Διεθνή

Τρομοκρατική η επίθεση στο Βερολίνο, με νεκρούς και τραυματίες

Τρομοκρατική η επίθεση στο Βερολίνο, με νεκρούς και τραυματίες
Τουλάχιστον εννέα νεκροί και δεκάδες τραυματίες από την επίθεση σε πλήθος με φορτηγό, σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται τα διεθνή πρακτορεία, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση

Για τουλάχιστον πενήντα τραυματίες κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα Berliner Morgenpost. Το Γαλλικό Πρακτορείο δίνει την ίδια πληροφορία επικαλούμενο δήλωση αξιωματικού της αστυνομίας. Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε, ότι ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης, ο άνθρωπος που έριξε το φορτηγό πάνω στο πλήθος, έχει συλληφθεί.

Ο ίδιος εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι ο συνοδηγός του φορτηγού σκοτώθηκε. Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ενημερώθηκε για την επίθεση, δήλωσε ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΕΠΙΘΕΣΗ

Η Μέρκελ «πενθεί» για τα θύματα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας. Απο την πλευρά του ο Υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ σημείωσε : "οι σκέψεις μας είναι στους συγγενείς των θυμάτων. Βρισκόμαστε σε άμεση συνεργασία με τον δήμαρχο και τις αστυνομικές αρχές του Βερολίνου".

Όπως μεταδίδει η ηλεκτρονική έκδοση της Washington Times επικαλούμενη ιρακινές πηγές, την ευθύνη για το χτύπημα στο Βερολίνο έχει αναλάβει το ISIS. Ωστόσο η γερμανική πλευρά δεν επιβεβαιώνει την τρομοκρατική επίθεση.

Ανώτατος γερμανός αξιωματούχος τόνισε πως οι συνθήκες της σύγκρουσης παραμένουν αδιευκρίνιστες, ενώ απέρριψε ως εικασίες αναφορές ότι το φορτηγό μπορεί να είχε κλαπεί και χρησιμοποιηθεί από τζιχαντιστές. "Η αλληλουχία των γεγονότων υποδεικνύει είτε ατύχημα είτε επίθεση", είπε ο υπουργός Εσωτερικών του συνομόσπονδου κρατιδίου του Βερολίνου Αντρέας Γκαϊσέλ.

βερολινο επιθεση

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ είπε σε δήλωση ότι ήταν ακόμα αδιευκρίνιστο τί ακριβώς συνέβη.

Ο ιδιοκτήτης της πολωνικής μεταφορικής εταιρείας στην οποία ανήκει το μοιραίο φορτηγό δήλωσε στην πολωνική τηλεόραση ότι το φορτηγό μετέφερε είδη χάλυβα και ότι η τελευταία επικοινωνία του με τον συνοδηγό ήταν στις 2 το μεσημέρι. Στις 4 το απόγευμα επιχείρησε νέα επαφή με το πλήρωμα του φορτηγού η οποία δεν κατέστη εφικτή καθώς ο συνοδηγός δεν απάντησε.

«Άκουσα ένα μεγάλο θόρυβο και στη συνέχεια μετακινήθηκα στη χριστουγεννιάτικη αγορά και αντίκρισα χάος, πολλούς τραυματίες» δήλωσε αρχισυντάκτης της Berliner Morgenpost στο CNN. «Δεν ήταν ατύχημα» δήλωσε στο Sky η αυτόπτης μάρτυρας Έμα Ράστον, η οποία βρισκόταν στην αγορά.