Διεθνή

Τέλος εποχής για τις φωτογραφικές μηχανές Olympus μετά από 84 χρόνια

Photo: pexels Photo: pexels
Μία από τις μεγαλύτερες εταιρίας φωτογραφιών μηχανών στον κόσμο, η Olympus, εκποιεί το τμήμα της επιχείρησης μετά από 84 χρόνια.

Η εταιρεία δήλωσε πως παρά τις καλύτερες προσπάθειές της, η «εξαιρετικά σοβαρή αγορά ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών» δεν ήταν πλέον κερδοφόρα και τόνισε πως η άφιξη των smartphone, που είχε συρρικνώσει την αγορά φωτογραφικών μηχανών, ήταν ένας σημαντικός παράγοντας που συνετέλεσε σε αυτό. Μάλιστα, η εταιρεία κατέγραφε απώλειες τα τελευταία τρία χρόνια.

Η ιαπωνική εταιρεία έφτιαξε την πρώτη της φωτογραφική μηχανή το 1936 μετά από χρόνια στην κατασκευή μικροσκοπίων. Η Semi-Olympus I είχε έναν αναδιπλώμενο φακό που έμοιαζε με ακορντεόν και κόστιζε πάνω από ένα μηνιάτικο στην Ιαπωνία. Η εταιρεία συνέχισε να αναπτύσσει την επιχείρηση των φωτογραφικών μηχανών τις επόμενες δεκαετίες, καθιστώντας την μία από τις κορυφαίες εταιρείες με μερίδιο αγοράς. «Υπάρχει πολύ αγάπη για τις Olympus» δήλωσε ο Νάιτζελ Άθερτον, εκδότης του περιοδικού Amateur Photographer.

Η Olympus προσπάθησε να προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις λανσάροντας ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές. Αλλα και πάλι, οι φωτογραφικές μηχανές απευθύνονται στην μεσαία αγορά - «σε άτομα που δεν ήταν επαγγελματίες φωτογράφοι αλλά ήθελαν κάτι καλύτερο από μια κάμερα point-and-shoot, αλλά και πάλι δεν ήθελαν κάμερα DSLR. Αυτή η αγορά γρήγορα αφανίστηκε από τα smartphones».

Τώρα, πλέον, η Olympus επιδιώκει να συνάψει μαι συμφωνία για να χαράξει το μέλλον της επιχείρησης, έτσι ώστε τα brand της – όπως οι φακοί Zuiko – να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε νέα προϊόντα από μια άλλη εταιρεία, την Japan Industrial Partners.

Σε δήλωσή της, η ιαπωνική εταιρεία είπε ότι η επιχείρηση θα συνεχίσει το έργο της μέχρι τότε. «Πιστεύουμε ότι αυτό είναι το σωστό βήμα για την διατήρηση της κληρονομιάς του brand μας» ανέφερε η δήλωση. Πάντως, η Olympus Corporation θα συνεχίσει το έργο της καθώς δεν σταμάτησε ποτέ να κατασκευάζει μικροσκόπια και έχει μετατρέψει την οπτική της τεχνολογία σε άλλο επιστημονικό και ιατρικό εξοπλισμό, όπως τα ενδοσκόπια.