Διεθνή

Βρετανικές εκλογές: Πύρρειος νίκη της Τ. Μέι

Βρετανικές εκλογές: Πύρρειος νίκη της Τ. Μέι
Οι Συντηρητικοί δεν πρόκειται να έχουν απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, εκτιμά το Reuters βάσει των μέχρι τώρα ανακοινωμένων αποτελεσμάτων.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τις 633 από τις 650 έδρες του βρετανικού κοινοβουλίου, το κόμμα της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι έχει συγκεντρώσει 308 έδρες και άρα δεν μπορεί να φτάσει τις 326 που απαιτούνται για να έχει την απόλυτη πλειοψηφία.

Ακολουθεί ένας πίνακας με τις έδρες των κομμάτων, όπως έχουν κατανεμηθεί ως τώρα.

Τα πρώτα αποτελέσματα που ανακοινώνονται αφορούν μικρότερες εκλογικές περιφέρειες που συνήθως ψηφίζουν υπέρ των Εργατικών. Τα αποτελέσματα από τις μεγαλύτερες, αστικές εκλογικές περιφέρειες που τείνουν να ψηφίζουν τους Συντηρητικούς αναμένονται μετά τις 07:00 ώρα Ελλάδας.

Συντηρητικοί: 288

Εργατικοί: 249

Φιλελεύθεροι Δημοκράτες: 10

Εθνικό Κόμμα Σκωτίας: 33

Πράσινοι: 0

UKIP: 0

Άλλο κόμμα: 21

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε ότι η Βρετανία έχει ανάγκη από μία περίοδο σταθερότητας και ότι θα αναλάβει την ευθύνη για την διασφάλιση της σταθερότητας εάν το κόμμα της εξασφαλίσει τις περισσότερες έδρες. «Αυτή τη στιγμή, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, αυτή η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα», είπε μετά τη ανακοίνωση της νίκης της στην εκλογική της περιφέρεια.

«Εάν, όπως τα στοιχεία δείχνουν, και αν ευτό είναι σωστό ότι το Συντηρητικό Κόμμα κέρδισε τις περισσότερες έδρες και πιθανόν τις περισσότερες ψήφους, τότε έχουμε το καθήκον να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε αυτήν την περίοδο της σταθερότητας και αυτό ακριβώς θα κάνουμε», δήλωσε η Τερέζα Μέι.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα πρέπει να σκεφτεί τη θέση της έπειτα από μια «φριχτή» προεκλογική εκστρατεία, μετά το πέρας της οποίας το Συντηρητικό κόμμα φαίνεται ότι χάνει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, δήλωσε η Άνα Σόμπρι, βουλευτής των Συντηρητικών. «Βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, είναι μια καταπληκτική και πολύ ταλαντούχα γυναίκα και δεν αποφεύγει να λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις, όμως τώρα πρέπει προφανώς να σκεφτεί τη θέση της» δήλωσε η Σόμπρι στο BBC.

«Η Τερέζα άφησε το στίγμα της σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία, αναλαμβάνει την ευθύνη, όπως κάνει πάντα, και το γνωρίζω ότι θα το κάνει και για τη διαχείρηση αυτής της εκστρατείας» τόνισε.

Η Βρετανία ίσως να χρειαστεί να ζητήσει να καθυστερήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, αφού το κόμμα της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι έχασε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, εκτίμησε σήμερα η JPMorgan.

«Ίσως το πιο προφανές συμπέρασμα είναι ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά οι πιθανότητες το Ηνωμένο Βασίλειο να χρειαστεί να ζητήσει να καθυστερήσει η διαδικασία για το Brexit, με δεδομένο ότι οι πολιτικές εξελίξεις διαταράσσουν την ήδη πιεσμένη χρονικά διαδικασία», επεσήμανε ο Μάλκομ Μπαρ οικονομολόγος στην JPMorgan.

Η επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP) Νίκολα Στέρτζον χαρακτήρισε απογοητευτικά τα αποτελέσματα του κόμματος της στις βουλευτικές εκλογές, ενώ για την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά. «Είναι ξεκάθαρο ότι είναι ένα απογοητευτικό αποτέλεσμα, καθώς έχουμε χάσει μερικούς πολύ καλούς βουλευτές» δήλωσε χαρακτηριστικά η ίδια.

«Πρόκειται για μια καταστροφή για την Τερέζα Μέι, που προκήρυξε πρόωρες εκλογές πιστεύοντας αλλαζονικά ότι θα συντρίψει την αντιπολίτευση, θα τους σαρώσει όλους και θα διασφαλίσει μια συντριπτική πλειοψηφία. Η θέση της είναι πάρα πολύ δύσκολη» πρόσθεσε. Η Στέρτζον σημείωσε ότι θα επανεξετάσει το αίτημά της για ένα δεύτερο δημοψήφισμα σχετικά με την ανεξαρτησία της Σκωτίας, μετά την σημαντική απώλεια εδρών για το κόμμα της από τους Συντηρητικούς, τους Εργατικούς, αλλά και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. «Υπάρχει σίγουρα αβεβαιότητα γύρω από το Brexit και την ανεξαρτησία, τα οποία σίγουρα θα επηρεάσουν τα σημερινά αποτελέσματα, το SNP πρέπει να σκεφτεί πολλά» επεσήμανε.

Η ηγέτης του Κόμματος των Ενωτικών (DUP) Αρλίν Φόστερ, δήλωσε ότι το κόμμα της θα καθορίσει τη θέση του, αφού γίνει γνωστό το συνολικό αποτέλεσμα των γενικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν χθες στην Βρετανία. Παράλληλα, δήλωσε ότι κανένας δεν επιθυμεί να δει το σκληρό Brexit, αλλά μία συμφωνία αποχώρησης, η οποία θα μπορεί να δουλέψει αποτελεσματικά.

Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη σεβασμού των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στην Βόρεια Ιρλανδία,, αλλά και το πλαίσιο σχέσεων με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας, ενώ τόνισε ότι το κόμμα της έλεγε πάντα ότι θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να συνεργαστεί με τον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν δήλωσε ότι η πρόβλεψη του exit poll , αν αποδειχθεί ακριβής, είναι «απολύτως καταστροφική για την Τερέζε Μάι και το Συντηρητικό Κόμμα».

{https://twitter.com/SkyNews/status/872922264219643904}

Δείτε ζωντανά τα αποτελέσματα των Βρετανικών Εκλογών