Οικονομία

Αισθητά ακριβότερη η ενέργεια στην ΕΕ από τις ΗΠΑ και την Κίνα

Αισθητά ακριβότερη η ενέργεια στην ΕΕ από τις ΗΠΑ και την Κίνα Φωτογραφία: pexels/ Burak The Weekender
Το υψηλό κόστος της ενέργειας στην Ε.Ε. οφείλεται κυρίως στη μεγάλη εξάρτηση από τις εισαγωγές.

Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πληρώνουν για πολλά χρόνια ακόμα ακριβότερα την ηλεκτρική ενέργεια σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και την Κίνα, γεγονός που θα θέσει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις σε μειονεκτική θέση έναντι των ανταγωνιστών τους. Αυτά είναι τα συμπεράσματα έκθεσης της Businesseurope, εκπονηθείσας για λογαριασμό της Ε.Ε. σε συνεργασία με την Compass Lexecon.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι το κόστος παραγωγής ενέργειας στην Ε.Ε. θα είναι τουλάχιστον 50% υψηλότερο από τις άλλες δύο μεγάλες οικονομίες έως το 2050.

Η Businesseurope, που εκπροσωπεί τις κύριες επιχειρηματικές ενώσεις των κρατών-μελών της Ε.Ε., περιλαμβανομένης και της Βρετανίας, επισημαίνει ότι αυτό θα ισχύει ακόμα και στο «καλό σενάριο», όπου η Ε.Ε. επιτυγχάνει τους κλιματικούς στόχους της χωρίς σημαντικές υπαναχωρήσεις. Εάν η επίτευξη των στόχων καθυστερήσει πέραν του 2050, το ενεργειακό κόστος μπορεί να είναι έως και τριπλάσιο από αυτό των άλλων μεγάλων οικονομιών.

Ο Μάρκους Μπέιρερ, γενικός διευθυντής της Businesseurope, παρουσίασε τα πορίσματα της έκθεσης, επισημαίνοντας ότι «η διαφορά στο ενεργειακό κόστος θα θέτει μονίμως τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις σε μειονεκτική θέση έναντι των ανταγωνιστών τους», και κάλεσε σε άμεση δράση σε επίπεδο Ε.Ε.

Το υψηλό κόστος της ενέργειας στην Ε.Ε. οφείλεται κυρίως στη μεγάλη εξάρτηση από τις εισαγωγές, ένα πρόβλημα που επιδεινώθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη διακοπή της προμήθειας ρωσικού αερίου.

Αυτή η κατάσταση προκαλεί έντονη ανησυχία σε οικονομικούς και επιχειρηματικούς κύκλους, με φόβους ότι η Ευρώπη θα μείνει πίσω από τις ΗΠΑ και την Κίνα στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τόσο των παραδοσιακών βιομηχανιών όσο και των καινοτόμων κλάδων όπως η καθαρή τεχνολογία και η αιολική ενέργεια.

Οι ηγέτες των μεγαλύτερων βιομηχανικών εταιρειών της Ευρώπης προτεραιοποιούν τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Η επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να αναβαθμίσει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών βιομηχανιών στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις διαμαρτύρονται για την ατελείωτη γραφειοκρατία της Ε.Ε.

Ένα από τα βασικά εργαλεία της Ε.Ε. είναι ο φόρος κατανάλωσης άνθρακα στα σύνορά της με χώρες που δεν έχουν αυστηρά προγράμματα εμπορίας εκπομπών. Αν αυτό το σύστημα αποδειχθεί αναποτελεσματικό, η Businesseurope προτείνει την κατάργηση των αδειών που επιτρέπουν στις βιομηχανίες να ρυπαίνουν χωρίς πρόσθετο κόστος.