Διεθνή

ΗΠΑ: Σύγκρουση στρατιωτικών ελικοπτέρων στο Κεντάκι

Black Hawk Black Hawk Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟΥ - ΑΠΕ/ΜΠΕ
Δύο ελικόπτερα του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών συγκρούστηκαν κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής αποστολής πάνω από το Κεντάκι το βράδυ της Τετάρτης, δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού, σύμφωνα με τους New York Times.

Δεν ήταν άμεσα σαφές αν υπήρξαν θύματα. Η εκπρόσωπος, Nondice L. Thurman, ανέφερε σε δήλωσή της νωρίς την Πέμπτη ότι η κατάσταση των μελών του πληρώματος ήταν άγνωστη.

Ο κυβερνήτης Άντι Μπέσιρ ανέφερε στο Twitter ότι αναμένονται θύματα και ότι η πολιτειακή αστυνομία του Κεντάκι και το τμήμα διαχείρισης εκτάκτων αναγκών της πολιτείας ανταποκρίνονται στο ατύχημα.

Τα δύο επιθετικά ελικόπτερα HH-60 Black Hawk συγκρούστηκαν μεταξύ τους περίπου στις 10 μ.μ. κατά τη διάρκεια μιας συνήθους εκπαιδευτικής αποστολής στην κομητεία Trigg, δήλωσε η κ. Thurman, η οποία εργάζεται στο Fort Campbell, μια εκτεταμένη στρατιωτική βάση κατά μήκος των συνόρων Κεντάκι-Τενεσί.

"Η διοίκηση επικεντρώνεται επί του παρόντος στη φροντίδα των μελών της υπηρεσίας και των οικογενειών τους", είπε, προσθέτοντας ότι η συντριβή ερευνάται.

Η κ. Thurman είπε ότι τα ελικόπτερα ήταν από την 101η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία, η οποία εδρεύει στο Φορτ Κάμπελ και είναι η μόνη αεροπορική μεραρχία του στρατού. Έχει αναπτυχθεί σε εμπόλεμες ζώνες σε όλο τον κόσμο.

Δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες άλλες λεπτομέρειες σχετικά με τη συντριβή, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των ατόμων που επέβαιναν στα ελικόπτερα.

Το HH-60, μια τροποποιημένη έκδοση του ελικοπτέρου Black Hawk, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αεροπορικές επιδρομές, ιατρικές εκκενώσεις και άλλους σκοπούς, σύμφωνα με τον Στρατό.

Το 2018, επτά μέλη της υπηρεσίας έχασαν τη ζωή τους όταν ένα HH60 συνετρίβη στο Ιράκ. Μια στρατιωτική έρευνα διαπίστωσε αργότερα ότι, ως αποτέλεσμα λάθους του πιλότου, το ελικόπτερο είχε χτυπήσει ένα χαλύβδινο καλώδιο που ήταν απλωμένο οριζόντια μεταξύ δύο κτιρίων.