Διεθνή

Καλαμάτα: Εργαστήρια για επαγγελματίες σπουδαστές χορού

Καλαμάτα: Εργαστήρια για επαγγελματίες σπουδαστές χορού
Εργαστήρια για επαγγελματίες σπουδαστές χορού θα λειτουργήσουν κατά τη διάρκεια του 20ου διεθνούς φεστιβάλ χορού της πόλης Εκπαιδευτικό πρόγραμμα, για επαγγελματίες και προχωρημένους σπουδαστές του χορού, καλλιτέχνες των παραστατικών τεχνών, μικρούς και μεγάλους, ακόμα και φιλότεχνους, έχει ετοιμάσει το 20ο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που διοργανώνεται από τις 17 έως τις 24 Ιουλίου 2014.

Το Σεμινάριο Σύγχρονου Χορού και το Εργαστήρι Δραματουργίας, κατευθύνουν οι διακεκριμένοι διεθνώς δάσκαλοι Μάρτα Κορονάντο και Χίλντεγαρτ ντε Βεεστ, ενώ τα Εργαστήρια Αυτοσχεδιασμού και Σύνθεσης: Σκυτάλη και On the Road αποτελούν πιλοτικές και ξεχωριστές δημιουργίες σημαντικών Ελλήνων χορογράφων και θεωρητικών του Χορού, από το Κέντρο Ντάνκαν, την Ομάδα Creo το πρώτο και τον Σύνδεσμο Χορού το δεύτερο, τα οποία απευθύνονται σε επαγγελματίες αλλά και στους κατοίκους της Καλαμάτας.
Ειδικότερα, από 18 έως 24 Ιουλίου θα λειτουργήσει εργαστήρι Δραματουργίας, που εστιάζει στη θεωρητική και πρακτική έρευνα για την υποστήριξη της χορογραφικής δημιουργίας και θα φιλοξενήσει την Βελγίδα δραματουργό Χίλντεγαρτ Ντε Βέεστ. Το εργαστήρι δραματουργίας θα διεξαχθεί στα αγγλικά κι απευθύνεται σε χορογράφους, δραματουργούς αλλά και θεωρητικούς του χορού, σκηνοθέτες, δραματουργούς θεάτρου. Μπορούν να παρακολουθήσουν το εργαστήρι ζευγάρια χορογράφων και δραματουργών που ήδη δουλεύουν μαζί, αλλά και μεμονωμένοι καλλιτέχνες.

Ο αριθμός συμμετοχών στο σεμινάριο είναι περιορισμένος και παράλληλα, σε όσους επιλεγούν να συμμετέχουν σε αυτό, το 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας θα δώσει υποτροφίες διδάκτρων.
Το ίδιο χρονικό διάστημα θα λειτουργήσει και εργαστήρι Δραματουργίας, όπου έπειτα από διαδικασία επιλογής, οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν το εργαστήρι με υποτροφία.

Από τις 16 έως τις 23 Ιουλίου θα διεξαχθεί σεμινάριο Σύγχρονου Χορού με τη Μάρτα Κορονάντο. Το σεμινάριο είναι βασισμένο στις αρχές της τεχνικής release με στόχο να αναπτύξει ο χορευτής τη σχέση του με το έδαφος και να αποκτήσει συνείδηση συνολικού προσανατολισμού του σώματός του καθώς και να απαλλαγεί από την περιττή μυϊκή ένταση. Έμφαση δίνεται επίσης στην ενεργή συνεργασία σώματος και νου, καθώς και στην προσωπική εσωτερική αναζήτηση, έτσι ώστε να ανακαλύψουν οι χορευτές νέους τρόπους επικοινωνίας με τα άλλα σώματα στον χώρο. Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες και προχωρημένους σπουδαστές χορού.

Επίσης, το Εργαστήρι Αυτοσχεδιασμού και Σύνθεσης «What If» βασισμένο στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Η Σκυτάλη» θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 21 Ιουλίου. Το εκπαιδευτικό Πρόγραμμα C ή, αλλιώς, «Η Σκυτάλη», μια σύλληψη της Πηνελόπης Ηλιάσκου (Κέντρο Μελέτης Χορού Ι. & Ρ. Ντάνκαν) και της Πωλίνας Κρεμαστά (ομάδα χορού Creo), βασίζεται στην ιδέα της μεταλαμπάδευσης, της «σκυτάλης» που περνάει από έναν επαγγελματία του χορού σε έναν άλλον, ώστε να μετέχει της ίδιας γνώσης και εμπειρίας. Θα πραγματοποιηθεί στο 20ο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με την καθοδήγηση της χορογράφου Πωλίνας Κρεμαστά και τη δημιουργική συμβολή δέκα επαγγελματιών και φοιτητών του χορού από την Επαγγελματική Σχολή Χορού «Ραλλού Μάνου».
Το εργαστήρι αποτελείται από τρία αλληλένδετα αλλά ανεξάρτητα μέρη, το πρώτο αφορά σε παιδιά που μόλις αποφοίτησαν από το δημοτικό, το δεύτερο απευθύνεται στους ενήλικες συμμετέχοντες και αποτελεί ένα εργαστήρι κίνησης, αυτοσχεδιασμού και σύνθεσης και στο τρίτο στάδιο παρουσιάζεται το αποτέλεσμα του προγράμματος σε μια παράσταση, με όλους τους συμμετέχοντες των εργαστηρίων, για το κοινό του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
Από 17 έως και 24 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί το εργαστήρι χορογραφίας «On the road».

To εργαστήρι «On the road» είναι ένα συλλογικό χορογραφικό εργαστήρι, το οποίο θα κατοικήσει τους δημόσιους χώρους της πόλης της Καλαμάτας. Οι συμμετέχοντες θα βρεθούν κοντά στους κατοίκους, θα ανακαλύψουν κρυμμένες γωνιές της πόλης, προσπαθώντας να ενεργοποιήσουν την ιστορική της μνήμη και, αναλογιζόμενοι πάνω στη σύγχρονη μορφή και την ταυτότητά της, θα συνθέσουν και θα παρουσιάσουν μια παράσταση- περιήγηση, σε επιλεγμένους δημόσιους χώρους γεμάτη χορό, μουσική και αναπάντεχες δράσεις. Ολόκληρη η διαδικασία όπως και η παράσταση θα καταγραφούν με δημιουργικούς τρόπους από τους συμμετέχοντες, μέσα από φωτογραφίες, βίντεο, γραφιστικές φόρμες και κείμενα.

Περισσότερες πληροφορίες για τα εργαστήρια και το σεμινάριο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έχουν από το Διεθνές Κέντρο Χορού Καλαμάτας, στην Παν. Καίσαρη 6, ή στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ kalamatadancefestival.gr.
Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο και τα εργαστήρια θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις του 20ου διεθνούς φεστιβάλ χορού Καλαμάτας, με ειδική τιμή εισιτηρίου.