Διεθνή

Νέες ισραηλινές επιδρομές στην Βηρυτό, λουτρό αίματος στη Δυτική Όχθη

Νέες ισραηλινές επιδρομές στην Βηρυτό, λουτρό αίματος στη Δυτική Όχθη
Νέος ισραηλινός βομβαρδισμός προκάλεσε μεγάλες εκρήξεις ακριβώς έξω από το διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού κατά τη διάρκεια μιας ακόμη νύχτας αεροπορικών επιδρομών με στόχο τη Χεζμπολάχ.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ εξαπέλυσαν 11 αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, οχυρό της Χεζμπολά, σύμφωνα με όσα δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου προσκείμενη στο λιβανικό σιιτικό κίνημα.

«Το Ισραήλ βομβάρδισε τη νότια συνοικία ένδεκα συνεχόμενες φορές», πρόσθεσε η πηγή, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Ο βομβαρδισμός ήταν τόσο σφοδρός που ενεργοποιήθηκαν συναγερμοί αυτοκινήτων και ταρακουνήθηκαν κτίρια στο κέντρο της πρωτεύουσας του Λιβάνου και στα περίχωρά της.

Λίγο νωρίτερα οι IDF είχαν διαμηνύσει πως θα συνεχίσουν να καταφέρνουν «σκληρά πλήγματα» στη Χεζμπολά, έπειτα από τρεις ημέρες χερσαίων μαχών με τον ένοπλο βραχίονα του σιιτικού κινήματος στον νότιο Λίβανο, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε εννιά μέλη τους.

Συνολικά, τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στοίχισαν τη ζωή σε 37 ανθρώπους σε μόλις 24 ώρες.

Στόχος των IDF και ο στρατός του Λιβάνου

Από την πλευρά του, ο στρατός του Λιβάνου δήλωσε ότι δύο στρατιώτες του σκοτώθηκαν στο νότιο τμήμα της χώρας, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν την εισβολή τους, διατάσσοντας την εκκένωση άλλων 20 πόλεων και χωριών.

Ο ισραηλινός στρατός δεν σχολίασε, αλλά δήλωσε ότι τα στρατεύματά του σκότωσαν μαχητές της Χεζμπολάχ κοντά στα σύνορα. 

Οι δύο θανατηφόρες επιθέσεις εναντίον των στρατιωτών του λιβανέζικου στρατού έγιναν με διαφορά μόλις λίγων ωρών την Πέμπτη, σημειώνει το BBC.

Στο πρώτο περιστατικό, όπως ανακοίνωσε ο στρατός, ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και ένας άλλος τραυματίστηκε «ως αποτέλεσμα επίθεσης του ισραηλινού εχθρού κατά τη διάρκεια επιχείρησης εκκένωσης και διάσωσης με τον λιβανέζικο Ερυθρό Σταυρό στο χωριό Taybeh». Ο Ερυθρός Σταυρός δήλωσε ότι τέσσερις εθελοντές του τραυματίστηκαν επίσης ελαφρά, ενώ οι κινήσεις τους ήταν σε συντονισμό με το προσωπικό του ΟΗΕ.

Ο στρατός ανέφερε ότι στο δεύτερο περιστατικό ένας άλλος στρατιώτης σκοτώθηκε «αφού ο ισραηλινός εχθρός στόχευσε ένα στρατιωτικό φυλάκιο στην περιοχή Bint Jbeil».

Για πρώτη φορά τον τελευταίο χρόνο, ο λιβανικός στρατός γνωστοποίησε πως ανταπέδωσε πυρά του Ισραήλ, μετά τον θάνατο δυο μελών του.

Υπενθυμίζεται πως δυνάμει της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που εγκρίθηκε ομόφωνα το 2006 κι αφορά τον τερματισμό του προηγούμενου πολέμου Ισραήλ-Χεζμπολά, ο στρατός του Λιβάνου είναι ανεπτυγμένος στο νότιο τμήμα της χώρας στο πλευρό κυανόκρανων των Ηνωμένων Εθνών.

Λουτρό αίματος και στη Δυτική Όχθη

Σε ξεχωριστή επιδρομή του, το Ισραήλ δολοφόνησε τουλάχιστον 18 ανθρώπους σε βομβαρδισμό εναντίον του καταυλισμού προσφύγων της Τούλκαρεμ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. 

Πρόκειται για τον πλέον πολύνεκρο βομβαρδισμό στη Δυτική Όχθη από το 2000, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Αλάα Σρότζι, παλαιστίνιος ακτιβιστής, ανέφερε πως ισραηλινό αεροσκάφος «έπληξε καφετέρια στο ισόγειο τριώροφου κτιρίου». Πολλοί άνθρωποι που βρίσκονταν εκεί, «παιδιά και νέοι», μεταξύ άλλων, «κομματιάστηκαν», πρόσθεσε.

Οι IDF αρκέστηκαν να δηλώσουν πως «εξάλειψαν» ηγετικό στέλεχος του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς, τον Ζάχι αμπντ αλ Ράζακ,

Εκτόξευση των τιμών πετρελαίου μετά τις δηλώσεις Μπάιντεν

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε χθες, ερωτηθείς από δημοσιογράφους, πως «μπορούμε να αποφύγουμε» το ξέσπασμα «ολοκληρωτικού πολέμου» στη Μέση Ανατολή, όμως πρέπει «να γίνουν πολλά» για αυτό.

Νωρίτερα, ωστόσο, είχε σημειώσει πως βρίσκεται «σε συνομιλίες» με την κυβέρνηση Νετανιάχου για ενδεχόμενα ισραηλινά πλήγματα σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν - χώρας που συγκαταλέγεται στους δέκα μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον πλανήτη.

Οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές αυξήθηκαν αλματωδώς μετά τη δήλωση αυτή.

Η G7 εξέφρασε χθες τη «βαθιά ανησυχία» της για την «επιδείνωση της κατάστασης» στη Μέση Ανατολή.