Οικονομία

Αύξηση στις παραβάσεις που σχετίζονται με ανασφάλιστη εργασία

Αύξηση στις παραβάσεις που σχετίζονται με ανασφάλιστη εργασία
Σημαντική αύξηση στις παραβάσεις που σχετίζονται με «μαύρη», ανασφάλιστη ή υποασφαλισμένη εργασία καταγράφηκε κατά το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία της ανεξάρτητης αρχής Επιθεώρησης Εργασίας.

Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν για αυτές τις παραβάσεις αντιπροσωπεύουν το 60% του συνόλου, ενώ από τις 8.153 καταγεγραμμένες παραβάσεις, οι 4.694 αφορούσαν κυρίως ζητήματα ωραρίου, όπως αδήλωτη εργασία, μη καταβολή υπερωριών και υπέρβαση του επιτρεπόμενου χρόνου εργασίας.

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας, που στοχεύει στην αντιμετώπιση της ανασφάλιστης εργασίας και την ακριβή καταγραφή των ωραρίων, ανέδειξε πολλές περιπτώσεις παραβατικότητας. Τον Αύγουστο του 2024, το 19,82% των παραβάσεων αφορούσαν τη λανθασμένη χρήση της από επιχειρήσεις που είχαν ενταχθεί στο νέο σύστημα.

Κατά την ίδια χρονική περίοδο, η Επιθεώρηση Εργασίας πραγματοποίησε συνολικά 50.804 ελέγχους, εντοπίζοντας 11.469 παραβάσεις. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ανήλθαν σε 30,6 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 25,7 εκατομμύρια σχετίζονται με παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας και κυρίως με ζητήματα αδήλωτης εργασίας. Από το ποσό αυτό, περίπου 18,7 εκατομμύρια ευρώ αφορούν παραβάσεις παράνομης εργασίας.

Η Επιθεώρηση Εργασίας έχει θέσει ως προτεραιότητα την αναβάθμιση των ελέγχων μέσω της συνεργασίας με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για τη δημιουργία συστήματος ανάλυσης ρίσκου. Ταυτόχρονα, προγραμματίζεται η ψηφιοποίηση των ελέγχων μέσω tablet που θα συνδέονται με το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη».