Διεθνή

Τέσσερα ακόμα παιδιά να έχουν βγει από την σπηλιά στην Ταϊλάνδη σήμερα

Τέσσερα ακόμα παιδιά να έχουν βγει από την σπηλιά στην Ταϊλάνδη σήμερα
Ταϊλάνδη: Τέσσερα ακόμα παιδιά να έχουν βγει από την σπηλιά στην Ταϊλάνδη - Όλες οι ειδήσεις (pics)

Ταϊλάνδη: Οκτώ παιδιά διασώθηκαν - Απαγορεύεται η επαφή με τους γονείς - Όλες οι ειδήσεις τώρα.

Τέσσερα παιδιά και ο 25χρονος προπονητής της ομάδας "Wild Boars" παραμένουν εγκλωβισμένοι στη σπηλιά της Ταϊλάνδης, με την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης της επιχείρησης διάσωσης. Διαβάστε όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα.

Ένα όγδοο πρόσωπο βγήκε με φορείο από το σπήλαιο στη βόρεια Ταϊλάνδη, δήλωσε στο Ρόιτερ αυτόπτης μάρτυρας. Η δεύτερη φάση της επιχείρησης απεγκλωβισμού των 12 παιδιών και του προπονητή τους από το πλημμυρισμένο συγκρότημα σπηλαίων Ταμ Λουάνγκ της Ταϊλάνδης ξεκίνησε σήμερα στις 11πμ τοπική ώρα, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αποστολής Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν.

{https://twitter.com/SteveInCM/status/1015868527721320449}

Ο ίδιος εξέφρασε ελπίδες ότι μέσα στις επόμενες ώρες "θα υπάρξουν καλά νέα" και πρόσθεσε ότι "χρησιμοποιούμε περισσότερους διασώστες σε σχέση με χθες, αλλά από την ίδια διεθνή ομάδα που απεγκλώβισε τα πρώτα τέσσερα παιδιά".

Τα τέσσερα διασωθέντα παιδιά κρατούνται μακριά από τους συγγενείς τους εξαιτίας των φόβων λοιμώξεων, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της επιχείρησης διάσωσης, ενώ τα ονόματά τους δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα "από σεβασμό για τις οικογένεις εκείνων που παραμένουν στο σπήλαιο", σύμφωνα με το Reuters.

TAYLANDY_APEGLOBISMOS_PAIDIWN_SPHLIA_02

TAYLANDI_SPHLIA_1

Οι διασώστες αποφάσισαν να προχωρήσουν χθες στην επικίνδυνη αποστολή από φόβο για τυχόν άνοδο της στάθμης των υδάτων.

Ο απεσταλμένος του BBC στην περιοχή, ο Νταν Τζόνσον, μετέδωσε ότι οι γιατροί εξέτασαν το Σάββατο τα παιδιά και κατέληξαν σε μια λίστα με σειρά προτεραιότητας αποφασίζοντας να βγάλουν έξω πρώτα τα πιο αδύναμα και τελευταίο τον 25χρονο προπονητή τους.

Δεκατρείς ιατρικές ομάδες βρίσκονταν από την ημέρα εντοπισμού της ομάδας έξω από το σπήλαιο, η καθεμία εξοπλισμένη με το δικό της ελικόπτερο και ασθενοφόρο, ένα για καθένα από τα 12 παιδιά και τον προπονητή τους.

Όταν βγήκαν έξω από το σπήλαιο τα πρώτα 4 παιδιά, εξετάστηκαν σε νοσοκομείο εκστρατείας και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της γειτονικής πόλης Τσιάνγκ Ράι.

Το πρώτο παιδί βγήκε από το σπήλαιο χθες στις 17:40 τοπική ώρα--πολύ νωρίτερα από το προβλεπόμενο. Μετά τον απεγκλωβισμό των 4 η επιχείρηση-- στην οποία συμμετέχουν 90 δύτες, 50 ξένοι και 40 Ταϊλανδοί-- διακόπηκε γιατί οι διασώστες χρειάζονταν περισσότερο οξυγόνο και ξεκίνησε εκ νέου σήμερα το πρωί.

Τα διασωθέντα παιδιά χρειάστηκε να καταδυθούν και να κολυμπήσουν μια απόσταση ενός χιλιομέτρου.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της επιχείρησης, οι ομάδες των διασωστών είχαν κάνει πρόβες για την επιχείρηση απεγκλωβισμού επί πολλές ημέρες προτού ξεκινήσουν.

Ο «όρκος» των δυτών πριν μπουν στο σπήλαιο

Οι δύτες που ανέλαβαν τη δύσκολη αποστολή να βγάλουν τους εγκλωβισμένους από το σπήλαιο δημοσίευσαν μία φωτογραφία, πριν ξεκινήσουν την επιχείρηση.

«Εμείς, οι ειδικές δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού, μαζί με τη διεθνή ομάδα δυτών, είμαστε έτοιμοι να φέρουμε πίσω την ποδοσφαιρική ομάδα», έγραψαν στη φωτογραφία που δημοσίευσαν στο Facebook.

Από τη στιγμή που εντοπίστηκαν τα παιδιά στο σπήλαιο, τη Δευτέρα, Ταϊλανδοί δύτες είναι μαζί τους συνέχεια. Μάλιστα, αξιωματούχοι έχουν τονίσει τη σημασία αυτού, καθώς τα μέλη των ειδικών δυνάμεων της χώρας μιλούν την ίδια γλώσσα με τα παιδιά και αυτά έχουν αναπτύξει μία σχέση μαζί τους.

Τα πρώτα τέσσερα αγόρια, που διασώθηκαν από το πλημμυρισμένο σπήλαιο στη βόρεια Ταϊλάνδη, είναι καλά στην υγεία τους και ζήτησαν σήμερα στο νοσοκομείο τηγανιτό ρύζι, δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας διάσωσης, καθώς οι δύτες επανέλαβαν τις επιχειρήσεις και αξιωματούχος του Πολεμικού Ναυτικού ανακοίνωσε και επίσημα πως διασώθηκε και πέμπτο παιδί, χωρίς να κάνει γνωστές άλλες λεπτομέρειες.

Τα τέσσερα παιδιά που διασώθηκαν χθες Κυριακή μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο από το δίκτυο σπηλαίων Ταμ Λουάνγκ στο νοσκομείο Τσιάνγκ Ράι Πρατσανουκρόχ, που βρίσκεται στο κέντρο της επαρχίας Τσιάνγκ Ράι, περίπου 70 χλμ. μακρύτερα.

«Τα τέσσερα παιδιά είναι καλά. Παραπονέθηκαν πως είναι πεινασμένα και θέλουν τηγανιτό ρύζι με βασιλικό», είπε ο επικεφαλής της ομάδας διάσωσης Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν, αναφερόμενος σ' ένα δημοφιλές ταϊλανδέζικο φαγητό. Ωστόσο οι γιατροί «τα κρατούν μακριά» από τους γονείς τους, για να αποφύγουν τον κίνδυνο να μολυνθούν, καθώς είναι πολύ εξασθενημένα.

«Οι γιατροί εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιτρέψουν στις οικογένειες να τα επισκεφθούν, αλλά πίσω από ένα τζάμι», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ανουπόνγκ Παοτσίντα δήλωσε επίσης πως τα αγόρια είναι καλά στην υγεία τους, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Οι αξιωματούχοι δεν έχουν μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει τα ονόματα των τεσσάρων παιδών που απελευθερώθηκαν πρώτα. Ο Ναρονγκσάκ δήλωσε σήμερα πως οι ταυτότητές τους προστατεύονται από σεβασμό προς τις οικογένειες των παιδιών που είναι ακόμη παγιδευμένα μέσα στο σπήλαιο.

Αξιωματούχοι είχαν δηλώσει την περασμένη εβδομάδα πως θα βγάλουν έξω πρώτα τα πιο δυνατά από τα παιδιά τηςν ομάδας, όμως ο Ναρονγκσάκ είπε αργότερα πως θα βγουν πρώτα έξω όποια από τα παιδιά είναι περισσότερο έτοιμα.

Πηγή στην αποστολή διάσωσης, που είδε δύο από τα τέσσερα αγόρια να βγαίνουν περπατώντας από το σπήλαιο, είπε στο Ρόιτερ πως φαίνονταν κουρασμένα, αλλά υγιή, πρσθέτοντας μάλιστα πως το ένα φαινόταν «ζωηρό και φρέσκο». Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

«Φανταστείτε τους μαραθωνοδρόμους. Είναι όπως όταν φθάνουν στη γραμμή του τερματισμού εξαντλημένοι», είπε η πηγή.

Στο νοσοκομείο του Τσιάνγκ Ράι, πράσινα πανιά έχουν τοποθετηθεί για να κρύβουν τη θέα προς την είσοδο. Ασθενοφόρα βρίσκονται σε αναμονή για να παραλάβουν τα υπόλοιπα παιδιά που αναμένεται να βγουν από το σπήλαιο. Ιατρικό προσωπικό, που συμμετέχει στη διάσωση, είπε στο Ρόιτερ πως οι πρώτες εξετάσεις μόλις φθάσουν τα παιδιά στο νοσοκομείο θα επικεντρωθούν στην αναπνοή τους, σε ενδείξεις υποθερμίας και στην πνευμονική λοίμωξη που είναι γνωστή ως «νόσος των σπηλαίων», προκαλείται από περιττώματα νυκτερίδων και πουλιών και μπορεί να αποβεί μοιραία αν ο ασθενής δεν υποβληθεί σε θεραπεία και η νόσος επεκταθεί σε άλλα μέρη του σώματος.

Τα πρώτα τέσσερα παιδιά που διασώθηκαν νοσηλεύονται σε μια πτέρυγα η οποία έχει αφιερωθεί αποκλειστικά στην επιχείρηση διάσωσης από το σπήλαιο, δήλωσε νοσοκομειακή πηγή.

Πληροφορίες: Guardian, ΑΠΕ/ AFP, Reuters