Διεθνή

Ο τάφος στην Αμφίπολη κρύβει και δεύτερο «χαμηλότερο» επίπεδο

Ο τάφος στην Αμφίπολη κρύβει και δεύτερο «χαμηλότερο» επίπεδο Ο τάφος στην Αμφίπολη κρύβει και δεύτερο «χαμηλότερο» επίπεδο
Ο τάφος στην Αμφίπολη κρύβει και δεύτερο «χαμηλότερο» επίπεδο Την ύπαρξη σκάλας που οδηγεί σε τέταρτο χώρο αποκάλυψε χθες η υπεύθυνη αρχαιολόγος της ανασκαφής του Τάφους στην Αμφίπολη . Οι αρχαιολόγοι της ανασκαφής γνωρίζουν ήδη ότι υπάρχει ακόμη ένα επίπεδο που οδηγεί ακόμη πιο χαμηλά στο ταφικό μνημείο.

Μόλις αφαιρέθηκαν τα χώματα από τον τρίτο θάλαμο στο ταφικό μνημείο οι αρχαιολόγοι αντίκρισαν μία θύρα από μάρμαρο Θάσου με εφηλίδες που μιμούνται την κεφαλή καρφιών. Μάλιστα βρέθηκε και ο μεντεσές. Αυτό το γεγονός οδηγεί τους αρχαιολόγους στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μία μορφή μακεδονικού τάφου. Αυτό επιβεβαιώνει την Μακεδονικότητα του Τάφου στην Αμφίπολη

Η αρχαιολόγος κ.Περιστέρη ανέφερε σχετικά με το πρώτο καθοδικό επίπεδο ότι «Ο τρίτος θάλαμος είναι βαθύτερος κατά δύο μέτρα, ωστόσο ακόμη δεν μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά αν έχει σκάλα καθώς έχει πολύ χώμα.»

Με την ύπαρξη του χαμηλότερου επίπεδου μέσω της σκάλας που «κατεβαίνει» επιβεβαιώνονται αρχικά οι αποκλειστικές πληροφορίες του dikaiologitika.gr που είχε δημοσιεύσει πριν από λίγες ημέρες (δύο επίπεδα στον Τάφο της Αμφίπολης). Αυτό όμως που οι αρχαιολόγοι δεν έχουν ακόμη αποκαλύψει είναι ότι η σεισμολογική τομογραφία που έγινε πριν απο λίγες ημέρες στο εσωτερικό του Τάφου έδειξε ότι αυτό το χαμηλότερο επίπεδο δεν είναι το μόνο. Ο δρόμος προς της κεντρική αίθουσα του Τάφου έχει ακόμη πιο κατηφορικό δρόμο αφού το δεύτερο επίπεδο βρίσκεται ακόμη σε χαμηλότερο επίπεδο με περίπου το ίδιο βάθος δηλαδή περίπου δύο μέτρα ακόμη χαμηλότερα απο το ύψος του Τέταρτου θαλάμου

Επίσης σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις οι αρχαιολόγοι εικάζουν ότι οι καταστροφές στην μαρμάρινη πόρτα προήλθαν είτε από βομβαρδισμούς που υπέστη η περιοχή από τις οβίδες των Βουλγάρων το 1913 ή στη σεισμική δόνηση των 6,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε τον 6ο μ.Χ. αιώνα ή σε σεισμούς που σημειώθηκαν τον 19ο αιώνα.

Όσο αφορά τους τυμβωρύχους που προσπάθησαν να εισέλθουν στον τάφο η Αικατερίνη Περιστέρη ανέφερε ότι «Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν έγινε απόπειρα τυμβωρυχίας, μόνο η ανασκαφή θα μας δείξει»

Αναφορικά με τον «ένοικο» ή τους «ενοίκους»του ταφικού μνημείου, η κ. Περιστέρη απάντησε ότι «είναι πολύ νωρίς. Άμα δεν τελειώσουν μια ανασκαφή οι αρχαιολόγοι ποτέ δεν μπορούν να πουν ποιος ή ποιοι είναι μέσα».

Αναφερόμενη στην υποστύλωση που γίνεται, η κ. Περιστέρη επεσήμανε ότι προχωρούν πολύ καλά και είναι δουλειές που πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν και για την ασφάλεια των εργαζομένων και για την ασφάλεια του μνημείου.

Επίσης βρέθηκαν και σιδερένια και χάλκινα καρφιά που, ωστόσο, δεν είναι δεδομένο ότι αντιστοιχούν σε κάποιο φορείο νεκρού.

Η σημασία αυτών των ευρημάτων είναι μεγάλη, καθώς με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύεται ότι πρόκειται για τυπική μορφή μακεδονικού τάφου.

Οι νέες φωτογραφίες

PORTA1

PORTA2

PORTA3