Ελλάδα

Black Friday: Πώς πήρε το όνομά της και γιατί αρχικά αντέδρασαν οι έμποροι

Black Friday: Πώς πήρε το όνομά της και γιατί αρχικά αντέδρασαν οι έμποροι Φωτογραφία: SOOC/ KONSTANTINOS TSAKALIDIS
Πότε είναι η Black Friday 2024, αλλά και η Cyber Monday που ακολουθεί.

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή ξεκινά η συζήτηση για τη Black Friday, την ημέρα που περιμένουν οι έμποροι, αλλά και αρκετοί καταναλωτές.

Το «έθιμο» που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ δεν άργησε να βρει μιμητές σε άλλες χώρες και βέβαια τα τελευταία χρόνια έχει «φτάσει» και στην Ελλάδα. Φέτος, η Black Friday είναι στις 29 Νοεμβρίου.

Πώς καθιερώθηκε όμως ο όρος «Black Friday»; Όλα ξεκίνησαν από τη Φιλαδέλφεια και τη δεκαετία του ‘60 σύμφωνα με τους New York Times. Τουρίστες κατέκλυζαν την πόλη την Παρασκευή που μεσολαβούσε ανάμεσα στην Ημέρα των Ευχαριστιών (Πέμπτη) και τον ετήσιο αγώνα ράγκμπι μεταξύ στρατού και ναυτικού που γινόταν Σάββατο.

Ιστορικοί λένε ότι η αστυνομία της Φιλαδέλφεια άρχισε να αποκαλεί τη συγκεκριμένη ημέρα «Black Friday» επειδή οι ένστολοι αναγκάζονταν να δουλέψουν πολλές ώρες, αντιμέτωποι με τον κακό καιρό, το κυκλοφοριακό χάος και τα προβλήματα που προκαλούσε το πλήθος επισκεπτών.

Οι ντόπιοι έμποροι ήθελαν να προσελκύσουν τους επισκέπτες στα καταστήματά τους εκείνη την ημέρα. Όμως δεν τους άρεσε η λέξη «μαύρη», γιατί ιστορικά είχε χρησιμοποιηθεί για την περιγραφή δυσάρεστων γεγονότων.

Έτσι, προσπάθησαν να καθιερώσουν τον όρο «Big Friday» (μεγάλη Παρασκευή), αλλά δίχως επιτυχία και αργότερα επέστρεψαν στο «Black Friday».

Πιο πρόσφατα, οι έμποροι προσπάθησαν να «απλώσουν» τη φρενίτιδα για τις αγορές περισσότερες ημέρες, έπειτα από τραυματισμούς- ακόμα και θανάτους- που έχουν σημειωθεί στις εφόδους πελατών στα καταστήματα για να προλάβουν τις εκπτώσεις.

Και επειδή η εορταστική περίοδος έχει γίνει τόσο σημαντική για τα κέρδη των εμπόρων, πλέον υπάρχει η Cyber Monday- η Δευτέρα μετά την ημέρα των Ευχαριστιών- που είναι «αφιερωμένη» στις διαδικτυακές πωλήσεις, ή ακόμα και το Small Business Saturday, όταν οι καταναλωτές ενθαρρύνονται να ψωνίσουν από τοπικές επιχειρήσεις.

Πότε «πέφτει» η Black Friday

Η «Black Friday» είναι η Παρασκευή μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ, η οποία «πέφτει» πάντα Πέμπτη.

Φέτος, η συγκεκριμένη γιορτή είναι στις 28 Νοεμβρίου, οπότε η «Μαύρη Παρασκευή» ακολουθεί στις 29 Νοεμβρίου. Βέβαια, αρκετά καταστήματα ξεκινούν νωρίτερα τις προσφορές και τις εκπτώσεις, ενώ υπάρχει και η λεγόμενη «Cyber Monday»- η Δευτέρα μετά την ημέρα των Ευχαριστιών- η οποία έχει εξελιχθεί και σε «Cyber Week».