Ελλάδα

Τι τρώμε την 28η Οκτωβρίου - Το «μπέρδεμα» με τον μπακαλιάρο

Τι τρώμε την 28η Οκτωβρίου - Το «μπέρδεμα» με τον μπακαλιάρο Φωτογραφία: EUROKINISSI
Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά και την 28η Οκτωβρίου, η εξήγηση και μια συνταγή με εγγυημένη επιτυχία!

Η 28η Οκτωβρίου πλησιάζει και αρχίζουν όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες για να την τιμήσουμε για ακόμη μια χρονιά. Τα σχολεία προετοιμάζουν γιορτές και παρελάσεις ενώ οι νοικοκυρές αναζητούν συνταγές για να σερβίρουν τον μπακαλιάρο που για ακόμη μια εθνική εορτή έχει την τιμητική του. Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά έχει άτυπα καθιερωθεί να σερβίρεται και ανήμερα της Εθνικής Επετείου του ΟΧΙ, ακολουθώντας καταχρηστικά την συνήθεια να τον καταναλώνουμε την 25η Μαρτίου και την Κυριακή των Βαΐων.

Σε αντίθεση με την γιορτή του Ευαγγελισμού και την Κυριακή των Βαΐων όπου επιβάλλεται για λόγους θρησκευτικής ευλάβειας το ψάρι -και το φρέσκο ψάρι, η 28η Οκτωβρίου είναι μια άτυπη νηστεία που όμως έχει γίνει συνήθεια. Έτσι λοιπόν ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου που φέτος «πέφτει» Δευτέρα, στο οικογενειακό τραπέζι ο μπακαλιάρος θα έχει την τιμητική του με την μυρωδιά σκόρδου που αναδίδει η σκορδαλιά να πλανάται στην ατμόσφαιρα.

Τι να προσέξετε όταν αγοράζετε παστό μπακαλιάρο

  • Το κρέας να είναι λευκό -αλλά όχι τόσο λευκό που να φωσφορίζει-, χωρίς υποψία κιτρινίλας και να πατιούνται ελαφρά.\
  • Τα φύλλα να είναι παχουλά για να μην διαλυθούν, ούτε να ρουφήξουν όλο το λάδι.
  • Να είναι κατά προτίμηση ξεκοκαλισμένα, ιδιαίτερα αν υπάρχουν παιδιά στο τραπέζι.

Το μυστικό είναι στο ξαρμύρισμα

Το κάθε πότε θα αλλάζετε το νερό έχει να κάνει με τον χρόνο που έχετε στη διάθεσή σας. Αν σας μένουν λιγότερες από 24 ώρες, όσο πιο τακτικά, τόσο το καλύτερο. Θυμηθείτε πάντως να μην ακουμπάει στον πάτο του σκεύους όπου τον μουλιάζετε -χρησιμοποιείστε ένα σουρωτήρι ή μια σχάρα. Το αλάτι συγκεντρώνετε κάτω και εξοικονομείτε χρόνο.

Το ιδανικό κουρκούτι για αέρινο τηγανισμα

500 ml. νερό σε θερμοκρασία δωματίου
500 γρ. αλεύρι γ.o.x.
330 ml μπίρα σε θερμοκρασία δωματίου
2 φακελάκια μαγιά ξερή
2 καλές πρέζες ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε με το σύρμα, το νερό, τη μπίρα, τη μαγιά και τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αφήνουμε για 15 λεπτά στην άκρη να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Στο ίδιο μπολ, ανακατεύουμε με το σύρμα το αλεύρι και το αλάτι μέχρι να διαλυθεί τελείως το αλεύρι. Αφήνουμε εκτός ψυγείου, σε θερμοκρασία δωματίου, καλυμμένο με μεμβράνη, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά (1-2 ώρες). Αν δεν έχουμε χρόνο και θέλουμε να ετοιμάσουμε γρήγορα το κουρκούτι μας, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη μαγιά με 1 1/2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ και θα ανακατέψουμε κανονικά όλα τα υλικά και το κουρκούτι θα είναι έτοιμο για χρήση. Μόλις φτιάξουμε το κουρκούτι μας, είμαστε έτοιμοι για να τηγανίσουμε το μπακαλιάρο μας!