που ακολουθούν παρουσιάζεται ενδεικτικά το εύρος διακύμανσης της θερμοκρασίας έως τις 23/10 σε ύψος 1500 περίπου μέτρων επάνω από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Με την κόκκινη γραμμή παρουσιάζεται το «θερμότερο» σενάριο ενώ με τη μπλε γραμμή το «ψυχρότερο» σενάριο. Με πράσινη γραμμή παρουσιάζεται η διακύμανση της μέσης θερμοκρασίας με βάση όλα τα διαθέσιμα σενάρια του μοντέλου. Τέλος, με την μαύρη οριζόντια γραμμή σημειώνεται η προσεγγιστική μέση τιμή της εποχής σύμφωνα με δεδομένα της περιόδου 1991-2020. Όπως γίνεται εμφανές, όλα σχεδόν τα σενάρια δίνουν θερμοκρασίες χαμηλότερες συγκριτικά με τις κανονικές για την εποχή.

Απ' την άλλη πλευρά φαίνεται πώς η πιο «κρύα» μέρα της εβδομάδας θα είναι το Σάββατο όπου στα βόρεια προάστια της Αθήνας, η υψηλότερη θερμοκρασία θα είναι 15 βαθμοί Κελσίου.

meteo389_64a8a.jpg

Κολυδάς: Πού θα «χτυπήσουν» οι βροχές το Σαββατοκύριακο

«Η παρουσία του υποτροπικού αεροχείμαρρου στις ακτές της Αφρικής από τα μέσα της εβδομάδος και μετά, θα "κατευθύνει" το ανώτερο χαμηλό της Δυτικής Ευρώπης προς την περιοχή μας και θα αλλάξει η μορφή του Ω-Block.

Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να εκδηλωθούν βροχές, το ΣΚ κυρίως στη δυτική Ελλάδα» έγραψε ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.

{https://x.com/KolydasT/status/1845766961642221749}