Διεθνή

Βρετανικές εκλογές 2017: Σε «θέσεις μάχης» Εργατικοί και Συντηρητικοί

Βρετανικές εκλογές 2017: Σε «θέσεις μάχης» Εργατικοί και Συντηρητικοί
Το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας αποτελείται από τέσσερα έθνη: την Αγγλία που αριθμούσε το 2015 54,8 εκατομμύρια κατοίκους, τη Σκωτία (5,4 εκατ. κάτοικοι), την Ουαλία (3,1 εκατ. κάτοικοι) και τη Βόρεια Ιρλανδία ((1,9 εκατ. κάτοικοι).

Η χώρα διαθέτει χερσαία σύνορα με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και περιβάλλεται από τη θάλασσα της Ιρλανδίας στα δυτικά, από τη Μάγχη στον νότο και τη Βόρεια Θάλασσα στα ανατολικά.

ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ: 242.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα, περιλαμβανομένου του νησιού Μεγάλη Βρετανία και του βόρειου τμήματος του νησιού της Ιρλανδίας.

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 65,1 εκατ. κάτοικοι (σύμφωνα με εκτίμηση του 2015 του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής, ONS)

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ: Λονδίνο (8,7 εκατ. κάτοικοι)

ΕΠΙΣΗΜΗ ΓΛΩΣΣΑ: Αγγλικά. Στην Ουαλία, τα ουαλικά (γαελικά) είναι επίσης επίσημη γλώσσα. Στη Σκωτία η σκωτσέζικη γαελική είναι επίσης επίσημη γλώσσα

ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ: 37,6 εκατ. χριστιανοί, 2,8 εκατ. μουσουλμάνοι, 835.000 ινδουιστές, 432.000 σιχ, 270.000 εβραίοι και 262.000 βουδιστές. Οι χριστιανοί μοιράζονται ανάμεσα στον αγγλικανισμό, κυρίως στην Αγγλία, τον πρεσβυτεριανισμό, τον μεθοδισμό και τον καθολικισμό στη Σκωτία, στην Ουαλία και στη Βόρεια Ιρλανδία (απογραφή του 2011).

ΙΣΤΟΡΙΑ: Μετά την ανεξαρτησία της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, του Έιρε, το 1922, το Ηνωμένο Βασίλειο ονομάστηκε «Μεγάλη Βρετανία και Βόρεια Ιρλανδία». Η βασίλισσα Ελισάβετ Β? διαδέχθηκε τον πατέρα της Γεώργιο ΣΤ? το 1952 ως αρχηγός του βρετανικού κράτους.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ: Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι κοινοβουλευτική μοναρχία. Το κοινοβούλιο του Ουεστμίνστερ αποτελείται από δύο σώματα: τη Βουλή των Κοινοτήτων και τη Βουλή των Λόρδων, η οποία δεν εκλέγεται. Οι βουλευτικές εκλογές διεξάγονται κάθε πέντε χρόνια. Η συντηρητική πρωθυπουργός Τερέζα Μέι διαδέχθηκε, τον Ιούλιο του 2016, τον Ντέιβιντ Κάμερον, που ήταν πρωθυπουργός από το 2010, ο οποίος παραιτήθηκε μετά την απόφαση της πλειοψηφίας των Βρετανών να ψηφίσουν υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη διάρκεια του δημοψηφίσματος που διεξήχθη στις 23 Ιουνίου 2016.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (Μάιος 2015): 650 βουλευτές ? 330 Συντηρητικοί, 232 Εργατικοί, 56 του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας (SNP), 8 Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, 8 του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP), 16 άλλοι.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Υπηρεσίες (τράπεζες, εταιρίες ασφαλειών), βιομηχανία (άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα), τουρισμός, γεωργία

ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ: 4,6% στα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με τα εθνικά στατιστικά στοιχεία

ΑΕΠ: 1.916,5 δισεκ. στερλίνες το 2016 (2.435 δισεκ. ευρώ, πηγή: ONS) (471.388 δισεκ. στερλίνες το πρώτο τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με το ONS)

ΚΑΤΑ ΚΕΦΑΛΗΝ ΑΕΠ: 28.448 λίτρες το πρώτο τρίμηνο του 2017

ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: 1,8% το 2016 (ONS)

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ: 39,4 δισεκ. στερλίνες το 2016

ΝΟΜΙΣΜΑ: στερλίνα (1 στερλίνα=1,1429 ευρώ την 3η Ιουνίου 2017)

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ: 2,6% τον Απρίλιο του 2017

ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ: 1.722,4 δισεκ. στερλίνες (86% του ΑΕΠ τον Απρίλιο του 2017).

ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ (ΤΟΡΙΣ)

Η Τερέζα Μέι ζήτησε πρόωρες εκλογές για να ισχυροποιήσει την θέση της απέναντι στις δύσκολες και περίπλοκες διαπραγματεύσεις που έπονται με ευρωπαίους ηγέτες για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ:
Ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1830 ως δεξιό κόμμα με θέσεις υπέρ του καπιταλισμού, των επιχειρήσεων και της μικρότερης δυνατής κυβερνητικής παρέμβασης.
Κυριάρχησε στην πολιτική ζωή της Βρετανίας τον 20ο αιώνα και βρισκόταν στην εξουσία επί 57 χρόνια. Η κυβέρνηση της Μάργκαρετ Θάτσερ (1979-90) είχε κατά γενική ομολογία τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ιστορία της χώρας με την εισαγωγή μιας σειράς μεταρρυθμίσεων για την ελεύθερη αγορά και τον περιορισμό της εξουσίας των εργατικών συνδικάτων.

Το κόμμα πέρασε 13 χρόνια στην αντιπολίτευση έπειτα από την σαρωτική νίκη το 1997 του ηγέτη των Εργατικών Τόνι Μπλερ αλλά επανήλθε στην εξουσία ως βασικό κόμμα στην κυβέρνηση συνασπισμού με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες υπό τον Ντέιβιντ Κάμερον το 2010.

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ
Είναι το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο του Γουεστμίνστερ όπου διαθέτει 330 έδρες. Ο Ντέιβιντ Κάμερον αναπάντεχα κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία το 2015 με σχεδόν όλες τις δημοσκοπήσεις να προβλέπουν κυβέρνηση χωρίς αυτοδυναμία.

Ωστόσο σχεδόν ένα χρόνο αργότερα παραιτήθηκε, όταν έχασε στο δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της χώρας στην ΕΕ.
Από τον Δεκέμβριο του 2013 που δόθηκαν στη δημοσιότητα τα σχετικά στοιχεία, το Συντηρητικό Κόμμα αριθμεί 149.800 μέλη.

ΚΥΡΙΟΤΕΡΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ:
Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι: Διαδέχτηκε στις 13 Ιουλίου 2016 τον Ντέιβιντ Κάμερον στη θέση της πρωθυπουργού. Ακολούθησε την γραμμή του Κάμερον υποστηρίζοντας την ψήφο υπέρ της Παραμονής στην ΕΕ και όταν εκείνος υπέβαλε παραίτηση από πρωθυπουργός και ηγέτης των Συντηρητικών, η Μέι κατέθεσε υποψηφιότητα για τη διαδοχή του. Έλαβε την στήριξη πλήθους συναδέλφων της και έπειτα από σειρά διαδοχικών ψηφοφοριών της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών προκρίθηκε, μαζί με την Άντρεα Λέντσομ, ως η μια εκ των δύο επικρατέστερων διαδόχων. Λίγες μέρες αργότερα, με την απόσυρση της Λέντσομ από την κούρσα διαδοχής, η Τερέζα Μέι ανακυρήχθηκε πρωθυπουργός. Ωστόσο, μέσα σε δέκα μήνες και με την βοήθεια των θετικών για το πρόσωπό της δημοσκοπήσεων έχει επιβάλει την εξουσία της στο κόμμα.
Αυτό δεν σημαίνει ότι ο δρόμος της μέχρι σήμερα δεν συνάντησε εμπόδια: η ξαφνική μεταστροφή στα σχέδιά της για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενος, που περιελάμβανε ο προϋπολογισμός, προκάλεσε αντιδράσεις. Εκείνη ωστόσο επιτράτευσε λογικά επιχειρήματα και μένει να φανεί στις κάλπες αν έπεισε τους ψηφοφόρους.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον: Πέραν της Μέι, ο Τζόνσον είναι εκείνος που απασχολεί συχνά τον Τύπο, κυρίως λόγω της πληθωρικής του φύσης και των συχνά αμφιλεγόμενων δηλώσεών του. Ενόψει του δημοψηφίσματος για την συμμετοχή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Μπόρις Τζόνσον διετέλεσε ένα από τα ηγετικά στελέχη της νικηφόρας εκστρατείας υπέρ της Αποχώρησης. Μετά την παραίτηση του Κάμερον, ο Τζόνσον ξεκίνησε να εργάζεται πάνω στην υποψήφιότητά του για τη διαδοχή στην ηγεσία του κόμματος. Ωστόσο, η ξαφνική απώλεια της στήριξης του Μάικλ Γκόουβ στο πρόσωπό του ανέδειξε την υποψήφιότητά του ως διχαστική και εν τέλει δεν υπεβλήθη. Με την πρωθυπουργοποίηση της Τερέζα Μέι, ανέλαβε τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών.

Η νέα αρχηγός των Σκοτσέζων Συντηρητικών Ρουθ Ντέιβιντσον: Σε αυτήν πιστώνεται η "αναγέννηση" του κόμματος στη Σκοτία. Θεωρείται η πιο ταλαντούχος πολιτικός της Μεγάλης Βρετανίας σήμερα.

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΗΓΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΦΡΑΣΗ: "Δεν είμαι μια πολιτικός που επιδεικνύεται. Δεν πηγαίνω να τα πίνω στα μπαρ του κοινοβουλίου. Δεν δείχνω τα συναισθήματά μου, απλά κάνω την δουλειά που έχω να κάνω και μπορείτε να με κρίνετε από τα πεπραγμένα μου".

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΠΙΚΡΙΤΕΣ ΤΗΣ ΜΕΪ: "Αντί να είναι ανοιχτή και πρόθυμη να ακούσει τις διαφορετικές απόψεις και τα εξαιρετικά σύνθετα ζητήματα, εμμένει σε τσιτάτα του τύπου: 'Το Brexit σημαίνει Brexit', "Καμία συμφωνία είναι προτιμότερο από μια κακή συμφωνία", που αποκλείουν τον διάλογο" (σερ Κιρ Στάρμερ, σκιώδης υπουργός αρμόδιος για το Brexit).

ΤΙ ΕΛΠΙΖΟΥΝ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ:
Η Τερέζα Μέι επιθυμεί μια ισχυρή αυτοδυναμία για να ενισχύσει τη θέση της ενόψει των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ για το Brexit. Επίσης θεωρείται ότι επιθυμεί να απαλλαγεί από κάποιες από τις δεσμεύσεις του μανιφέστο του προκατόχου της, που της έχουν δέσει τα χέρια.

ΤΟ ΙΣΧΥΡΟ ΤΟΥΣ ΧΑΡΤΙ:
Φυσικά το Brexit. Οι πολίτες ψήφισαν υπέρ της Αποχώρησης από την ΕΕ και παρότι η Μέι χαρακτήριζε την θέση της στη διάρκεια της εκστρατείας για το δημοψήφισμα ως "διστακτικά υπέρ της Παραμονής", περιέγραφε ταυτόχρονα τον εαυτό της ως τον πλέον ικανό ηγέτη που μπορεί να επιτύχει αυτό τον στόχο.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ BREXIT:
Yπέρ. Η Μέι θέλει ένα "καθαρό" Brexit. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ενιαία αγορά της ΕΕ και από την τελωνειακή ένωση, την οποία οι υπέρμαχοι της Αποχώρησης θεωρούν απαραίτητη για να μπορεί η χώρα τους να συνάπτει εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες του κόσμου.
Η μεγάλη πλειονότητα των Συντηρητικών βουλευτών υποστήριξαν την θέση της, παρότι λιγοστοί--όπως ο Κεν Κλαρκ, η Άνα Σούμπρι και η Νίκι Μόργκαν--συνέχισαν να τάσσονται υπέρ της Παραμονής μαζί με τον βετεράνο ευρωπαϊστή Μάικλ Χέζελτάιν.

Ωστόσο, αν πιστέψει κανείς τα δημοσιεύματα του Τύπου, η σκληρή στάση της Μέι δεν είναι αρεστή σε ομολόγους της στην ΕΕ. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ φέρεται να είναι επιφυλακτικός ως προς το ότι μπορεί να υπάρξει σύντομα συμφωνία.

ΠΕΝΤΕ ΘΕΣΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ:
Το Ηνωμένο Βασίλειο να εγκαταλείψει την ευρωπαϊκή ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση
Καμία αύξηση στον ΦΠΑ, αλλά και δέσμευση για καμία αύξηση του φόρου εισοδήματος
Μείωση της καθαρής μετανάστευσης σε "δεκάδες χιλιάδες"
Πλαφόν στους λογαριασμούς του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος
Όσοι έχουν περιουσία η αξία της οποίας ξεπερνά τις 100.000 στερλίνες θα πληρώνουν οι ίδιοι για την κοινωνική τους ασφάλιση

Η ταυτότητα των κομμάτων: Εργατικό Κόμμα

Το Εργατικό Κόμμα επιδιώκει την επιστροφή του στην εξουσία έπειτα από επτά χρόνια απουσίας με τον ηγέτη του Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος έδωσε νέα πνοή στη βάση του κόμματος, αλλά δεν έχει την υποστήριξη πολλών από τους βουλευτές του.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ:

Ιδρύθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα για να εκπροσωπεί τους εργάτες ως η πολιτική πτέρυγα του κινήματος των συνδικάτων και με στόχο να δώσει φωνή μέσα στη βουλή στην εργατική τάξη.

Ανήλθε στην εξουσία για πρώτη φορά την δεκαετία του 1920 και πέτυχε σημαντική πλειοψηφία όταν ο Κλέμεντ Άτλι επικράτησε αναπάντεχα επί του σερ Γουίνστον Τσόρτσιλ αμέσως μετά την λήξη του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

ΚΛΕΜΕΝΤ ΑΤΛΙ:

Ο Κλέμεντ Άτλι διετέλεσε αρχηγός του κόμματος επί 20ετία (1935 - 1955) και πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της περιόδου 1945-1951.

Το κόμμα επέστρεψε στην εξουσία τις δεκαετίες του 1960 και 1970 υπό τον Χάρολντ Γουίλσον αλλά έπειτα πέρασε στην αντιπολίτευση για 18 χρόνια. Ο Τόνι Μπλερ πέτυχε σαρωτική νίκη το 1997 και συνέχισε κερδίζοντας τρεις εκλογικές αναμετρήσεις κάνοντας εκστρατεία ως New Labour (Νέοι Εργατικοί) και υιοθετώντας κάποιες από τις πολιτικές της ελεύθερης αγοράς της συντηρητικού προκατόχου του στην πρωθυπουργία Μάργκαρετ Θάτσερ.

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ:

Το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στο Γουέστμίνστερ με 229 έδρες, μετά την αποτυχία του Εντ Μίλιμπαντ στις εκλογές του 2015.

Τον Μάρτιο το Εργατικό Κόμμα αριθμούσε περίπου 517.000 μέλη--από 189.500 που ήταν τον Δεκέμβριο 2013.

ΚΥΡΙΟΤΕΡΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ:

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν και ο Τζον ΜακΝτόνελ. Οι σχεδιαστές στρατηγικής του κόμματος εκτιμούν ότι η προεκλογική εκστρατεία θα δώσει στους ψηφοφόρους την δυνατότητα να δουν τον Κόρμπιν υπό άλλο πρίσμα, ως έναν έντιμο άνθρωπο, παθιασμένο για κοινωνική δικαιοσύνη αντί της καρικατούρας του που εμφανίζει ο δεξιός Τύπος: ένας αριστερός ιδεολόγος εκτός πραγματικότητας.

Ο ΜακΝτόνελ είναι η αμφιλεγόμενη αυτή προσωπικότητα που κάποτε είχε πει ότι «θα δολοφονούσε» την ιστορική ηγέτιδα των Συντηρητικών Μάργκαρετ Θάτσερ για να δηλώσει στη συνέχεια ότι πρόκειται για αστείο, ενώ πολλές φορές έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ του IRA και της ηγεσίας του Σιν Φέιν.

Ο ΜακΝτόνελ επίσης προωθείται στην πρώτη γραμμή της προεκλογικής εκστρατείας, μιλάει για την καταγωγή του από την εργατική τάξη και για τα σχέδιά του για την οικονομία.

Κάποιοι "μετριοπαθείς" βουλευτές των Εργατικών εκφράζουν φόβους ότι ο αρχηγός τους δεν έχει πολλά κοινά με τους παραδοσιακούς υποστηρικτές του κόμματος ή με το ευρύτερο εκλογικό σώμα.

O Κόρμπιν παραδέχεται ότι αντιμετωπίζει πρόκληση "ιστορικού διαμετρήματος" για μια εκλογική νίκη, αλλά σημειώνει ότι έχει αψηφίσει τις πιθανότητες και στο παρελθόν κερδίζοντας την αρχηγία του κόμματος με σαρωτική νίκη όταν κανένας δεν του έδινε πιθανότητες και επανεκλεγόμενος ένα χρόνο αργότερα.

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΜΕ ΜΙΑ ΦΡΑΣΗ:

"Δεν χρειάζεται να είμαστε άνισοι, δεν είναι υποχρεωτικό να υπάρχει αδικία, η φτώχεια δεν πρέπει να είναι αναπόφευκτη".

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΠΙΚΡΙΤΕΣ:

"Ο Κόρμπιν και ο ΜακΝτόνελ φαίνεται να συναγωνίζονται ποιος θα κάνει περισσότερο πιθανή την ήττα των Εργατικών", δήλωσε ο Τομ Μπρέικ των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

ΤΙ ΕΛΠΙΖΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΟΥΝ:

Στον απόηχο της κακής επίδοσης στις τοπικές εκλογές, με πολλούς ψηφοφόρους του κόμματος σε πολλά μέρη της χώρας να μετακινούνται στους Τόρις και με τους Εργατικούς να μη καταφέρνουν να ανακτήσουν έδαφος στη Σκοτία, πολλοί φοβούνται ότι το κόμμα οδεύει προς την χειρότερη ήττα του από το 1983.

Ο στόχος τους είναι τουλάχιστον να αποτρέψουν μια σαρωτική νίκη των Τόρις που θα έδινε, όπως υποστηρίζουν, στην Τερέζα Μέι "λευκή επιταγή" να προχωρήσει σε ένα "σκληρό Brexit". Επίσης ελπίζουν να εξασφαλίσουν μεγαλύτερο μερίδιο των ψήφων από το 30% που είχε αποσπάσει ο Εντ Μίλιμπαντ το 2015, κάτι που θα επιτρέψει στον Κόρμπιν να αποκρούσει την εσωκομματική κριτική και να αποδείξει ότι πέτυχε πρόοδο.

ΤΟ ΙΣΧΥΡΟ ΤΟΥΣ ΧΑΡΤΙ:

Tο NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας). Άλλωστε ήταν η κυβέρνηση του Άτλι που το θέσπισε το 1948 και εξακολουθεί να θεωρείται ένα τεράστιο επίτευγμα των Εργατικών. Το κόμμα θα επιδιώξει να μετατοπίσει το επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας από το Brexit στα εσωτερικά ζητήματα, όπως το ΕΣΥ, το οποίο τους τελευταίους μήνες έχει δεχτεί έντονες πιέσεις.

Το κόμμα θεωρεί επίσης ότι μπορεί να εξασφαλίσει μεγάλη στήριξη από τους ψηφοφόρους εκείνους που αισθάνονται ότι το οικονομικό σύστημα είναι "στημένο" εις βάρος τους με έναν νόμο για την φοροαπαλλαγή των υπερβολικά πλούσιων και άλλον για τον απλό, εργαζόμενο πολίτη.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤO BREXIT:

Oι Εργατικοί πραγματοποίησαν εκστρατεία κατά του Brexit στο δημοψήφισμα, αλλά ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος ως βουλευτής ήταν ευρωσκεπτικιστής, δέχτηκε επικρίσεις για υποτονική εκστρατεία. Πολλοί τον κατηγορούν ότι δεν την έκανε με την καρδιά του.

Η μεγάλη πλειονότητα των βουλευτών του υποστήριξαν την παραμονή στην ΕΕ στο δημοψήφισμα αφήνοντας εκείνους που εκλέγονται σε περιφέρειες υπέρ του Brexit σε πιθανή σύγκρουση με τους ψηφοφόρους τους.

ΠΕΝΤΕ ΘΕΣΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ:

--Καμία αύξηση φόρου για όποιον κερδίζει λιγότερο από 80.000 λίρες τον χρόνο, αλλά αύξηση φόρων για το 5% των περισσότερο αμειβόμενων

--Επένδυση 250 δισ λιρών στην οικονομία για τη χρηματοδότηση εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας

--Επανεθνικοποίηση των σιδηροδρόμων και των ταχυδρομείων και εισαγωγή των κρατικών εταιρειών ενέργειας

--Κατάργηση των διδάκτρων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

--Ενίσχυση των δικαιωμάτων των συνδικάτων