Διεθνή

Οι διαδηλωτές κόβουν το ρεύμα στον Μακρόν και η αστυνομία «κυνηγάει»... κατσαρόλες (βίντεο)

Οι διαδηλωτές κόβουν το ρεύμα στον Μακρόν και η αστυνομία «κυνηγάει»... κατσαρόλες (βίντεο) Φωτογραφία: EPA/Teresa Suarez
Εργάτες στη Γαλλία έκοψαν το ρεύμα σε αμφιθέατρο στο οποίο ήταν προγραμματισμένη ομιλία του Εμανουέλ Μακρόν.

Ειδικότερα, στο «Louise Michel de Gange» στο οποίο ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει σήμερα Πέμπτη ο Γάλλος πρόεδρος, οι εργάτες έκοψαν το ρεύμα, αναγκάζοντας τον γάλλο πρόεδρο να αλλάξει τα πλάνα του. 

Η εκδήλωση ματαιώθηκε ενώ τα μέλη του κόμματους του Μακρόν, μαζεύτηκαν στο προαύλιο έξω από το αμφιθέατρο και συνομίλησαν με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Μιλώντας στο Sud Radio, ο Serge Ragazzacci, γενικός γραμματέας της CGT του Hérault, υποστήριξε αυτή την ενέργεια. Παράλληλα, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από το σχολείο φωνάζοντας συνθήματα κατά του Εμανουέλ Μακρόν.

Αφορμή της πολύμηνης κοινωνικής εξέγερσης είναι το συνταξιοδοτικό νομοσ΄χεδιο της κυβέρνησης Μακρόν. 

{https://twitter.com/PAME_Greece/status/1649011105186938880?s=20}

{https://twitter.com/PAME_Greece/status/1649011644813520897?s=20}

Πριν από την επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην πόλη Γκανζ της νότιας Γαλλίας, η αστυνομία απομάκρυνε διαδηλωτές που κουβαλούσαν κατσαρόλες και τηγάνια, επιφυλάσσοντας θορυβώδη υποδοχή στον γάλλο πρόεδρο. Σε ορισμένες περιπτώσεις αστυνομικοί κατάσχεσαν μαγειρικά σκεύη, σύμφωνα με γαλλικά δημοσιεύματα.

Το τελευταίο διάστημα, κατσαρόλες και τηγάνια είχαν την τιμητική τους σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Γαλλία, θυμίζοντας εικόνες από τις διαδηλώσεις κατά της λιτότητας στην Αργεντινή.

«Αυγά και τηγάνια, χρησιμοποιώ εγώ στη μαγειρική», είπε ο Μακρόν ξεκινώντας την επίσκεψή του στη νότια Γαλλία, όπου ορισμένοι διαδηλωτές πέταξαν αυγά και πατάτες προς τον γάλλο πρόεδρο.

Στελέχη της γαλλικής αντιπολίτευσης επέκριναν την απαγόρευση της χρήσης μαγειρικών σκευών στις διαδηλώσεις. «Οι κατσαρόλες δεν θα βοηθήσουν τη Γαλλία να προοδεύσει», τόνισε χθες Τετάρτη ο πρόεδρος Μακρόν από την Αλσατία.

Η εταιρία Cristel, που κατασκευάζει μαγειρικά σκεύη, σχολίασε μέσω ανάρτησης στο Twitter: «Κύριε πρόεδρε, στην @cristelfrance κατασκευάζουμε μαγειρικά σκεύη που πάνε τη Γαλλία μπροστά».

Στο πλαίσιο των σημερινών κινητοποιήσεων, στη Λιλ διαδηλωτές απέκλεισαν συμβολικά σιδηροδρομική γραμμή, ενώ στο Παρίσι μέλη εργατικών συνδικάτων έκαναν πορεία διαμαρτυρίας προς την εμπορική συνοικία Λα Ντεφάνς.

«Η εντολή της αστυνομίας που απαγόρευσε τις κατσαρόλες και τα τηγάνια στην πόλη Canges, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη ο Μακρόν βασίζεται σε διάταξη της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας», πληροφορεί η δημοσιογράφος Μαρία Δεναξά. 

Ωστόσο, η επιχείρηση κατάσχεσης των κατσαρολικών των κατοίκων της Ganges, μάλλον απέτυχε, καθώς πλήθος κόσμου διαδήλωσε κατά της παρουσίας του Μακρόν χτυπώντας μεταλλικές συσκευές. 

Επίσης, όπως γνωστοποίησε η Μαρία Δεναξά στο Twitter,  «το συνδικάτο CGT Énergie του νομού Hérault ανακοίνωσε ότι διέκοψε την ηλεκτροδότηση στο αεροδρόμιο του Μοντπελιέ όπου αναμένεται να φτάσει ο Εμμανουέλ Μακρόν».

{https://twitter.com/lepoinginfo/status/1648966997881896961?s=20}