Διεθνή

Η Μέρκελ ολοταχώς για τέταρτη θητεία στην Καγκελαρία

Η Μέρκελ ολοταχώς για τέταρτη θητεία στην Καγκελαρία
Η πιο ισχυρή γυναίκα του κόσμου βρίσκεται για μια ακόμη φορά αντιμέτωπη με την ιστορία. Είναι η πρώτη γυναίκα Καγκελάριος της Γερμανίας. Η πρώτη γυναίκα αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU).

Ο πρώτος ανατολικογερμανός ηγέτης της ενωμένης Γερμανίας. Στις 24 Σεπτεμβρίου θα διεκδικήσει την ευκαιρία να ισοφαρίσει το ρεκόρ παραμονής στην Καγκελαρία του Χέλμουτ Κολ. Η γυναίκα που διαβάζει τα επικριτικά άρθρα προκειμένου να παραμείνει προσγειωμένη, δεν μπορεί παρά να έχει στο νου της και ότι η τέταρτη θητεία του Κολ ήταν αποτυχημένη.

Ο ιστορικός Φριτς Στερν θεωρεί την Άγγελα Μέρκελ ιδανική για την εποχή της «δεύτερης ευκαιρίας» που διανύει η Γερμανία. Από τη μια πλευρά η ίδια η χώρα καταστράφηκε "και κατέστρεψε" και χόρτασε από παθιασμένες ρητορικές και «ανδροπρεπείς» συμπεριφορές. Και από την άλλη η υπόλοιπη Ευρώπη δεν έπαψε ποτέ να βλέπει με καχυποψία τον ηγεμονικό ρόλο του Βερολίνου. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, η παρουσία της κυρίας Μέρκελ στην κορυφή λειτουργεί έως και καθησυχαστικά. Οι Γερμανοί την φωνάζουν «μητερούλα» (Mutti), την βλέπουν στο σούπερ μάρκετ να αγοράζει μουστάρδα και αγγουράκια τουρσί και παρακολουθούν εδώ και χρόνια τις πεζοπορίες της στο Νότιο Τιρόλο, με τα ίδια μάλιστα ρούχα. Τώρα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, είναι έτοιμοι να της εμπιστευθούν για μια ακόμη φορά την τύχη της χώρας τους. Η σταθερότητα, η συνέχεια και η ασφάλεια που τους εμπνέει έχουν για αυτούς τεράστια σημασία. Η Γερμανία ευημερεί σε ένα περιβάλλον ανασφάλειας και ανατροπών κι αυτό συνεπάγεται όλο και μικρότερη διάθεση για πειραματισμούς.

Η κόρη του Λουθηρανού πάστορα γεννήθηκε στο Αμβούργο και λίγες μέρες μετά εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στην πρώην Ανατολική Γερμανία. Εκεί εκπαιδεύτηκε να ελέγχει τα πάθη της, να βάζει την προσωπική της προβολή σε δεύτερη μοίρα και να παραμένει ψύχραιμη. «Δεν ένοιωσα ποτέ ότι η ΛΔΓ ήταν η πατρίδα μου. Έχω μια σχετικά ανάλαφρη προσωπικότητα και πίστευα πάντα ότι η διαδρομή μου στη ζωή θα είναι αισιόδοξη, ό,τι και να γίνει. Δεν επέτρεψα ποτέ στον εαυτό μου να απογοητευτεί. Χρησιμοποιούσα πάντα τον ελεύθερο χώρο που μου άφηνε η ΛΔΓ. Αργότερα, ενεργούσα κατά τρόπο ώστε να μην χρειάζεται να ζω σε διαρκή σύγκρουση με το κράτος», θα πει η ίδια σε συνέντευξή της το 1991. Το 2005 πρόσθεσε ότι ήταν αποφασισμένη να αποδράσει, αν το καθεστώς γινόταν πολύ άσχημο. Αλλά αν αυτό δεν συνέβαινε, δεν ήθελε να ζήσει σε αντιπαράθεση με το σύστημα, διότι φοβόταν τις συνέπειες. Η θέση πάντως του πατέρα της και η ακαδημαϊκή της εξέλιξη στην κβαντική χημεία της εξασφάλιζαν σημαντικά προνόμια. Ίσως για αυτό δεν ήταν σε θέση να «διαβάσει» σωστά και την πτώση του Τείχους. Στις 9 Νοεμβρίου του 1989 η 35χρονη Άγγελα Μέρκελ πήγε όπως κάθε Πέμπτη για σάουνα. Αργότερα πέρασε μαζί με την παρέα της στην Δύση, για να επιστρέψει το ίδιο βράδυ στο σπίτι της και την επομένη να εμφανιστεί κανονικά στο γραφείο της.

πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ