Market Maven

Αύξηση εισφοράς για τις στοιχηματικές στην Κύπρο, το crisis management της H&M και η νέα πολιτική αποδοχών της Eurobank

Αύξηση εισφοράς για τις στοιχηματικές στην Κύπρο, το crisis management της H&M και η νέα πολιτική αποδοχών της Eurobank
Αυξημένη εισφορά για τις στοιχηματικές.

Οι στοιχηματικές εταιρείες OPAP Sports Ltd, Stoiximan Ltd και Gamart Limited (Novibet) που δραστηριοποιούνται με μεγάλη επιτυχία στην Κύπρο, πρόκειται να επηρεαστούν από νομοσχέδιο της κυπριακής κυβέρνησης που προβλέπει αύξηση 50% της εισφοράς που καταβάλουν οι στοιχηματικές εταιρείες στην Εθνική Αρχή Στοιχημάτων της Κύπρου.

Το εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπει την αύξηση της εισφοράς που καταβάλλουν οι αδειούχοι αποδέκτες Κλάσης Α (επίγειο στοίχημα) και Κλάσης Β (διαδικτυακό στοίχημα) από το 3% επί των καθαρών τους αποδοχών που προέρχονται από στοίχημα, στο 4,5%.Η αύξηση αυτή κατά 50% αποσκοπεί στη χρηματοδότηση των ποδοσφαιρικών ομάδων και των ακαδημιών τους μέσω της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αθλητισμού (ΚΟΑ). Πάντως, ο τομέας του στοιχήματος στην Κύπρο καταγράφει σταθερή άνοδο και η νέα αυξημένη εισφορά δεν αναμένεται να επιδράσει στον στοιχηματισμό.

Το πρώτο τρίμηνο του 2024 τα μεικτά έσοδα στοιχήματος αποδεκτών Κλάσης Α (επίγειο στοίχημα) και Κλάσης Β (διαδικτυακό στοίχημα) ανήλθαν στα 321 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 20% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 (268 εκατ. ευρώ) και αύξηση της τάξης του 45% συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2022 (221 εκατ. ευρώ). Από το σύνολο των εσόδων, τα 85 εκατ. ευρώ αφορούσαν στο επίγειο στοίχημα, ενώ τα 237 εκατ. ευρώ αφορούσαν στο διαδικτυακό στοίχημα. Σταθερά ανοδική ήταν και η πορεία των κερδών των παικτών, αφού ανήλθαν στα 285 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 22% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο κατά το 2023 και 49% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2022. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μερίδιο των κερδών, και συγκεκριμένα ποσό ύψους 216 εκατ. ευρώ, αφορούσε και αυτό το τρίμηνο στους παίκτες του διαδικτυακού στοιχήματος.

Crisis management στην H&M

Μετά το σάλο που προκλήθηκε από τα λουκέτα που έβαλε η εφορία στα καταστήματα της H&M σε Ερμού, Γλυφάδα, Καλαμάτα, Βόλο και Ρόδο, για τη μη διαβίβαση 197.800 αποδείξεων, η γνωστή αλυσίδα ρούχων κινητοποιήθηκε για να προσλάβει ειδικό επικοινωνίας που θα ασκεί καθήκοντα υπεύθυνου Τύπου και θα έχει εμπειρία και στο crisis management. Βλέπετε όταν η ΑΑΔΕ έβαλε λουκέτο στα καταστήματα της σουηδικής φίρμας για φοροδιαφυγή οι δημοσιογράφοι που καλούσαν στα κεντρικά της H&M Hennes & Mauritz Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία Ειδών Ενδύσεως και Υποδύσεως, έβρισκαν απλούς υπαλλήλους και κανέναν αρμόδιο. Οι επίσημες δε τοποθετήσεις της H&M για την υπόθεση έγιναν με μεγάλη καθυστέρηση. Διαπιστώνοντας την έλλειψή της στο επικοινωνιακό πεδίο, η σουηδική φίρμα κινήθηκε για να προσλάβει στέλεχος με εμπειρία στην εταιρική επικοινωνία, στη διαχείριση κρίσεων και στα PR μόδας. Ο εκπρόσωπος Τύπου της H&M θα είναι πλήρους απασχόλησης, θα δουλεύει 3 ημέρες ατο γραφείο και 2 από το σπίτι, θα έχει ιδιωτική ασφάλιση υγείας και ζωής, και κυρίως εκείνος και η οικογένεια του θα απολαμβάνουν έκπτωση 25% σε όλα τα προϊόντα της εταιρείας. Όπως αντιλαμβάνεστε ήδη οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων είναι δεκάδες…

Αποθήκευση CO2 στον Πρίνο

Η EnEarth, η νέα θυγατρική εταιρεία του ομίλου Energean, κατέθεσε στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), αίτηση για Άδεια Αποθήκευσης Διοξειδίου του Άνθρακα (CO2) στον Πρίνο της Καβάλας. Η EnEarth ζητά την αναγνώριση της καταλληλότητας της περιοχής του Πρίνου για αποθήκευση CO2 και την ενεργοποίηση του δικαιώματος αποθήκευσης. Σύμφωνα με την αίτηση η αρχική αποθηκευτική δυναμικότητα του έργου θα ανέρχεται σε 1 εκατομμύριο τόνους CO2 ετησίως, με δυνατότητα αύξησης στα 3 εκατομμύρια τόνους ετησίως σε πλήρη ανάπτυξη. Η αίτηση συνοδεύεται από έκθεση που αποδεικνύει την τεχνική επάρκεια του ομίλου Energean, 50 τεχνικές εκθέσεις που τεκμηριώνουν την καταλληλότητα της περιοχής και την ασφάλεια της αποθήκευσης, καθώς και αναλυτική περιγραφή των κατασκευαστικών έργων που απαιτούνται. Επιπλέον, περιλαμβάνει πρόταση για την αναθεώρηση του κανονιστικού πλαισίου σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αξίζει να σημειωθεί πως η EnEarth Greece Μονοπρόσωπη ΙΚΕ ιδρύθηκε προ δύο περίπου εβδομάδων στις 14 Ιουνίου με μετοχικό κεφάλαιο 100.000 ευρώ. Επικεφαλής της τοποθετήθηκε η Δρ. Κατερίνα Σάρδη, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Country Manager της Energean στην Ελλάδα.

Τα market test

Η EnEarth έχει θέσει ένα φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα που προβλέπει πως market test και δεσμευτικά συμβόλαια θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2025. Αυτό είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο. Η διαδικασία του μη δεσμευτικού market test διαρκεί συνήθως από 2 έως 4 μήνες. Περιλαμβάνει τη συγκέντρωση ενδιαφέροντος από τις βιομηχανίες και άλλους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι θα παρέχουν προκαταρκτικά στοιχεία σχετικά με τις ανάγκες τους για αποθήκευση άνθρακα. Αυτό το βήμα είναι σημαντικό προκειμένου να διαπιστωθεί η συνολική ζήτηση και δυνατότητα αποθήκευσης. Ακολουθεί η διαδικασία του δεσμευτικού market test που διαρκεί συνήθως από 3 έως 6 μήνες. Περιλαμβάνει την κοινοποίηση πιλοτικών συμβάσεων στους ενδιαφερόμενους για ανασκόπηση και τις διαπραγματεύσεις με τους βιομηχανικούς φορείς για τους όρους και τις προϋποθέσεις των συμβολαίων. Σε αυτή τη φάση οι ενδιαφερόμενοι θα καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές. Μετά το δεσμευτικό market test, ακολουθεί η διαδικασία υπογραφής των συμβολαίων που μπορεί να διαρκέσει από 1 έως 3 μήνες. Περιλαμβάνει την τελική ανασκόπηση και έγκριση των συμβολαίων από τα νομικά τμήματα των εμπλεκόμενων μερών, την επίσημη υπογραφή των δεσμευτικών συμβολαίων από όλες τις πλευρές και την ενεργοποίηση των συμβολαίων. Θα καταφέρει η νεοσύστατη EnEarth να ολοκληρώσει τα πάντα εντός των επομένων 13 μηνών; Θα φανεί έως τα μέσα φθινοπώρου από την εξέλιξη του μη δεσμευτικού market test.

Η τιμή της χρυσής λίρας

Κάποιοι θεωρούν πως ο χρυσός την τρέχουσα περίοδο είναι ακόμη σε ελκυστικά επίπεδα και πως οι πολιτικές και γεωπολιτικές κρίσεις που βιώνουμε -και πρόκειται να βιώσουμε - τον καθιστούν ελκυστική επένδυση. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τη διακύμανση της χρυσής λίρας το τελευταίο δωδεκάμηνο δείχνουν πως μπορεί και να έχουν δίκιο. Χθες η Τράπεζα της Ελλάδος πωλούσε τη χρυσή λίρα παλαιάς κοπής προς 590,98 ευρώ και την αγόραζε προς 490,52 ευρώ. Αν αναλογιστεί κανείς πως στις 19 Απριλίου 2024 η Τράπεζα της Ελλάδος πωλούσε τη χρυσή λίρα παλαιάς κοπής προς 613,53 ευρώ τα σημερινά επίπεδα μπορεί να θεωρηθούν ελκυστικά. Ωστόσο, θα πρέπει να τονίσουμε πως στις 6 Οκτωβρίου 2023, η τιμή πώλησης της χρυσής λίρας παλαιάς κοπής ήταν 473,41 ευρώ, ήτοι 117,57 ευρώ χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα. Βρισκόμαστε σήμερα στα επίπεδα ρίσκου που είμασταν πέρυσι τον Οκτώβριο; Αν κάποιος θεωρεί πως η κατάσταση είναι χειρότερη, τότε είναι διατεθειμένος θα αγοράσει χρυσό και σε υψηλότερα επίπεδα από τα υφιστάμενα.

Αποφάσεις για τις αποδοχές

Στην Τακτική Γενική Συνέλευση της Eurobank που θα διεξαχθεί στις 23 Ιουλίου 2024, θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις σχετικά με τις αποδοχές των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, των ανώτατων διοικητικών στελεχών και των εργαζομένων του πιστωτικού ιδρύματος. Αρχικά, θα αποφασισθεί η τροποποίηση της Πολιτικής Αποδοχών για τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Η τροποποίηση αυτή περιλάμβανε την απαλοιφή των προβλέψεων που σχετίζονται με τον Νόμο 3864/2010 και τα ειδικά δικαιώματα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), λόγω της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τη Eurobank Holdings. Η Συνέλευση αναμένεται να εγκρίνει τις αμοιβές που καταβλήθηκαν στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια της χρήσης 2023, συνολικού μικτού ποσού 1,346 εκατ. ευρώ, καθώς και την καταβολή αμοιβών για τη χρήση 2024. Οι αμοιβές αυτές περιλαμβάνουν μια ετήσια μικτή αμοιβή 350.000 στον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου για την εκτέλεση των καθηκόντων του, μια ετήσια μικτή αμοιβή 70.000 σε κάθε μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, και επιπλέον αμοιβές για την εκτέλεση καθηκόντων σε επιτροπές του Διοικητικού Συμβουλίου.

Οι αμοιβές για τα μέλη των επιτροπών διαφοροποιούνται ανάλογα με τη θέση και την επιτροπή. Επιπλέον, η Γενική Συνέλευση αναμένεται να εγκρίνει τη διανομή κερδών σε ανώτατα διοικητικά στελέχη και εργαζόμενους. Το συνολικό ποσό που εγκρίθηκε για διανομή ήταν 404.330 ευρώ για ανώτατα διοικητικά στελέχη και εργαζομένους της εταιρείας holding, και επιπλέον 26,23 εκατ. ευρώ για ανώτατα διοικητικά στελέχη και εργαζόμενους της θυγατρικής τράπεζας Eurobank.

Η Γενική Συνέλευση αναμένεται ακόμη να εγκρίνει υψηλότερη από 100% μέγιστη αναλογία μεταξύ σταθερής και μεταβλητής συνιστώσας των αποδοχών για ανώτατα διοικητικά στελέχη της εταιρείας. Π.χ. ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Cyprus Ltd και Επικεφαλής International Activities και Group Private Banking θα έχει μέγιστη αναλογία 180%. Οι μεταβλητές αποδοχές θα καταβληθούν σύμφωνα με την πολιτική αποδοχών, με το 50% των αποδοχών να καταβάλλεται σε μετρητά και το υπόλοιπο 50% με τη μορφή δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών. Συγκεκριμένα, ο Διευθύνων Σύμβουλος θα λάβει το 30% των συνολικών μεταβλητών αποδοχών άμεσα, ενώ το υπόλοιπο 70% θα αναβληθεί και θα καταβληθεί τα επόμενα πέντε έτη, σε ισόποσες δόσεις. Για τα υπόλοιπα ανώτατα διοικητικά στελέχη, το ποσοστό αναβολής θα είναι 60% των συνολικών μεταβλητών αποδοχών. Να σημειωθεί πως οι αναβαλλόμενες αποδοχές υπόκεινται σε ρυθμίσεις Malus (μείωση μη κατοχυρωμένων αποδοχών) και Clawback (ανάκτηση καταβεβλημένων αποδοχών), οι οποίες διασφαλίζουν ότι οι αποδοχές αυτές καταβάλλονται με βάση την πραγματική απόδοση και συμβάλλουν στη μακροπρόθεσμη ευημερία της εταιρείας.

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.