Διεθνή

Έξι της ΕΕ ζητούν να μπει «χαλινάρι» σε Shein και Temu

Έξι της ΕΕ ζητούν να μπει «χαλινάρι» σε Shein και Temu
Η Γερμανία, η Αυστρία, η Πολωνία, η Δανία, η Ολλανδία και η Γαλλία ζητούν να μπει «χαλινάρι» στις δημοφιλείς κινεζικές πλατφόρμες Shein και Temu με την επιβολή αυστηρότερων κανόνων στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Με κοινή τους επιστολή, οι «6» της ΕΕ ζητούν ισχυρότερη επιβολή του νόμου στις πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου, ενόψει της σημερινής συνάντησης των υπουργών ανταγωνιστικότητας στις Βρυξέλλες.

Οι έξι χώρες καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της» για την επιβολή του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA) προκειμένου να υπάρξει μια αυστητότερη ρύθμιση των μεγάλων διαδικτυακών πλατφορμών (VLOPS).

Ο χαρακτηρισμός των διαδικτυακών αγορών Temu και Shein ως VLOP «είναι ένα σημαντικό βήμα» στην εφαρμογή των κανόνων, αλλά «παραμένει ζωτικής σημασίας η αυστηρή επιβολή της DSA», αναφέρει η επιστολή.

Σημειώνεται πως η Temu και η Shein προστέθηκαν σε έναν κατάλογο 25 πλατφορμών που η καθεμία έχει περισσότερους από 45 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες στην ΕΕ, στον οποίο περιλαμβάνονται επίσης η Amazon, η TikTok και η Meta.

Η DSA τέθηκε σε ισχύ τον Φεβρουάριο του 2024 για όλες τις διαδικτυακές πλατφόρμες, εισάγοντας κανόνες διαφάνειας και μια σειρά υποχρεώσεις.

Η Επιτροπή θα πρέπει να συλλέγει δεδομένα σχετικά με τις παραβάσεις σε συνεργασία με τους εθνικούς συντονιστές ψηφιακών υπηρεσιών για τον εντοπισμό παραπτωμάτων και την επιβολή αποτελεσματικών κυρώσεων, αναφέρει η επιστολή.

«Σκοπεύουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω την αυτοματοποίηση και την ψηφιοποίηση των ελέγχων, όπως μέσω ενός web-crawler», γράφουν, προσθέτοντας ότι αυτό θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι καταναλωτές - κι ιδίως τα παιδιά - θα έχουν πρόσβαση σε ασφαλή προϊόντα.