Διεθνή

Τι μπορεί να συμβεί εάν χάσει ο Ερντογάν

Τι μπορεί να συμβεί εάν χάσει ο Ερντογάν Φωτογραφία: ΑΠΕ
Τι θα μπορούσε να συμβεί εάν στις επερχόμενες εκλογές στην Τουρκία χάσει στην εκλογική μάχη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στην Τουρκία απέχουν λιγότερο από δύο εβδομάδες, με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις που θα μπορούσαν να δώσουν τέλος στη διακυβέρνηση δύο δεκαετιών.

Οι ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις κάλπες στις 14 Μαΐου, αποφασίζοντας για την τύχη της δημοκρατίας της Τουρκίας λιγότερο από τρεις μήνες μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου που σκότωσε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους και περισσότεροι από 5,9 εκατομμύρια σε όλη τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.

Οι εκλογές διεξάγονται επίσης εν μέσω σοβαρής οικονομικής κρίσης.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Οι δημοσκοπήσεις, όπως αναφέρει δημοσίευμα του CNN, προβλέπουν ρεκόρ προσέλευσης ψηφοφόρων φέτος και μια αμφίρροπη κούρσα μεταξύ του Ερντογάν και του κύριου υποψηφίου της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και υποψήφιου προέδρου του εξακομματικού μπλοκ της Εθνικής Συμμαχίας.

Τα δημογραφικά στοιχεία της Τουρκίας αναμένεται επίσης να διαδραματίσουν ρόλο. Οι περισσότερες από τις επαρχίες που επλήγησαν από τον σεισμό του Φεβρουαρίου ήταν προπύργια του Ερντογάν και του κόμματός του AK.

Αλλά ο επικεφαλής του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK) Αχμέτ Γενέρ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι τουλάχιστον 1 εκατομμύριο ψηφοφόροι στις σεισμόπληκτες ζώνες αναμένεται να μην ψηφίσουν φέτος εν μέσω εκτοπισμού.

Και ακόμη και αν ο Κιλιτσντάρογλου κερδίσει τις εκλογές, ορισμένοι αναλυτές λένε ότι ο Ερντογάν μπορεί να μην παραδώσει την εξουσία στον διάδοχό του χωρίς αγώνα.

Ένας αριθμός ρεκόρ ψηφοφόρων αναμένεται να προσέλθει στις εκλογές του Μαΐου, σύμφωνα με την έρευνα της Metropoll.

Σχεδόν 5 εκατομμύρια ψηφοφόροι που ψηφίζουν για πρώτη φορά, δήλωσε τον περασμένο μήνα ο επικεφαλής του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου Γενέρ, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Η έρευνα της Metropoll έδειξε ότι στον πρώτο γύρο των εκλογών, οι ψηφοφόροι είναι πιθανότερο να υποστηρίξουν τον Κιλιτσντάρογλου, με τον Ερντογάν να έρχεται δεύτερος, ακολουθούμενος από τον Ιντσέ και τον Ογκάν.

Το ποσοστό του Κιλιτσντάρογλου ανήλθε στο 42,6% και του Ερντογάν στο 41,1%.

Στις βουλευτικές εκλογές, πάντως, το κόμμα ΑΚ του Ερντογάν προηγείται στις δημοσκοπήσεις, με πλειονότητα ψήφων.

Η πολιτική μοίρα του Ερντογάν μπορεί να καθοριστεί από τους Κούρδους της Τουρκίας

Με την πάροδο των ετών, η κυβέρνηση του Ερντογάν έχει φιμώσει τις διαφωνίες και έχει συλλάβει επικριτές, ιδίως εκείνους που προέρχονται από το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), λόγω υποτιθέμενης σχέσης με το μαχητικό Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο η Τουρκία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση.

Το HDP δεν έχει κατεβάσει προεδρικό υποψήφιο, αλλά την Παρασκευή υποστήριξε επίσημα τον Κιλιτσντάρογλου.

Αναλυτές αναμένουν ότι η εκλογική βάση του HDP θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις εκλογές, ενδεχομένως να γείρει αρκετά υπέρ του Κιλιτσντάρογλου.

Η έρευνα της Metropoll τον περασμένο μήνα έδειξε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του HDP είναι πιθανό να ψηφίσει τον κύριο αντίπαλο του Ερντογάν.

Τι θα συμβεί αν χάσει ο Ερντογάν;

Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι αν ο Ερντογάν χάσει την ψηφοφορία με μικρή διαφορά, ανοίγει η δυνατότητα να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα.

Και αν η εμπειρία του παρελθόντος αποτελεί μέτρο, τότε ο πρόεδρος και το κόμμα του ΑΚ ενδέχεται να μην δεχτούν μια ήττα με το «μαλακό».

Κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2019 στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, το Κόμμα ΑΚ έχασε τον έλεγχο του οικονομικού κέντρου και της πρωτεύουσας της χώρας, με αποτέλεσμα οι αξιωματούχοι του κόμματος και στις δύο πόλεις να απορρίψουν τα αποτελέσματα, επικαλούμενοι παρατυπίες των ψηφοφόρων.

Το προβάδισμα του CHP στην Κωνσταντινούπολη ήταν ιδιαίτερα στενό και οδήγησε τελικά στην απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK) υπέρ μιας επαναληπτικής ψηφοφορίας, στην οποία η αντιπολίτευση διαφώνησε έντονα.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης του CHP Εκρέμ Ιμάμογλου κέρδισε στη συνέχεια την επανάληψη των εκλογών, καταφέροντας πλήγμα στον Ερντογάν.