Διεθνή

Πιτέλα: Από την Αθήνα πρέπει να ξαναρχίσει ο αγώνας για να σωθεί η ευρωπαϊκή δημοκρατία

Πιτέλα: Από την Αθήνα πρέπει να ξαναρχίσει ο αγώνας για να σωθεί η ευρωπαϊκή δημοκρατία
«Από την καρδιά της Δημοκρατίας, από την Αθήνα, μπορεί και πρέπει να ξαναρχίσει ο αγώνας για να σωθεί και να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή δημοκρατία», τονίζει ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα στην ιταλική έκδοση της «Huffington Post». Αφορμή του άρθρου, είναι η πρόσφατη ανακήρυξη του ιταλού κεντροαριστερού πολιτικού σε επίτιμο πολίτη της Αθήνας.

«Παραμένω πεπεισμένος ότι ο μόνος δημοκρατικός χώρος είναι ο ευρωπαϊκός. Χωρίς Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει Δημοκρατία, διότι ο διαμελισμός και ο διαχωρισμός αποδυναμώνουν τα δημοκρατικά μας συστήματα. Αλλά είναι άλλο τόσο αλήθεια ότι χωρίς Δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει Ευρώπη. Η Ευρώπη πρέπει να μετατραπεί και πάλι σε εκείνο το μεγάλο, αρχικό, δημοκρατικό σχέδιο και σε όχι μια συγκεχυμένη οντότητα, χωρίς ψυχή», γράφει ο Πιτέλα.

«Για το λόγο αυτό» -συνεχίζει- «θα έπρεπε να ξαναρχίσουμε να χρησιμοποιούμε το εμείς αντί του εγώ. Για τον λόγο αυτό χρειάζονται κόμματα, ισχυρά συνδικάτα, ζωντανοί σύνδεσμοι. Η επιστροφή στον αυταρχισμό είναι παρούσα όσο ποτέ. Στις όχθες της Μεσογείου, της ημέρες αυτές, συγκεκριμενοποιείται η πιο επικίνδυνη δημοκρατική οπισθοδρόμηση των τελευταίων δεκαετιών. Υπάρχει ο κίνδυνος να βυθιστεί, η Τουρκία, σε ένα ατομικό και αυταρχικό καθεστώς».

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ