Διεθνή

Ξυλοκοπούν άγρια γυναίκα επειδή δε φοράει σωστά το τζιχάμπ (βίντεο)

Ξυλοκοπούν άγρια γυναίκα επειδή δε φοράει σωστά το τζιχάμπ (βίντεο)
Viral έχει γίνει τις τελαυταίες ώρες στα μέσα κοινωνικές δικτύωσης ένα βίντεο με τον άγριο ξυλοδαμό μιας γυναίκας στο Ιράν από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φοράει τη μαντήλα της (χιτζάμπ) με τον σωστό τρόπο.

Στο τρίλεπτο βίντεο βλέπουμε τις γυναίκες του τμήματος των ηθών που φοράνε τσαντόρ, να πλησιάζουν μία γυναίκα η οποία φοράει τη μαντήλα της με έναν πιο χαλαρό τρόπο, αφήνοντας ακάλυπτο ένα μέρος του κεφαλιού της με αποτέλεσμα να φαίνονται τα μαλλιά της. 

Στην αρχή η αστυνομία των ηθών της επιτίθεται λεκτικώς και στη συνέχεια οι γυναίκες την πετάνε στο έδαφος και την ξυλοκοπούν. Η γυναίκα με τη χαλαρή μαντίλα ουρλιάζει.

Το συγκεκριμένο περιστατικό υποχρέωσε την ιρανική κυβέρνηση να διατάξει έρευνα για να εξακριβωθούν τα αίτια της επίθεσης.

Ο ισλαμικός νόμος που εφαρμόζεται στο Ιράν επιβάλει στις γυναίκες και στα κορίτσια ηλικίας άνω των 9 ετών να καλύπτουν τα μαλλιά τους και να φοράνε μακριά και φαρδιά ενδύματα σε κάθε δημόσια εμφάνιση. Υπεύθυνη για την επιβολή του κώδικα ένδυσης είναι η αστυνομία των ηθών, ωστόσο πολλές γυναίκες, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους, αψηφούν το νόμο και φορούν τις μαντίλες πρόχειρα, αποκαλύπτοντας τα μαλλιά τους.

Με αφορμή το περιστατικό η Ιρανή Αντιπρόεδρος, αρμόδια για θέματα Γυναικείων και Οικογενειακών Υποθέσεων, Masoumeh Ebtekar δήλωσε στο twitter ότι «Τέτοιες σκληρές και ανήθικες συμπεριφορές μειώνουν την αξιοπρέπεια οποιουδήποτε ανθρώπου».

Την ίδια στιγμή, σε συζήτηση που διεξήχθη σε εκπομπή της ιρανικής τηλεόρασης, ορισμένοι προσκεκλημένοι τάχθηκαν υπέρ του ισλαμικού κώδικα ένδυσης, υποστηρίζοντας ότι γυναίκες που τον παραβαίνουν πέφτουν συχνά θύματα παρενόχλησης και πως ο κώδικας λειτουργεί αποτρεπτικά.

Σε κάθε περίπτωση η συγκεκριμένη υπόθεση έχει ανοίξει έναν διάλογο στη συγκεκριμένη χώρα περί του νόμου της επιβολής της μαντίλας.

{


}