Διεθνή

Ιράν: Νεκρός και ο αναπληρωτής διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης στη Βηρυτό

Ιράν: Νεκρός και ο αναπληρωτής διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης στη Βηρυτό Φωτογραφία: ΕPA
Η οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου επιβεβαίωσε σήμερα πως ο ηγέτης της, Σάγεντ Χασάν Νασράλα, σκοτώθηκε και το Ιράν υπόσχεται εκδίκηση.

Ο αναπληρωτής διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, Αμπάς Νιφορουσάν, σκοτώθηκε στα ισραηλινά πλήγματα που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη Βηρυτό χθες, Παρασκευή, μετέδωσαν ιρανικά μέσα ενημέρωσης. Ο Ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, χαρακτήρισε μοχθηρό το καθεστώς του Ισραήλ. Εξέφρασε την πεποίθηση πως η δολοφονία του Νασράλα δεν μπορεί να προκαλέσει μεγάλο ρήγμα στη δομή της Χεζμπολάχ. Ποιος είναι επικρατέστερος για την ηγεσία της Χεζμπολάχ μετά τον θάνατο Νασράλα.

Το Ιράν δήλωσε ότι η «γραμμή Νασράλα θα συνεχιστεί»

Το Ιράν δήλωσε σήμερα πως «η γραμμή του Χασάν Νασράλα θα συνεχιστεί», παρά τον θάνατο χθες του ηγέτη του λιβανέζικου κινήματος Χεζμπολάχ σε ισραηλινό πλήγμα στο αρχηγείο του στα νότια προάστια της Βηρυτού.

«Η ένδοξη γραμμή του ηγέτη της αντίστασης, Χασάν Νασράλα, θα συνεχιστεί και ο ιερός σκοπός του θα πραγματοποιηθεί με την απελευθέρωση της Κοντς (Ιερουσαλήμ)», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Καναανί, σε μήνυμα που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα X.

Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε τον θάνατο του ηγέτη της

Υπενθυμίζεται ότι η οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου επιβεβαίωσε σήμερα πως ο ηγέτης της, Σάγεντ Χασάν Νασράλα, σκοτώθηκε.

«Ο Σάγεντ Χασάν Νασράλα ενώθηκε με τους μάρτυρες συντρόφους του (...) των οποίων οδήγησε το βήμα σχεδόν επί τριάντα χρόνια», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η φιλοϊρανική οργάνωση.

Η Χεζμπολάχ ανέφερε ακόμη στην ανακοίνωσή της πως θα συνεχίσει τη μάχη της εναντίον του Ισραήλ «σε υποστήριξη της Γάζας και της Παλαιστίνης, και σε υπεράσπιση του Λιβάνου και του ακλόνητου και αξιοσέβαστου λαού του».

Το Ισραήλ ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι σκότωσε τον Νασράλα σε αεροπορικό πλήγμα που εξαπέλυσε στα νότια προάστια της Βηρυτού χθες, Παρασκευή.

Το τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ Al Manar TV άρχισε να μεταδίδει στίχους από το Κοράνι μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Νασράλα.

Ιράν: Ο Χαμενεΐ καλεί τους μουσουλμάνους να αντιμετωπίσουν το Ισραήλ

Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κάλεσε σήμερα τους μουσουλμάνους να «παραμείνουν δίπλα στον λαό του Λιβάνου και στην υπερήφανη Χεζμπολάχ με οποιαδήποτε μέσα έχουν και να τον συνδράμουν στην αντιμετώπιση του ... μοχθηρού καθεστώτος (του Ισραήλ)».

Σε δήλωση που εκδόθηκε αφού ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, ο Χαμενεΐ ανέφερε: «Η μοίρα αυτής της περιοχής θα καθοριστεί από τις δυνάμεις της αντίστασης, με τη Χεζμπολάχ στην πρώτη γραμμή», μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης.

 Ποιος είναι επικρατέστερος για την ηγεσία της Χεζμπολάχ μετά τον θάνατο Νασράλα

Η αντικατάσταση του Νασράλα αποτελεί την επόμενη μεγάλη πρόκληση για τη Χεζμπολάχ, με δεδομένο πως, πλην αυτού, μια σειρά ανώτερων διικητών της οργάνωσης, έχουν επίσης χάσει τις ζωές τους από ισραηλινές επιθέσεις τους τελευταίους μήνερς, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την εσωτερική της ασφάλεια.

Ο νέος ηγέτης θα πρέπει να είναι αποδεκτός τόσο εντός της οργάνωσης στο Λίβανο όσο και από τους υποστηρικτές της στο Ιράν, δήλωσε ο ειδικός στις σιιτικές ένοπλες ομάδες, Φίλιπ Σμιθ του The Washington Institute For Near East Policy.

Ο άνθρωπος που θεωρείται ευρέως ως ο επικρατέστερος διάδοχος του Νασράλα, ο Χασίμ Σαφιντίν, ήταν ακόμη ζωντανός μετά την επίθεση της Παρασκευής, υποστήριξε πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ.

Ο Σαφιντίν, ο οποίος επιβλέπει τις πολιτικές υποθέσεις της Χεζμπολάχ και συμμετέχει στο Συμβούλιο Τζιχάντ της οργάνωσης, είναι ξάδελφος του Νασράλα και γαμπρός του Κασέμ Σολεϊμανί και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον χαρακτήρισε τρομοκράτη τόσο το 2017 όσο και τον Ιούνιο, όταν απείλησε με μεγάλη κλιμάκωση εναντίον του Ισραήλ μετά τη δολοφονία ενός άλλου διοικητή της Χεζμπολάχ. «Ας ετοιμαστεί (ο εχθρός) να κλάψει και να θρηνήσει», είχε πει στην κηδεία.

Ο Νασράλα «άρχισε να του δίνει θέσεις μέσα σε διάφορα συμβούλια της Χεζμπολάχ. Κάποια από αυτά ήταν πιο αδιαφανή από άλλα. Τον έβαζαν να πηγαίνει σε αυτά, να βγαίνει και να μιλάει», είπε ο Σμιθ.

Οι οικογενειακοί δεσμοί και η φυσική ομοιότητα του Σαφιντίν με τον Νασράλα (ακόμα και στο τουρμπάνι που φορούν), καθώς και η θρησκευτική του ιδιότητα ως «απόγονος του Μωάμεθ» θα μετρούσαν υπέρ του για την κεφαλή της Χεζμπολάχ, δήλωσε ο Σμιθ.