Ελλάδα

Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 28η Οκτωβρίου

Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 28η Οκτωβρίου
Η αλήθεια για το παραδοσιακό φαγητό που τρώμε την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου

Η 28η Οκτωβρίου πλησιάζει, χαρίζοντας ένα τριήμερο στους εργαζόμενους και ένα τετραήμερο στους μαθητές καθώς φέτος «πέφτει» Δευτέρα. Η Επέτειος του «ΟΧΙ» μνημονεύει την άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις που περιείχε το τελεσίγραφο που επιδόθηκε από τον Ιταλό πρέσβη Εμανουέλε Γκράτσι στον Ιωάννη Μεταξά την 28η Οκτωβρίου του 1940. Εκείνη την ημέρα ως έθνος γιορτάζουμε την είσοδο της χώρας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940.

Όλοι γνωρίζουμε τι γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου, γνωρίζουμε όμως τι τρώμε;

Η αλήθεια είναι ότι έχει γίνει συνήθεια να τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά και την 28η Οκτωβρίου, ακολουθώντας τις γαστρονομικές επιταγές του εορτασμού της 25ης Μαρτίου και της Κυριακής των Βαίων. Όμως πουθενά δεν αναφέρεται ότι είναι έθιμο εκείνη τη μέρα να τρώμε αυτό το φαγητό. Παρολαυτά ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου όλες οι ταβέρνες και τα εστιατόρια έχουν σε πρώτο πλάνο στο μενού τον μπακαλιάρο με σκορδαλιά. Η αλήθεια είναι ότι έχει καθιερωθεί άτυπα και στη συνείδηση όλων μας που τον αναζητάμε στα τραπέζια που θα καθίσουμε την ημέρα της εθνικής εορτής.

Για την ιστορία, ο μπακαλιάρος σκορδαλιά επιβάλλεται ως έθιμο του Ευαγγελισμού, ήτοι ανήμερα 25ης Μαρτίου, επειδή είναι η περίοδος της νηστείας της Σαρακοστής και καθιερώθηκε επειδή η Εκκλησία επιτρέπει μόνο το ψάρι. Παρόλαυτα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν και κατά την 28η Οκτωβρίου να τιμήσουν τον μπακαλιάρο με την σκορδαλιά.