Ελλάδα

Απλήρωτοι επί μήνες εργαζόμενοι στη ΓΓ Ισότητας των Φύλων – Προειδοποιούν για στάση εργασίας

Απλήρωτοι επί μήνες εργαζόμενοι στη ΓΓ Ισότητας των Φύλων – Προειδοποιούν για στάση εργασίας
Ελλείψεις προσωπικού και στις υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με ζητήματα έμφυλης βίας καταγγέλουν οι εργαζόμνεοι στη ΓΓ Ισότητας των Φύλων.

Οι εργαζόμενοι ζητούν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων για τους επί μήνες απλήρωτους εργαζόμενους της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων.

Με μία «πύρινη» ανακοίνωση ο Σύλλογος Εργαζομένων της ΓΓ Ισότητας των Φύλων «Δώρα Κατσιβαρδάκου» βάλει κατά της κυβέρνησης για τους επί μήνες απλήρωτους συναδέλφους αι συναδέλφισσές τους.

Σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος εξιστορεί μία παρατεταμένη κατάσταση και τον νέο κύκλο «απληρωσιάς, εμπαιγμού και κοροϊδίας».

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν πως «ενώ τα ζητήματα των έμφυλων διακρίσεων και ειδικότερα της έμφυλης βίας είναι ψηλά στην επικαιρότητα και – υποτίθεται - πολιτική ατζέντα, το αρμόδιο υπουργείο δεν διαθέτει επί της ουσίας τις διοικητικές υπηρεσίες που θα υποστηρίξουν τη δουλειά των στελεχών που εργάζονται στην πρώτη γραμμή».

«Έχουν περάσει οκτώ μήνες από τότε (21-2-2024) που ο «Σύλλογος Εργαζομένων στη ΓΓ Ισότητας των Φύλων» κήρυξε στάση εργασίας για την αυτονόητη καταβολή των δεδουλευμένων τριών μηνών των συνεδελφισσών-ων ΙΔΟΧ. Μετά την κινητοποίηση τα δεδουλευμένα επιτέλους καταβλήθηκαν για να ξεκινήσει όμως ένας νέος κύκλος απληρωσιάς, εμπαιγμού και κοροϊδίας» αναφέρει ο Σύλλογος.

«Η έμπνευση της κυβέρνησης της ΝΔ να ιδρύσει το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας (ΥΚΟΙΣΟ), χωρίς KANENA ΣΧΕΔΙΟ έχει δημιουργήσει ένα ατελείωτο χάος/ επιτελικό μπάχαλο. Η κατάσταση επιδεινώθηκε από την 1η Ιουλίου 2024, όταν σταμάτησε η διοικητική και οικονομική υποστήριξη από το Υπ. Εργασίας, χωρίς να έχει δημιουργηθεί καμία ουσιαστική υποδομή που να εξασφαλίζει τη διοικητική και οικονομική υποστήριξη του ΥΚΟΙΣΟ. Ενώ το ελάχιστο προσωπικό που στελέχωσε τις υπηρεσίες αυτές, μετακινήθηκε από «άσχετες υπηρεσίες», χωρίς καμία αντίστοιχη εμπειρία και εκπαίδευση] συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Όλο αυτό το διάστημα, κατανοώντας τις δυσκολίες σύστασης του νέου Υπουργείου, οι υπηρεσίες και οι συνάδελφοι/ισσες στη ΓΓΙΑΔ έχουν συνδράμει τα μέγιστα για να υποστηριχθεί η πληρωμή των εργαζομένων. Ωστόσο, οι αρμόδιες κεντρικές υπηρεσίες του ΥΚΟΙΣΟ και η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Υ.ΚΟΙ.Σ.Ο., αδυνατούν τις πραγματοποιήσουν, μέσα σε ένα κλίμα ασυνεννοησίας και μετάθεσης ευθυνών. Οι συναδέλφισσες -οι δεν παίρνουν μισθό, έχουν όμως χορτάσει υποσχέσεις από τα γραφεία της πολιτικής ηγεσίας ότι το ζήτημα θα λυθεί άμεσα, «ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα πληρωθούν» κλπ. Μόνο που αυτή η εβδομάδα κρατάει μήνες, με την απληρωσιά, την υποτίμηση και την κοροϊδία να έχουν γίνει «κανονικότητα» και τις διαδικασίες με τις οποίες θα πληρωθούν οι εργαζόμενες -οι πρακτικά ακόμη αναζητούνται».

Η ανακοίνωση του συλλόγου συνεχίζει με δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης λέγοντας πως «φαίνεται ότι το επιτελικό κράτος της ΝΔ αδυνατεί να καταλάβει ότι η μισθοδοσία είναι η βασική πηγή εισοδήματος των εργαζομένων από την οποία περιμένουν να καλύψουν τις ανάγκες τους και τις ανάγκες των οικογενειών τους. Το γεγονός ότι οι συνάδελφοι/ισσες δεν πληρώνονται για όλο αυτό το διάστημα έχει ως συνέπεια να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους (ενοίκια, λογαριασμοί, διατροφή, ανάγκες παιδιών κ.α.).

Τα πρώτα θύματα του επιτελικού μπάχαλου είναι φυσικά ο αδύναμος κρίκος των συναδελφισσών -ων ΙΔΟΧ που εργάζονται στη Γραμμή 15900, στο Παρατηρητήριο Ισότητας και στο Γραφείο Υποστήριξης (Help Desk) Ισότητας, σε συνθήκες πλήρους εργασιακής ανασφάλειας, των οποίων η τελευταία πληρωμή αφορούσε το μήνα Ιούλιο.

Το «βάλτε πλάτη» της πολιτικής ηγεσίας καταλήγει στην πράξη σε μία διάλυση της ΓΓ Ισότητας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (ΓΓΙΑΔ) καθώς για να εξασφαλισθεί η στελέχωση των οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών «τραβάνε» προσωπικό από τις ήδη υποστελεχωμένες υπηρεσίες της ΓΓΙΑΔ.
Κι ενώ τα ζητήματα των έμφυλων διακρίσεων και ειδικότερα της έμφυλης βίας είναι ψηλά στην επικαιρότητα και – υποτίθεται - πολιτική ατζέντα, το αρμόδιο υπουργείο δεν διαθέτει επί της ουσίας τις διοικητικές υπηρεσίες που θα υποστηρίξουν τη δουλειά των στελεχών που εργάζονται στην πρώτη γραμμή.

Η μη καταβολή των δεδουλευμένων και η επαγγελματική εξουθένωση δημιουργούν μια κατάσταση χάους, που αντικειμενικά οδηγεί καθημερινά σε πρωτόγνωρες εντάσεις μεταξύ των συναδέλφων-ισσών. Την ανικανότητα του επιτελικού κράτους δεν θα την επωμισθούμε εμείς» αναφέρει η ανακοίνωση.

Ενημερώνει ακόμα πως «ο σύλλογός μας έπειτα από μαζική γενική συνέλευση αποφάσισε να προχωρήσει σε στάση εργασίας η ημερομηνία της οποίας θα ανακοινωθεί εντός των ημερών.

Τα αιτήματα του συλλόγου

Απαιτούμε:
- Να επιλυθούν άμεσα τα ζητήματα που αφορούν την καταβολή των δεδουλευμένων των συναδέλφισσών /ων ΙΔΟΧ που εργάζονται στη ΓΓΙΑΔ
- Να σταματήσει η υποβάθμιση της ΓΓΙΑΔ
- Να ενισχυθεί η υπηρεσία σε προσωπικό