Διεθνή

Η ΕΕ εξετάζει «ευέλικτο» πλαφόν στο φυσικό αέριο - Οι πιέσεις του μπλοκ των «15» και το «όχι» από Γερμανία, Ολλανδία και Ουγγαρία

Η ΕΕ εξετάζει «ευέλικτο» πλαφόν στο φυσικό αέριο - Οι πιέσεις του μπλοκ των «15» και το «όχι» από Γερμανία, Ολλανδία και Ουγγαρία Φωτογραφία: EUROKINISSI
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει διάφορα σενάρια για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, ανάμεσά τους και ένα πιθανό προσωρινό «ευέλικτο» όριο στην τιμή του ολλανδικού TTF, δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον.

«Ένας δρόμος προς τα εμπρός θα ήταν να εξετάσουμε έναν ευέλικτο περιορισμό τιμολόγησης σε σχέση με το TTF (σ.σ. (Title Transfer Facility ή Ταμείο Μεταφοράς Τίτλων, που αποτελεί σήμερα την τιμή αναφοράς για την ΕΕ) με τρόπο που θα συνεχίσει να εξασφαλίζει την προμήθεια φυσικού αερίου, κυρίως LNG, στην Ευρώπη», δήλωσε η Σίμσον σε συνεδρίαση της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το βράδυ της Τρίτης.

Όπως τόνισε, ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν προσωρινό, ενώ η ΕΕ εργάζεται για έναν εναλλακτικό δείκτη τιμών έναντι του TTF. Πρόσθεσε ότι ένα ευρύ πλαφόν στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου ενέχει κινδύνους και οποιαδήποτε παρέμβαση στην αγορά θα πρέπει να συνδυαστεί με μέτρα για να διασφαλιστεί ότι η ζήτηση φυσικού αερίου δεν θα αυξηθεί.

«Η ΕΕ μπορεί να μάθει από Ισπανία – Πορτογαλία»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να μάθει από τον μηχανισμό της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για περιορισμό της τιμής του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αν και το σχέδιο αυτό δεν είναι κατάλληλο για άμεση εφαρμογή σε όλη την Ευρώπη, δήλωσε επίσης η επικεφαλής της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ.

«Μπορούμε σίγουρα να μάθουμε από την εμπειρία τους. Τα μέτρα δεν είναι αυτομάτως κατάλληλα για (όλη) την Ευρώπη», δήλωσε. Εξήγησε πως ένας από τους λόγους για τους οποίους το σχέδιο δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ότι, σε αντίθεση με άλλες χώρες της ΕΕ, οι δύο χώρες της Ιβηρικής διαθέτουν πολυάριθμους τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Η Σίμσον υπογράμμισε ότι η ΕΕ διαθέτει αρκετά αποθέματα για να βγει ο χειμώνας χωρίς ρωσικό αέριο, εφόσον ο καιρός είναι ήπιος.

Με μικρό καλάθι στην Πράγμα

Με μικρό καλάθι για κάποια λύση στο θέμα της ενέργειας πηγαίνουν στην Πράγα την Πέμπτη οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα επιθυμεί το πλαφόν στο φυσικό αέριο και μαζί της τάσσονται άλλες 14 χώρες. Μεταξύ του Mπλοκ των 15 χωρών που ψηφίζουν «ναι» σε ανώτατη τιμή για το φυσικό αέριο είναι η Γαλλία, η Ιταλία, η Πορτογαλια, το Βέλγιο.

Από την άλλη, σύμφωνα με το Mega, η ισχυρή Γερμανία μαζί με την Ολλανδία και την Ουγγαρία αποτελούν τον σκληρό πυρήνα που λένε «όχι» στο φυσικό αέριο και όπως φαίνεται κερδίζουν προς το παρόν το σκληρό μπρα ντε φερ έναντι της πλειοψηφίας της ευρωπαϊκής οικογένειας με το παζάρι στη Σύνοδο Κορυφής να προμηνύεται σκληρό.

Οι Ευρωπαίοι μπορεί να συμφωνούν ότι διαφωνούν για τις επόμενες κινήσεις για την ενεργειακή κρίση, αλλά κάθε χώρα χτίζει το δικό της σενάριο έκτακτης ανάγκης. Το ελληνικό σχέδιο περιλαμβάνει επτά κινδύνους για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας με φυσικό ακόμα και αυτό της δολιοφθοράς και τρία επίπεδα συναγερμού. Στο τρίτο επίπεδο συναγερμού η ροή του φυσικού αερίου διακόπτεται με σειρά προτεραιότητας.

Πρώτοι στη λίστα:

- Πολύ μεγάλες Βιομηχανίες
- Εξαγωγές
- Μονάδες ηλεκτροπαραγωγής
- Εμπορικές Βιομηχανίες +Μικρες Επιχειρήσεις
- Νοικοκυριά-Σχολεία-αεροδρόμια-κτίρια δημοσίου.

Απάντηση Σολτς στην κριτική

Δικαιολογημένο χαρακτήρισε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς το σχέδιο της κυβέρνησής του για προστασία της οικονομίας από την ενεργειακή κρίση με πακέτο ύψους 200 δισ. ευρώ, απαντώντας στην κριτική που ασκείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από άλλες χώρες - μέλη περί αδικαιολόγητου πλεονεκτήματος των γερμανικών εταιριών και υπονόμευσης της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

«Τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι δικαιολογημένα. Δεν είναι μεμονωμένα και έχουν υιοθετηθεί και σε άλλες χώρες. Όπως πολλές άλλες χώρες, θα κάνουμε το ίδιο με το φυσικό αέριο. Κάποιοι έχουν μπει από καιρό στη διαδικασία να κάνουν ακριβώς αυτό που σχεδιάσαμε για φέτος και για τα επόμενα δύο χρόνια, με μεγάλη υποστήριξη και μέτρα. Ίσως να μην το έχουν παρατηρήσει όλοι αυτό», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του γερμανο-ολλανδικού συμβουλίου για το κλίμα, με τη συμμετοχή υπουργών και των δύο χωρών.

Ο κ. Σολτς χαρακτήρισε μάλιστα το γερμανικό σχέδιο ως «πολύ έξυπνο, πολύ ισορροπημένο και πολύ αποφασιστικό πακέτο» και επισήμανε ότι με τα χρήματα που θα διατεθούν θα στηριχθούν και οι εισαγωγείς φυσικού αερίου. «Γνωρίζουμε την ανάγκη διατήρησης της αλληλεγγύης στην Ευρώπη και πολλά από αυτά που κάνουμε, π.χ. η δημιουργία συνθηκών εισαγωγής φυσικού αερίου, δεν αφορούν μόνο εμάς, αλλά είναι χρήσιμα και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε, για να προσθέσει: «Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα μέτρα που λαμβάνουμε για να βοηθήσουμε τους πολίτες μας, είναι σαφές ότι κάθε χώρα πρέπει να κάνει κάτι. Υπάρχουν άλλες χώρες με εργαλεία που δεν διαφέρουν πολύ από τα δικά μας».

Από την πλευρά του, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Ρούτε στήριξε τη γερμανική πρωτοβουλία, τονίζοντας ότι η Γερμανία έχει το δικαίωμα να λάβει εθνικά μέτρα, ενώ απέρριψε την πρόταση εισαγωγής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου από την ΕΕ «ως ιδεολογία» και προειδοποίησε για τον κίνδυνο το αέριο να μην πωλείται στην Ευρώπη, αλλά στην Ασία. Οι δύο ηγέτες πάντως συμφώνησαν ότι απόλυτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή έχει η μείωση των τιμών της ενέργειας με παράλληλη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού σε όλη την Ευρώπη. Ο Όλαφ Σολτς επισήμανε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν πολύ υψηλές, σε βαθμό που δεν δικαιολογείται από τη σχέση προσφοράς - ζήτησης και τόνισε την ανάγκη να συνεχίσει η προσπάθεια για την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας. Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι εξαγωγείς φυσικού αερίου, όπως η Νορβηγία, οι ΗΠΑ και οι αραβικές χώρες, έχουν τη διάθεση να συνεργαστούν προκειμένου να πέσουν οι τιμές.

Οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν επίσης επιφυλακτικοί σχετικά με το ενδεχόμενο ανάληψης από κοινού χρέους στην ΕΕ για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου, όπως είχε συμβεί κατά την πανδημία του κορονοϊού. Ο κ. Σολτς αναφέρθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο, όπως είπε, δεν έχει εξαντληθεί. «Έχουμε ένα τεράστιο πρόγραμμα 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου δεν έχει ακόμη χρησιμοποιηθεί και μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό αυτή τη στιγμή. Αυτά τα κεφάλαια θα μπορούσαν τώρα να βοηθήσουν», δήλωσε. «Πριν σκεφτούμε νέα κεφάλαια, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα ήδη διαθέσιμα», συμφώνησε ο κ. Ρούτε.