Ελλάδα

Στα χέρια της Αντιτρομοκρατικής πυροτεχνουργοί του στρατού και ποινικοί για εμπλοκή σε τρομοκρατικές επιθέσεις

Στα χέρια της Αντιτρομοκρατικής πυροτεχνουργοί του στρατού και ποινικοί για εμπλοκή σε τρομοκρατικές επιθέσεις
Οκτώ συλλήψεις έκανε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία ανάμεσα τους και τρεις έγκλειστοι φυλακών με τις αρχές να έχουν στα χέρια τους τον πυρήνα της βασικής ομάδας που οργάνωσε τρεις τρομοκρατικές επιθέσεις. Ο ρόλος των πυροτεχνουργών του Στρατού.

 Δύο στρατιωτικοί πυροτεχνουργοί μεταξύ των 10 συλληφθέντων 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., δυο πυροτεχνουργοί, ένας του στρατού ξηράς και ένας που υπηρετεί στην πολεμική αεροπορία είναι ανάμεσα στους συλληφθέντες. Οι αστυνομικοί έφτασαν στα ίχνη τους, αξιοποιώντας βιντεοληπτικό υλικό, μαρτυρίες και άρσεις τηλεφωνικών απορρήτων. Δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλες συλλήψεις ατόμων που είχαν επαφή με τα άτομα που κατηγορούνται από την ΕΛ.ΑΣ για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση.

Τα δύο στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που συνελήφθησαν σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είναι με το ένα πόδι εκτός. Πρόκειται για έναν πυροβολητή στο Στρατό ξηράς που έχει ήδη υποβάλει αίτημα παραίτησης, καθώς επίσης και για στέλεχος της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος ήταν οπλουργός και βρίσκεται σε μακροχρόνια αναρρωτική άδεια. Οι έρευνες για τα συγκεκριμένα άτομα, αλλά και για τα υπόλοιπα οκτώ συνεχίζονται από τις Αρχές.

«Μείγμα τρομοκρατών και ποινικών»

Σύμφωνα με το Open, πρόκειται για «μείγμα τρομοκρατών και ποινικών» με κεντρικό ρόλο σε ένα 36χρονο πολύ γνωστό στην Αντιτρομοκρατική. Ο 36χρονος έχει απασχολήσει στο παρελθόν τις Αρχές για συνομιλίες του με μέλη της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» ενώ έχει συλληφθεί για ληστείες.

Είχε συλληφθεί το 2015 για ληστεία στην Θεσσαλονίκη, το 2021 πήρε άδεια από τις φυλακές και δεν επέστρεψε ποτέ ενώ διέπραξε ληστείες σε Πετράλωνα, Μεταμόρφωση, Νέα Ιωνία και στην οδό Μητροπόλεως για να συλληφθεί στις 27 Σεπτεμβρίου στην λεωφόρο Κατεχάκη.

Μεταξύ των τρομοκρατικών επιθέσεων που εξιχνιάστηκαν είναι η αποστολή του φακέλου-βόμβα στην πρόεδρο εφετών στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης που τελικά δεν εξερράγη. Την επίθεση είχε αναλάβει η οργάνωση «Ένοπλη Απάντηση». Επίσης εξιχνιάστηκε και η βομβιστική επίθεση στο υποκατάστημα τράπεζας στα Πετράλωνα την ευθύνη της οποίας είχε αναλάβει η οργάνωση «Σύμπραξη Εκδίκησης».

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας οι συλληφθέντες εμπλέκονται σε πέντε υποθέσεις:

  1. αποστολή παγιδευμένου με εκρηκτική ύλη φακέλου στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, ο οποίος βρέθηκε την 12-02-2024,
  2. έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σε υποκατάστημα τράπεζας στα Πετράλωνα την 25-01-2024,
  3. έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού την 13-11-2023 σε κτιριακό συγκρότημα στην Κηφισιά, όπου στεγάζεται εταιρεία,
  4. ρίψη χειροβομβίδας την 08-07-2023 σε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας σωφρονιστικού υπαλλήλου, το οποίο ήταν σταθμευμένο σε χώρο στάθμευσης πολυκατοικίας στο Χαϊδάρι και
  5. ρίψη χειροβομβίδας και έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού την 24-06-2023 σε αυλή οικίας στη Λάρισα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, στην επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής εκτός από τις συλλήψεις έγιναν  έρευνες σε διάφορους χώρους μεταξύ των οποίων 3 κελιά καταστημάτων κράτησης και 9 οικίες, ενώ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων όπλα, εκρηκτικά, σφαίρες, αλλά και κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές. Παράλληλα, έχουν κατασχεθεί αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες.

Δημογλίδου: «Για τους συγκεκριμένους κατηγορούμενους δεν σταματά εδώ η έρευνα»

Η Κωνσταντίνα Δημογλίδου, εκπρόσωπος Τύπου ΕΛ.ΑΣ., μίλησε στο MEGA για την υπόθεση.

«Είναι μία επιτυχία της ελληνικής αστυνομίας. Συμπεριλαμβάνονται 10 άτομα, ανάμενα τους 4 έγκλειστοι. Σήμερα θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα. Η έρευνα συνεχίζεσαι καθώς μπορεί να έχουν εξιχνιαστεί 5 επιθέσεις αλλά ελέγχεται εάν περιλαμβάνονται και σε άλλες. Κάποιοι σχετίζονται με την επίθεση στη Θεσσαλονίκη, όπως και για μία επίθεση που έγινε σε λανθασμένη διεύθυνση. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται και οι δύο στρατιωτικοί. Δεν ξέρω εάν βρίσκονται σε καθεστώς ή αν τελούσαν υπό άλλο καθεστώς, όπως διαθεσιμότητα» προσθέτοντας ότι  «Για τους συγκεκριμένους κατηγορούμενος δεν σταματά εδώ η έρευνα».