Διεθνή

Ακιντζί: «Οι Ελληνοκύπριοι δεν είναι οι μόνοι ιδιοκτήτες της Κύπρου»

photo: Eurokinissi photo: Eurokinissi
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης στην ομιλία του για την 35η επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους επισήμανε ότι το να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να ζήσουν και οι δύο πλευρές ισότιμα και με ασφάλεια, εξαρτάται από την βούληση των δύο πλευρών.

Ο Ακιντζί εμμένοντας δεσμευμένος στις συμφωνίες του παρελθόντος υπογραμμίζει πως είναι έτοιμος να δημιουργήσει ένα νέο ομοσπονδιακό συνεταιρισμό που θα βασίζεται σε δύο πολιτικά ίσες συνιστώσες πολιτείες και του οποίου η κυριαρχία στο νησί θα προέλθει από δύο ίσες πλευρές. 

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως «Επιθυμούμε να δούμε και στην ελληνοκυπριακή πλευρά μια προσέγγιση που θα έχει επίκεντρο όχι την νέα ένταση στην περιοχή, αλλά την πιθανότητα συνεργασίας και θα διαμοιράζεται τις αρμοδιότητες και τον πλούτο».

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε επίσης ότι οι Τουρκοκύπριοι αφέθηκαν εκτός της Κυπριακής Δημοκρατίας που ιδρύθηκε το 1960, από τον Δεκέμβριο του 1963 και από τότε η ελληνοκυπριακή ηγεσία την μετέτρεψε σε μια δομή μόνο για μία κοινότητα.

Από τότε, συνέχισε, προέκυψε το δικαίωμα του τουρκοκυπριακού «λαού» να δημιουργήσει μια δική του οργανωμένη κρατική δομή και πριν το 1974 δημιουργήθηκε η «τουρκοκυπριακή διοίκηση».

Έγινε, πρόσθεσε, η αυτόνομη διοίκηση μαζί με (τα όσα έγιναν ) το 1974 και στις 13 Φεβρουαρίου 1975 δημιουργήθηκε το τουρκοκυπριακό ομοσπονδιακό κράτος ενώ στις 15 Νοεμβρίου 1983 ανακηρύχθηκε η «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος.

Όποιον και αν είναι το όνομα, ανέφερε, είναι μια έκφραση του δικαιώματος των Τουρκοκυπρίων να διοικούν μόνοι τους τούς εαυτούς τους και ως «τβδκ» (ψευδοκράτος) υπηρετούν εδώ και 35 χρόνια τον «λαό». Υποστήριξε δε ότι σε κοινοτικό επίπεδο η κρατική οργάνωση είναι όχι μόνο ένα πολιτικό δικαίωμα αλλά η πιο υγιής υπηρεσία στον λαό.

Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε και στην οικονομική κατάσταση που επικρατεί στα κατεχόμενα, λέγοντας ότι για να ξεπεραστεί αυτή η δύσκολη περίοδος είναι υποχρεωμένοι να δουλέψουν όλοι μαζί, «αρμόδιοι» του «κράτους» και της «κυβέρνησης», «βουλή» και κοινωνία, σε στενή αλληλεγγύη με την Τουρκία. Είναι υποχρεωμένοι, είπε, να πάρουν μέτρα που θα καθησυχάσουν τον κόσμο και δεν θα επιτρέψουν να διαβρωθούν οι ελπίδες για το μέλλον. Θεωρεί, ανέφερε, πως θα αναμενόμενα βήματα από την Τουρκία και τα όσα πρέπει να κάνουν οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι, αν γίνουν γρήγορα, θα έχουν μεγάλο όφελος.