Διεθνή

Αποκάλυψη Αμερικανών αξιωματούχων: Πριν από τις εκλογές των ΗΠΑ το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν

Αποκάλυψη Αμερικανών αξιωματούχων: Πριν από τις εκλογές των ΗΠΑ το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν Φωτογραφία: EPA/ ATEF SAFADI
Ο Νετανιάχου ξέρει καλά πώς τα αντίποινα του Ισραήλ θα μπορούσαν να επηρεάσουν την κούρσα για τον Λευκό Οίκο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Ισραήλ θα «απαντήσει» στο Ιράν για την πυραυλική επίθεση με χτύπημα που θα πραγματοποιηθεί πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 5 Νοεμβρίου.

Το χρονοδιάγραμμα και οι παράμετροι των αντιποίνων είναι αντικείμενο έντονων διαβουλεύσεων στο εσωτερικό της ισραηλινής κυβέρνησης και δεν συνδέονται ευθέως με τις αμερικανικές εκλογές, σημειώνουν πηγές που επικαλείται το CNN.

Παρόλα αυτά, συμπληρώνουν, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου- τον οποίο περιγράφουν ως άνθρωπο με βαθιά γνώση της αμερικανικής πολιτικής- φαίνεται ιδιαίτερα ευαίσθητος στις όποιες πιθανές πολιτικές συνέπειες θα έχουν για τις ΗΠΑ οι ενέργειες του Ισραήλ.

Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έχει αποτελέσει κεντρικό ζήτημα των αμερικανικών εκλογών. Ο Τζο Μπάιντεν- και κατ’ επέκταση η Κάμαλα Χάρις- έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με πιέσεις από προοδευτικούς για τη διαχείριση της κατάστασης. Την ίδια ώρα, οι Ρεπουμπλικάνοι- ανάμεσά τους και ο Ντόναλντ Τραμπ- έχουν κατηγορήσει τον Λευκό Οίκο ότι τα έχει κάνει θάλασσα με την κρίση, ρίχνοντας τον κόσμο στο χάος.

Οι εκλογές πλησιάζουν, οι ΗΠΑ πιέζουν το Ισραήλ

Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, η αμερικανική κυβέρνηση άρχισε να πιέζει το Ισραήλ για τη βελτίωση των ανθρωπιστικών συνθηκών στη Γάζα. Στην αυστηρή επιστολή που αποκαλύφθηκε την Τρίτη, οι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ- Άντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Όστιν- προειδοποίησαν το Ισραήλ ότι αν δεν παραδοθεί περισσότερη βοήθεια στον θύλακα, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει τη διακοπή της στρατιωτικής ενίσχυσης που τους παρέχουν οι ΗΠΑ.

Όμως, την επιστολή δεν υπέγραψαν ούτε ο πρόεδρος, ούτε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Κανένας από τους δύο δεν έχει απειλήσει δημοσίως το Ισραήλ με διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας, παρά τις πιέσεις, επισημαίνει το CNN.

Η προθεσμία που έδωσε η επιστολή εκπνέει μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ. Επίσης, η προειδοποίηση ήρθε την ίδια εβδομάδα που άρχισαν οι παραδόσεις στο Ισραήλ για το προηγμένο σύστημα αεράμυνας που παρέχουν οι ΗΠΑ στη χώρα.

Οι διαβεβαιώσεις Νετανιάχου

Για τον Μπάιντεν και τη Χάρις, το ξέσπασμα μιας ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή θα αποτελούσε μια δυσάρεστη εξέλιξη σε ένα ζήτημα που ήδη τους προκαλεί σημαντικούς πολιτικούς πονοκεφάλους.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου γνωρίζει πάρα πολύ καλά πώς τα αντίποινα θα μπορούσαν να αναδιαμορφώσουν την κούρσα για τις προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με εκτιμήσεις Αμερικανών αξιωματούχων, κάτι που περιπλέκει περαιτέρω τη διπλωματία ανάμεσα στις δύο χώρες.

Μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν, ο Μπάιντεν δεν προσπάθησε να αποτρέψει τον Νετανιάχου να απαντήσει δυνατά. Όμως, έχοντας επίγνωση των συνεπειών που θα είχε στην προεδρική κούρσα ένας ολοκληρωτικός πόλεμος ή μια εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου, ο ίδιος και η ομάδα του εργάστηκαν προκειμένου να ενθαρρύνουν τους Ισραηλινούς προς μία μετρημένη απάντηση.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Νετανιάχου ενημέρωσε τον Μπάιντεν ότι το Ισραήλ δεν σκοπεύει να χτυπήσει πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ. Κάτι που προκάλεσε ανακούφιση στον Λευκό Οίκο.

Όμως, ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Νετανιάχου ανέφερε: «Ακούμε τη γνώμη των ΗΠΑ, αλλά θα πάρουμε τις δικές μας τελικές αποφάσεις, με βάση τα εθνικά συμφέροντά μας». Κάτι που δείχνει ότι παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις προς τον Μπάιντεν, τα αντίποινα του Ισραήλ θα μπορούσαν να διαφέρουν από τις επιθυμίες της Ουάσινγκτον.