Διεθνή

Ενιαίες Ευρωπαικές Κλήσεις για τροχαίες παραβάσεις

Ενιαίες Ευρωπαικές Κλήσεις για τροχαίες παραβάσεις
Ενιαίες Ευρωπαικές Κλήσεις για τροχαίες παραβάσεις Ενιαίο ηλεκτρονικό σύστημα για τις κλήσεις και τα πρόστιμα για οκτώ τροχαίες παραβάσεις θα αρχίσει να λειτουργεί στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Νοεμβρίου 2013.

Η εφαρμογή του νέου συστήματος για τις Ευρωπαικές κλήσεις είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία περί «ανταλλαγής πληροφοριών των παραβάσεων και αδικημάτων που σχετίζονται με την οδική ασφάλεια». Πρακτικά η εφαρμογή του νέου συστήματος σημαίνει ότι:

Οι οδηγοί που κινούνται εντός των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αντιμετωπίζουν κυρώσεις σε περίπτωση που παραβούν τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας, όταν οδηγούν σε μια ξένη χώρα. Μέχρι σήμερα επειδή δεν υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στον συγκεκριμένο τομέα, ώστε η κλήση να φτάσει μέχρι τον τελικό αποδέκτη, δηλαδή τον οδηγό που έκανε την παράβαση, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων επικρατεί ατιμωρησία για τις τροχαίες παραβάσεις.

Η κάθε χώρα θα είναι υποχρεωμένη να ενημερώνει αμέσως τις αρχές άλλης ευρωπαϊκής χώρας για τα στοιχεία του παραβάτη, στον οποίο εν συνεχεία θα αποστέλλεται η ειδοποίηση επιβολής του προστίμου, προκειμένου να πληρωθεί στο δημόσιο ταμείο της χώρας όπου έγινε η παράβαση. Οι παραβάτες θα έχουν δικαίωμα υποβολής ένστασης εντός 15 ημερών.

Οι οδηγοί που διασχίζουν εθνικά σύνορα εντός της Ε.Ε. θα πρέπει να φροντίσουν να πληροφορηθούν τους κανόνες οδικής ασφάλειας που ισχύουν στη χώρα που πρόκειται να επισκεφθούν, οι οποίοι διαφοροποιούνται κυρίως ως προς τα όρια ταχύτητας. Χαρακτηριστικά στη Γαλλία καταγράφεται παραβίαση των ορίων ταχύτητας από αλλοδαπούς οδηγούς σε ποσοστό 25% του συνόλου των τροχαίων παραβάσεων, ποσοστό που σε περιόδους μεγάλης κυκλοφορίας ανέρχεται σε 40 έως 50%.

Από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αρμόδια πηγή δηλώνει στην «Ελευθεροτυπία» ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται και θα εφαρμόσει κανονικά, όπως έχει υποχρέωση, τη νέα κοινοτική οδηγία. Με απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού Μεταφορών Μ. Παπαδόπουλου γι’ αυτό το σκοπό έχει συσταθεί ομάδα εργασίας, με επικεφαλής ανώτατο δικαστικό και με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της Τροχαίας και στελεχών του υπουργείου.