Διεθνή

Στη Γαλλία Εβραίοι ψηφίζουν ακροδεξιά - «Λεπέν, χωρίς δισταγμό», λέει επιζών του Ολοκαυτώματος

Στη Γαλλία Εβραίοι ψηφίζουν ακροδεξιά - «Λεπέν, χωρίς δισταγμό», λέει επιζών του Ολοκαυτώματος Φωτογραφία: epa
Προσπάθησε πολύ και φαίνεται να τα καταφέρνει: η Μαρίν Λεπέν πείθει ότι... άλλαξε πολιτική ταυτότητα

Ενδεικτικό της αποτελεσματικότητας των προσπαθειών της Μαρίν Λεπέν να αποτινάξει το «στίγμα» της ακροδεξιάς από πάνω της, είναι το γεγονός ότι έχει πείσει ακόμη και Εβραίους της Γαλλίας ότι η νέα της πολιτική ταυτότητα γράφει «μετριοπαθής».

Σύμφωνα με το Politico, το παράδειγμα του Σερζ Κλάρσφελντ, επιζών του Ολοκαυτώματος που πέρασε τη ζωή του κυνηγώντας πρώην ναζί, είναι χαρακτηριστικό.

Ερωτηθείς τι θα επέλεγε μεταξύ της αριστερής Ανυπότακτης Γαλλίας και του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, ο 88χρονος ακτιβιστής για τα δικαιώματα των Εβραίων ήταν κατηγορηματικός: θα ψήφιζε το δεύτερο «χωρίς δισταγμό».

Τα ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη έχουν «αποκηρύξει τον αντισημιτισμό και υποστηρίζουν τους Εβραίους», δήλωσε ο Κλάρσφελντ σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Ερωτηθείς για τη στάση του RN απέναντι στους μουσουλμάνους, ο Κλάρσφελντ απάντησε: «Οι μουσουλμάνοι πρέπει να φροντίσουν τον εαυτό τους» και πως δεν έχουν «δείξει την προσήλωσή τους στη Γαλλία», ανέφερε η Le Monde.

26548912 47875

Η Λεπέν έβγαλε (;) τον... λεκέ από το κόμμα της

Η απροσδόκητη αυτή στήριξη αντανακλά τον βαθμό στον οποίο η Λεπέν έχει επανατοποθετήσει το κόμμα της από τότε που πήρε τα ηνία από τον πατέρα της, Ζαν-Μαρί Λεπέν, αρνητής του Ολοκαυτώματος, ο οποίος είχε περιγράψει τη δολοφονία 6 εκατομμυρίων Εβραίων ως «ασήμαντη λεπτομέρεια» στην ιστορία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

«Η στρατηγική της Μαρίν Λεπέν ήταν να παρουσιάσει τον εαυτό της ως προπύργιο κατά του "ριζοσπαστικού ισλαμισμού", για να προστατεύσει τους Εβραίους, τις γυναίκες και τους ομοφυλόφιλους», δήλωσε η Νόνα Μάγιερ, πολιτική επιστήμονας και ερευνήτρια στις πολιτικές επιστήμες, διευθύντρια ερευνών στο CNRS και ειδική στην εκλογική κοινωνιολογία και στα ακροδεξιά κινήματα στη Γαλλία.

Οι Γάλλοι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν την προσεχή Κυριακή στον δεύτερο γύρο των εθνικών εκλογών για το μέλλον της χώρας τους και θα κρίνουν αν η Γαλλία θα αποκτήσει για πρώτη φορά ακροδεξιά κυβέρνηση.

«Με δεδομένο το παρελθόν της Γαλλίας, το οποίο περιλαμβάνει το καθεστώς του Βισύ και τη συνεργασία της με τους Ναζί, [η Λεπέν] γνώριζε ότι ο αντισημιτισμός ήταν ένας... λεκές στην εικόνα του Εθνικού Συναγερμού», πρόσθεσε η Μάγιερ.

Αν και οι κατηγορίες για ρατσισμό και αντισημιτισμό συνεχίζουν να απασχολούν τον Εθνικό Συναγερμό - μία από τις υποψήφιες του αποσύρθηκε από την κούρσα μετά τη δημοσιοποίηση φωτογραφίας με την ίδια να φοράει καπέλο που φέρει το έμβλημα της ναζιστικής Luftwaffe - η Λεπέν αυτοπροσδιορίζεται υπέρμαχος των Εβραίων της Γαλλίας, καταδικάζοντας τις διακρίσεις σε βάρος του μουσουλμάνων στη χώρα.

Τον περασμένο Μάιο η Λεπέν είχε απευθυνθεί στους Εβραίους λέγοντας ότι το RN είναι «το μόνο κίνημα που έχει τη βούληση, την πεποίθηση και τα μέσα να καταπολεμήσει τον ισλαμικό φονταμενταλισμό, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν».

11234142 97d71

Τι ψήφισαν οι Έβραίοι της Γαλλίας στον πρώτο γύρο

Αν και δεν υπάρχουν δημοσκοπήσεις σχετικά με το πώς ψήφισαν οι Γάλλοι Εβραίοι στον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών, τα αποτελέσματα σε περιοχές με μεγάλες εβραϊκές κοινότητες δείχνουν ότι η υποστήριξη προς την ακροδεξιά αυξάνεται.

Ο υποψήφιος του Εθνικού Συναγερμού σε μια από τις εκλογικές περιφέρειες του Sarcelles, ενός προαστίου του Παρισιού με μεγάλη εβραϊκή κοινότητα, έλαβε το 27% των ψήφων την πρώτη Κυριακή.

Αν και αυτό το ποσοστό αρκετά χαμηλότερο από το 33% που έλαβε το RN, είναι διπλάσιο από το 15% που είχε συγκεντρώσει το κόμμα πριν από δύο χρόνια.

Αν και η αριστερά τα πήγε καλά μεταξύ των μουσουλμάνων, η ακροδεξιά κερδίζει μεταξύ των Εβραίων, δήλωσε ο ο Patrick Haddad, σοσιαλιστής δήμαρχος της Sarcelles, προσθέτοντας ότι αυτό ισχύει για ολόκληρη τη χώρα.

Δίχασε τη χώρα ο πόλεμος στη Γάζα

Το αυξανόμενο χάσμα αποκαλύπτει πόσο πολύ ο πόλεμος στη Γάζα έχει διχάσει τη χώρα, με τον Εθνικό Συναγερμό να αναδεικνύεται σε έναν από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του Ισραήλ και την Ανυπότακτη Γαλλία να στηρίζει την Παλαιστίνη.

28929782 67640

Οι Εβραίοι φοβούνται την αριστερά

Μια δημοσκόπηση που ανατέθηκε από την Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή (AJC) στην Ευρώπη, έδειξε ότι το 92% των Γάλλων Εβραίων πιστεύει ότι η Ανυπότακτη Γαλλία έχει «συμβάλει» στην άνοδο του αντισημιτισμού, σε σύγκριση με το 51% που πιστεύει το ίδιο για τον Εθνικό Συναγερμό.

«Κάθε φορά που το "εβραϊκό ζήτημα" επανεμφανίζεται με τέτοιο τρόπο, δεν είναι ποτέ καλό σημάδι», δήλωσε η διευθύντρια της AJC Simone Rodan Benzaquen.