Διεθνή

Ενοχλημένες οι ΗΠΑ από την πρόσκληση σε Πούτιν να παραστεί στη σύνοδο των G20

Ενοχλημένες οι ΗΠΑ από την πρόσκληση σε Πούτιν να παραστεί στη σύνοδο των G20 Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι ΗΠΑ διαμήνυσαν σήμερα ότι αρνούνται να συνομιλήσουν με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «σαν να μην συμβαίνει τίποτα» μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Με αυτόν τον τρόπο η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζαλίνα Πόρτερ, σχολίσε την πρόσκληση που απηύθυνε στον Βλαντιμίρ Πούτιν η Ινδονησία προκειμένου αυτός να παραστεί στη σύνοδο κορυφής της G20 τον Νοέμβριο, μαζί με τον Ουκρανό ομόλογό του, τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να πιστεύουν ότι δεν μπορούμε να συμπεριφερόμαστε σαν να μην συνέβη τίποτα όσον αφορά τη συμμετοχή της Ρωσίας στους διεθνείς θεσμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά η Τζαλίνα Πόρτερ.

Η ίδια, ωστόσο δεν διευκρίνισε αν, λόγω αυτής της πρόσκλησης, η Ουάσινγκτον θα αρνηθεί να συμμετάσχει στη σύνοδο των G20.

Η Ινδονησία, που προεδρεύει αυτήν την περίοδο στην Ομάδα των 20, ανακοίνωσε νωρίτερα ότι προσκάλεσε τον Ζελένσκι και τον Πούτιν στη σύνοδο του Νοεμβρίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει εκφράσει δημοσίως τις αντιρρήσεις του για την παρουσία του Πούτιν στην G20, υπενθύμισε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, χαιρετίζοντας ταυτόχρονα την πρόσκληση που έστειλε η Τζακάρτα στον Ουκρανό πρόεδρο.

Η Ινδονησία δέχτηκε πιέσεις από τις δυτικές χώρες για να αποκλείσει τη Ρωσία από τη σύνοδο κορυφής, όμως αρνήθηκε εξηγώντας ότι ο ρόλος της ως οικοδεσπότριας χώρας την υποχρεώνει να παραμείνει «ουδέτερη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ