Διεθνή

Προβληματισμός για την επίσκεψη Ορμπάν στη Μόσχα: «Δεν χρειάζομαι εντολή αφού δεν εκπροσωπώ κάτι»

Προβληματισμός για την επίσκεψη Ορμπάν στη Μόσχα: «Δεν χρειάζομαι εντολή αφού δεν εκπροσωπώ κάτι»
Στη Μόσχα βρίσκεται αυτή την ώρα ο Βίκτορ Ορμπάν προκαλώντας ανησυχία στους Ευρωπαίους εταίρους τους

Ο Βίκτορ Ορμπάν έφθασε νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής στη Μόσχα για συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο στα πλαίσια «ειρηνευτικής αποστολής», όπως τη χαρακτήρισε ο εκπρόσωπός του Μπερταλάν Χαβασί.

Ο Ορμπάν βρίσκεται στη Μόσχα για μια επίσκεψη «αποκλειστικά» διμερή για την οποία δεν έχει «καμία εντολή» από την ΕΕ, φρόντισε να διευκρινίσει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, δεδομένου ότι η Ουγγαρία έχει αυτή την περίοδο την εναλλασσόμενη προεδρία του μπλοκ.

«Η Ουγγαρία είναι πλέον το κράτος μέλος της ΕΕ που έχει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024. Αυτό δεν συνεπάγεται καμία εξωτερική εκπροσώπηση της Ένωσης που είναι ευθύνη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε επίπεδο αρχηγού κράτους ή κυβέρνησης και του ύπατου εκπροσώπου της Ένωσης για εξωτερικές υποθέσεις και πολιτική ασφάλειας σε υπουργικό επίπεδο.

»Ο πρωθυπουργός Ορμπάν δεν έχει λάβει καμία εντολή από το Συμβούλιο της ΕΕ να επισκεφθεί τη Μόσχα. Η θέση της ΕΕ σχετικά με τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας αντικατοπτρίζεται σε πολλά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αυτή η θέση αποκλείει τις επίσημες επαφές μεταξύ της ΕΕ και του προέδρου Πούτιν. Επομένως, ο Ούγγρος πρωθυπουργός δεν εκπροσωπεί την ΕΕ με καμία μορφή» υπογράμμισε.

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει την ανησυχία των Ευρωπαίων εταίρων του, ο Ούγγρος πρωθυπουργός ξακαθάρισε νωρίτερα πως δεν είναι σε θέση να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία και τη Ρωσία. «Το γεγονός πως η Ουγγαρία έχει αυτή την περίοδο την εναλλασσόμενη προεδρία του μπλοκ δεν τον εξουσιοδοτεί να διαπραγματευτεί για λογαριασμό της ΕΕ», υποστήριξε

«Δεν χρειάζομαι εντολή αφού δεν εκπροσωπώ κάτι. Το μόνο που κάνω είναι να επισκέπτομαι εμπόλεμες περιοχές ή περιοχές που απειλούνται με πόλεμο, ο οποίος είναι απειλητικός και για την ΕΕ και την Ουγγαρία ή έχει αρνητικές επιπτώσεις για αυτές, και να κάνω ερωτήσεις», είπε ο Ορμπάν κατά την τακτική ραδιοφωνική του συνέντευξη σήμερα το πρωί.

Σημειώνεται πως μετά τις χθεσινές πληροφορίες μέσων ενημέρωσης για επίσκεψη του Ορμπάν στη Μόσχα, ο Σαρλ Μισέλ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «η εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ δεν έχει εντολή να διαπραγματεύεται με τη Ρωσία για λογαριασμό της ΕΕ».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Ορμπάν είχε συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο και τον κάλεσε να εξετάσει το ενδεχόμενο εκεχειρίας για να επισπευθεί μια λήξη στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Όπως δήλωσε σήμερα ο Ορμπάν, έχει θέσει στον Ζελένσκι «τρεις με τέσσερις σημαντικές ερωτήσεις» για να μάθει «μέχρι πού διατίθεται να φθάσει το Κίεβο για την ειρήνη».